Top500
2017. 10. 18.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Top 500 régiós vállalat-Több magyar mamutcég a régiós toplistán

A régió 500 legnagyobb vállalata 580 milliárd eurós árbevételt ért el tavaly, ez minimális, 0,6 százalékos csökkenést jelent éves szinten, a nettó nyereségük pedig 3,1 százalékkal 26,3 milliárd euróra mérséklődött - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb, a közép-kelet-európai országok legnagyobb vállalatainak tavalyi teljesítményét összegző Top 500-as elemzéséből.

 

Béremelkedés és munkaerő piaci javulás

 

Katarzina Kompowska, a Coface közép-kelet-európai vezetője az elemzésről elmondta, hogy 2016-ban az autóipar volt a régiós üzleti világ főszereplője. A régió átlagos GDP-növekedése 2,9 százalékos volt. A régiós országok fejlődéséhez hozzájárult a kedvező munkaerő-piaci helyzet, a munkanélküliségi ráta csökkent, emellett a bérek növekedtek. A javuló makrogazdasági környezet kedvező hatással volt a régiós cégek teljesítményére. A térségben működő vállalatoknál a Coface által mért fizetésképtelenségi ráta, a 2015-ös 14 százalékot követően, további 6 százalékkal mérséklődött 2016-ban.

 

A közép-kelet-európai országokban a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintre csökkent és alacsonyabb az uniós átlagnál is. Csehországban például 2016-ban 4 százalékra mérséklődött, ami világszinten is az egyik legalacsonyabb eredmény. A kedvező gazdasági környezet miatt a Coface a 22 közép-kelet-európai ország közül nyolcnak jobb minősítést adott az elmúlt 18 hónapban. Többek között Magyarország, Litvánia, Csehország, Románia és Szlovénia kapott jobb osztályzatot a hitelbiztosítótól. A Coface elemzése a magyar gazdaságról azt írja, hogy visszanyerte az erejét és 2016-ban - Lengyelország után - a második legtöbb vállalatot delegálta a Coface Top 500-as listájára. Annak ellenére, hogy a listán szereplő magyar cégek árbevétele 11,5 százalékkal, a nettó nyereségük pedig 61,7 százalékkal csökkent, 2016-ban 75 magyar vállalat került fel a listára, szemben 2015-ös eredménnyel, amikor csak 69 magyar vállalatnak sikerült ez. Tehát 8 százalékkal nőtt a listán szereplő magyar cégek száma, ráadásul a listán szereplő magyar vállalatok többsége, 68 százaléka jobb helyezést ért el, mint 2015-ben.

 

Póka Valentin, a Coface Hungary ország igazgatója az elemzést értékelve azt mondta, hogy bár a régiós és magyar vállalatok árbevételeés nettó profitja mérséklődött, a térség és Magyarország - ahogy azt a Coface elemzés is alátámasztja – folyamatos növekedésben van. “A magyar gazdaság fejlődését mutatja, hogy a foglalkoztatási ráta javult, az ipari teljesítmény bővült, emellett a fogyasztás is fokozódik, mindezek pedig a jövőbeni növekedést is megalapozzák - tette hozzá.

 

Főszereplő lett az autószektor

 

A Coface 500 legnagyobb régiós vállalatot bemutató, Top 500-as listáján a 2016-os adatok alapján változás történt: az autóipar lett ugyanis a legnagyobb szereplő. Korábban a régiós országokban az olaj- és gázipari szektor volt a legerősebb, ám a világpiaci környezet változása negatívan érintette ezt az ágazatot. Ugyanakkor az autóipar számára kedvezően változott a helyzet, a globális kereslet fokozódik, a háztartások és a cégek is inkább nyitottak az újautó-vásárlásra. Ezt alátámasztja, hogy az EU-s országokban 7 százalékkal nőtt a forgalomba került új autók száma és a Coface szerint a jövőben is folytatódhat ez a trend. Katarzina Kompowska szerint a autók iránti tartós kereslet a közép-kelet-európai autóipari vállalatok számára is alapot nyújt a további fejlődéshez.

 

A régiós vállalati listát a lengyel olajcég, a PKN Orlen vezeti, amelynek árbevétele tavaly 18 milliárd eurót, nyeresége pedig 1,3 milliárd eurót tett ki. A második legnagyobb cég a csehországi Skoda 12,9 milliárd eurós árbevétellel és 1,31 milliárd eurós nettó profittal. A harmadik helyen szerepel a MOL, a magyar olaj- és gázipari cég 11,5 milliárd eurós árbevétellel és 812 millió eurós nettó nyereséggel a Coface listáján. A Coface - rangsor szerint a húsz legnagyobb régiós vállalat között van a cseh Skoda, a magyar Audi, s mellette a magyar Mercedes is, valamint a szlovákiai Volkswagen- és Kia-gyár, a csehországi Hyundai-üzem, valamint a romániai Dacia is.

 

 

A módszertanról:

A felmérésbe a közép-kelet-európai országok - köztük Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia - legnagyobb (legalább 300 millió eurós éves árbevétellel rendelkező) vállalatai kerültek, a pénzügyi szolgáltatók kivételével: bankok, biztosítótársaságok, lízingcégek és brókercégek nem szerepelnek a felmérésben. A Coface CEE Top 500 felmérés a bevétel mellett egyéb alapvető vállalati mutatók – mint például a nettó nyereség és a munkavállalói létszám – mentén is rangsorolta a vállalatokat. A bevétel és a nyereség a 2016. év végén érvényes devizaárfolyamon került átszámításra euróra. Az adatok a Coface InfoIcon adatbázisából származnak, emellett szükség esetén kiegészítésre kerültek külső forrásokból származó adatokkal. A felmérésben való részvételhez szükséges adatok határidőig történő rendelkezésre bocsátását visszautasító vállalatok nem szerepelnek a rangsorban.

 

Töltse le a részletes listát és elemzést!

Tetejére
  • Hungarian