Céginformáció: hozzon megalapozott döntéseket és fejlődjön hatékonyabban!

Hogyan mérheti fel partnere pénzügyi helyzetét kereskedelmi hitel nyújtásához? Milyen megoldások állnak rendelkezésre a partnere esetleges nemfizetésének előrejelzésére? Melyek a legjobb piaci lehetőségek üzleti tevékenysége fejlesztéséhez, miközben minimalizálja kockázatát? A Coface információs szolgáltatásai segítenek Önnek megalapozott döntéseket hozni, ezáltal kézben tarthatja a kereskedelmi kockázatokat és új növekedési lehetőségeket tárhat fel.

Mi az a céginformáció?

 

Mielőtt üzleti kapcsolatba lépne egy kereskedelmi partnerével, számos pénzügyi adat és mutató begyűjtése és elemzése szükséges. Hogy miért? Ezáltal nyerhet rálátást az ügyfelére vagy a beszállítójára – és dönthet, hogy megbízik-e bennük! Emiatt fontos a kereskedelmi kockázatkezelés minden olyan vállalat számára, amely a fejlődést tűzte ki céljául.

 

A céginformáció hatékony döntéshozatali eszköz: elengedhetetlen a kereskedelmi partnerek fizetőképességének felméréséhez, és kulcsfontosságú a hitelkockázati stratégia megfelelő kialakításához. Egyedi gazdasági adatokat ötvöz minősített pénzügyi információkkal: ez hozzáférést biztosít Önnek a partnerei (ügyfelek és beszállítók) pénzügyi helyzetéről szóló átfogó kockázatértékeléshez – vagy adott esetben akár prediktív elemzésekhez is.

 

A céginformáció az üzleti intelligencia alapja: a legkorszerűbb megoldások köre, amely a jelentős adatmennyiség kiaknázásán és az új technológiák alkalmazásán alapszik.

 

Az információ tudás, a tudás pedig hatalom: helyes döntései révén hatékonyabban kezelheti a kockázatokat, ez megkönnyíti az új fejlesztési lehetőségek felismerését!

 

Melyek a kulcsfontosságú információk?

A kifizetetlen számlák kockázata elleni védelem valamennyi jelentős eleme (különösen a hitelbiztosítási megoldások) ellenére a késedelmes fizetés és a kintlévőség olyan kockázat, amely minden üzleti kapcsolattal együtt jár. Ebből következik, hogy a nemfizetés valószínűségének előrejelzése minden vállalat számára kulcsfontosságú.

Első lépésként fel kell mérnie kereskedelmi partnere pénzügyi stabilitását, valamint azt, hogy rövid és középtávon, illetve az együttműködés teljes időtartama alatt képes-e teljesíteni kötelezettségeit. Ahhoz, hogy elkerülje a kedvezőtlen ügyleteket és mérsékelje a kockázatot, ismernie kell a partnerére, annak fizetési magatartására és üzleti tevékenységére vonatkozó információkat; emellett át kell látnia a pénzügyi stabilitási mutatóit és a hiteltörténetét.

Két alapvető adatforrást vehet igénybe az előzetes elemzések elkészítéséhez:

  • Nyilvános adatok: pénzügyi beszámolók, eredménykimutatások, adósságállomány, forgalom, fennálló kötelezettségállomány, költségterhek, pénzforgalom stb. Ezeknek a nyilvános adatoknak az elemzése (amennyiben rendelkezésre állnak) előrejelzést ad a partner fizetőképességéről. De vigyázat: az ilyen típusú adatok korlátozott érvényességgel használhatóak, és a partner múltbéli helyzetét tükrözik. A beszámolókészítés időpontja és a mérleg közzététele között több hónapnyi idő is eltelhet.
  • Nem publikus adatok: ezeket az információkat rendszeres időközönként frissítik és részletesebbek, emellett a magánforrásokból származó adatok megbízhatóbbnak és teljesebbnek tekinthetőek. Ebből következik, hogy a professzionális üzleti elemzés jó információforrás, amely kiegészíti a publikus adatokat. Segítségükkel finomhangolható a partner helyzetének vizsgálata, és annak várható alakulása az elkövetkező hónapokban.

Ha azonban a kockázatot a lehető legpontosabban szeretné meghatározni, nem csak a partnere hitelképessége az egyetlen olyan tényező, amelyet figyelembe kell vennie. Meg kell vizsgálni az általános helyzetét, a 360°-os kapcsolatrendszerét és az iparágat – az ellátási láncban elfoglalt helyének meghatározásával. Más szóval nemcsak arról van szó, hogy tudnia kell, kinek értékesít, hanem arról is, hogy az adott partnere kitől szerez be... és milyen mértékű kockázatot vállal mindeközben. A Coface pedig pontosan ebben tudja Önt támogatni!

 

Formálja az információt tudássá és éljen az új fejlődési lehetőségekkel

Már tudja, milyen jellegű információkra van szüksége ahhoz, hogy hatékonyabban ítélje meg partnerei pénzügyi helyzetét. De hogyan hasznosíthatja ezt a jelentős adathalmazt a kereskedelmi stratégiájának megfelelő kialakításához és a kockázatok mérsékléséhez? 

Ügyfelei és potenciális partnerei napjainkban elvárják, hogy gyorsan reagáljon a kereskedelmi hiteligényükre: ha túl sok időt tölt a helyzetük felülvizsgálatával, minden esély megvan arra, hogy lemarad egy (jó?) üzletről. Ha azonban nagyon gyorsan halad előre, a végén vagy túl óvatosan, vagy túl optimistán cselekedhet, ami óhatatlanul kihatással lesz a vállalata pénzügyi eredményére, valamint a likviditására egyaránt.

 

“A kockázatkezelés területén piacvezető szerepet betöltő Coface-nál mi úgy gondoljuk, hogy az üzleti információ több, mint egyszerű adat. Ez a megalapozott döntéshozatal alappillére, és a siker egyik fő mozgatórugója a mai felgyorsult üzleti világunkban. Információs szolgáltatási platformunk, az iCON by Coface, a gazdasági intelligencia adta lehetőségeket és a Coface világméretű hálózatát használja fel. A nyers adatok értékes tudássá és egyedi meglátásokká alakításával támogatjuk a vállalatokat, így elkerülhetik a behajthatatlan követeléseket és könnyedén azonosíthatják az új üzleti lehetőségeket.”
Matthieu Garnier, Group Information Services Director

Az iCON by Coface egyedülálló rálátást biztosít piaci környezetére és ezáltal versenyelőnyhöz juttatja Önt:

  • Céginformációs riportok: A Coface kockázatértékelése alapján mindent megtudhat partnerei pénzügyi helyzetéről és fizetési magatartásáról.
  • Kockázati érték (score): A Coface fizetésképtelenségi kockázatelemzése segít megítélni, hogy partnere képes-e teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit a következő 12 hónapra vetítve (fizetőképesség, jövedelmezőség, hitelképességi mutatók, fizetési tapasztalatok és esetleges káresemények).
  • Testre szabott hitelkeret javaslatok: egy vállalt fizetésképtelenségi valószínűségének megítélése mellett, határozza meg a vállalható kockázatot egy testre szabott, közérthető hitelkeret javaslat segítségével, amely a Coface azonnali hitelkeret javaslata mellett ország- és partnerkockázat-értékelést is tartalmaz.
  • Pénzügyi ráták: Az iparági átlagértékek mélyreható, könnyen értelmezhető betekintést nyújtanak egy olyan adatelemzési megoldáson keresztül, amely lehetővé teszi, hogy összehasonlítsa egy vállalat pénzügyi mutatóit a az iparág többi szereplőjével.
  • Economic insights: ez a dinamikus eszköz segít a kockázatok előrejelzésében és a legjobb befektetési lehetőségek ország- és szektorszintű meghatározásában egy pillantás alatt. A tudományos adatokra, a Coface gazdasági elemzői által összeállított kulcsfontosságú gazdasági mutatókra és kockázati értékekre támaszkodik: vállalati háttér és makrogazdaság; banki, környezeti, politikai és társadalmi kockázatok; fizetési index és vevőkockázat, stb.

Ismerje meg az iCON by Coface-t, és hozzon megalapozott hitelezési döntéseket, hogy Ön irányíthassa stratégiáját, és üzleti előnybe kerüljön versenytársaival szemben!

Formálja át vállalkozását az iCON by Coface segítségével, és fedezze fel az információkon alapuló új üzleti lehetőségek világát.

Szerzők és szakértők

  • Matthieu GARNIER

    Group Business information director

Ismerje meg szolgáltatásainkat