7 tipp a kintlévőségek hatékony kezeléséhez és az üzleti kockázatok minimalizálásához

A jelenlegi gazdasági helyzet sok vállalatnál komoly pénzforgalmi problémákhoz vezethet. A késedelmes fizetések megelőzése vagy a követelések azonnali behajtása számos vállalat stabilitása szempontjából kritikus fontosságú. A következő 7 tipp segítségével felülvizsgálhatja saját belső kintlévőségkezelési folyamatát és megelőzheti az üzleti kockázatokat, megvédve ezzel vállalkozását.

1. Lépjen közvetlenül kapcsolatba a céggel, az értékesítőtől függetlenül

 

Az értékesítés és hitelkockázatok kezelése két különálló terület.

 

Javasoljuk, hogy vezessen be egyértelmű irányelveket az ügyfeleknek történő halasztott fizetés (hitelnyújtás) engedélyezésére, beleértve a hitelfeltételeket, a hitelkeretek nagyságát és a fizetési határidőket. Kommunikálja ezeket az irányelveket az ügyfelekkel előre, hogy elkerülje a félreértéseket.

 

Megfontolhatja azt is, hogy kedvezményeket vagy egyéb ösztönzőket kínáljon azoknak az ügyfeleknek, akik lejárat előtt kifizetik a számláikat. Ez segíthet motiválni vevőit az időben történő fizetésre és javíthatja a pénzforgalmat.

 

2. Ellenőrizze le a céget

Mielőtt megállapodna a fizetési feltételekről, ellenőrizze le a vállalat hitelképességét a hiteltörténetük, a kockázati értékük, valamint a fizetőképességük és hajlandóságuk megvizsgálásával. Ez segíthet elkerülni azokat az ügyfeleket, akik nagyobb valószínűséggel nem teljesítenék a kifizetéseket.

Amennyiben nincsenek meg az ehhez szükséges erőforrásai, a Coface elvégzi az ellenőrzést Ön helyett. Tekintse meg céginformációs riportjainkat, kockázati értékeléseinket vagy a Coface hitelkeret javaslatait, melyek segítenek Önnek hitelkockázatai kezelésében.

 

3. Tájékozódjon szakmai szövetségeken keresztül

Ha csatlakozik valamelyik kereskedelmi vagy szakmai szövetséghez az ágazatban, akkor rendszeresen figyelemmel kísérheti üzleti partnereit azáltal, hogy megbeszéléseket folytathat a velük szintén kapcsolatban lévő cégekkel.

 

4. Biztosítsa üzleti tevékenységét

Védje vállalkozását hitelbiztosítással: szervezze ki portfóliója értékelését és felügyeletét, biztosítsa bevételeit a nemfizetések ellen és bízza szakértőkre a behajtási feladatokat.

> További részletek a Coface hitelbiztosítási megoldásairól

 

5. Ne engedélyezze a hitelkeret túllépését

Amennyiben egy ügyfél késik a fizetéssel, azonnal vegye fel vele a kapcsolatot, hogy emlékeztesse a kötelezettségére. Ez segíthet elkerülni a hosszan tartó késedelmeket és az esetleges fizetésképtelenséget.

Ne feledje, hogy a határozottság hiánya ezen a területen könnyen a visszájára fordulhat.

 

6. Tartsa meg a bizonylatot az áru átvételéről

Igényeljen olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy megtörtént a teljesítés. Biztosítania kell, hogy az ügyfél ne tudja visszatartani a fizetést bizonyos kifogásokra hivatkozva.

Emellett legyen körültekintő. Amikor megállapodnak a fizetési feltételekkel kapcsolatban, legyen a lehetőségekhez mérten rugalmas, ugyanakkor győződjön meg róla, hogy minden részletet megfelelően dokumentálnak és szorosan le is követnek.

 

7. Célzott eszközökkel kövesse nyomon a hitelkockázatokat

Fontolja meg a hitelkezelési folyamatok, mint például a hitelképesség-ellenőrzés, a számlázás és a fizetési emlékeztetők automatizálását különböző technológiák használatával. Ez segíthet a műveletek egyszerűsítésében és a hibák csökkentésében.

Rendszeresen ellenőrizze ügyfelei hitelképességét, hogy megbizonyosodjon róla, hogy eleget tesznek fizetési kötelezettségeiknek. Ez megkönnyíti a potenciális problémák korai felismerését és a szükséges intézkedések megtételét.

A Coface hatékony monitoring megoldásai által értesítést kaphat, amint valamelyik ügyfele fizetőképességében negatív változás történik.

 

Bónusz tipp: kérjen szakmai tanácsot

Amennyiben bizonytalan az elérhető kockázatkezelési megoldásokkal kapcsolatban, kérjen tanácsot egy kockázatkezelési szakértőtől, mint a Coface.

Mi útmutatást tudunk adni a kintlévőségek hatékony kezeléséhez és az üzleti kockázatok elkerüléséhez.
> Vegye fel velünk a kapcsolatot!