A Coface csatlakozik a Net-Zero Asset Owner Alliance-hez

A Coface megerősíti a környezetvédelem iránti elkötelezettségét azáltal, hogy csatlakozik a Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA) nevű szövetséghez és - összhangban a párizsi megállapodásokkal, - aláírja a Felelős Befektetési Irányelveit (PRI), amelyek célja a globális felmelegedés 1,5°C-ra való visszaszorítása az évszázad végéig.

2019 szeptemberében az ENSZ égisze alatt létrejött a NZAOA. Tagjai olyan nemzetközi intézményi befektetők, melyek elkötelezettek amellett, hogy befektetési portfóliójukat 2050-re szén-dioxid-semlegessé tegyék. A PRI szintén egy ENSZ által indított globális kezdeményezés, amely arra ösztönzi a vállalatokat, hogy befektetési tevékenységük során vegyék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat is.

A Coface a Net-Zero Asset Owner Alliance-hez való csatlakozással a következőket vállalja:

  • Portfoliója aktív kezelésével eléri, hogy a 20 legmagasabb kibocsátású partnerét elkötelezetté tegye a karbon-lábnyomuk csökkentésében
  • 2025-re 30%-kal, 2030-ra pedig legalább 40%-kalcsökkenti befektetési portfóliójának karbon-lábnyomát (2020-hoz viszonyítva)1
  • A szövetség felé fejlődést mutat fel az energiahordozókkal kapcsolatos átállás finanszírozása terén

Ezen kötelezettségvállalások által új szakaszba lép a Coface környezetvédelmi stratégiája, amely részeként már korábban felülvizsgálta hitelbiztosítási kockázatvállalási politikáját úgy, hogy eleve kizárja a pénzintézetek által kötött vagy egyetlen vevőre kiterjedő új, elsősorban a kőolaj és földgáz értékesítésének biztosítását célzó szerződések megkötését. Ezek a kizárások kiegészítik a már évek óta érvényben lévő szénipari tevékenységekre vonatkozó korlátozásokat.

A Coface továbbra is támogatja a hosszú távú ESG-projekteket az egyedi kockázatú ún. Single Riskbiztosítási megoldásain keresztül.(mint például a Galapagos Marine Reserve projekt)

A Net-Zero Asset Owner Alliance-hoz való csatlakozással megerősítjük elkötelezettségünket az energiaátállás támogatása és a szén-dioxid-semlegesség 2050-ig történő megvalósítása terén, amit a befektetési portfóliónk tekintetében 2025-re kitűzött 30%-os szén-dioxid-csökkentési célunkon keresztül valósítunk meg.

nyilatkozta Carole Lytton, a Coface főtitkára.

[1] A kötelezettségvállalás a befektetési portfólióra vonatkozik (1. és 2. kör: részvények és vállalati kötvények).

Szerzők és szakértők

  • Carole LYTTON

    General Secretary