COFACE: Kínai vállalati fizetési felmérés - növekvő kockázatok az ellátási lánc megszakítása és a nyersanyagárak emelkedése miatt

Ismerje meg a Coface kínai vállalati fizetési felmérését. Tekintse át a kínai üzleti életet befolyásoló növekvő ellátási lánc kockázatokat és nyersanyagárakat.

A Coface 2022-es kínai vállalati fizetési felmérése1 azt mutatja, hogy 2021-ben kevesebb cég találkozott fizetési késedelemmel, de azok, amelyek mégis, hosszabb fizetési késedelemről számoltak be, mint az előző évben. Az átlagos fizetési késedelem a 2020-as 79 napról 2021-ben 86 napra emelkedett. A 13 ágazatból 9-ben a cégek a fizetési késedelmek növekedéséről számoltak be, élükön az agrár-élelmiszeriparral, ahol a legnagyobb, 43 napos növekedést regisztrálták, amelyet a fa, a szállítás és a textilipar követett.

Több vállalat számolt be ultrahosszú fizetési késedelemről (ULPD), azaz több mint hat hónapos fizetési késedelemről, amely 15 %-ról 19 %-ra emelkedett 2021-ben. Ami még aggasztóbb, hogy jelentősen nőtt azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek éves forgalmuk 10%-át meghaladó ULPD-vel szembesülnek, a 2020-as 27%-ról 2021-ben 40%-ra ugrott, különösen az építőipari és az agrár-élelmiszeripari ágazatban.

Mivel a kínai gazdasági növekedés az előrejelzések szerint 2022-ben lassulni fog, kevesebb vállalat számít az értékesítés és a pénzforgalom javulására.

A Coface várakozásai szerint a kínai GDP-növekedés a 2021-es erős 8,1%-os növekedést követően 2022-ben 4,8%-ra lassul, mivel a kínai gazdaság továbbra is jelentős ellenszéllel szembesül a növekedést illetően, ideértve az ingatlanszektor visszaesését, a zéró-COVID-politika folytatását, a fogyasztás visszafogott fellendülését és a magasabb nyersanyagárakat.

 

Bernard Aw, a Coface ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős közgazdásza elmondta:

A Coface legfrissebb kínai vállalati fizetési felmérése szerint a kínai vállalatok által kínált hitelfeltételek a kínai gazdaság 2021-es fellendülése ellenére továbbra is szűkösek maradtak, mivel a vállalatok továbbra is óvatosak a folyamatban lévő világjárvány miatt. Az agrár-élelmiszeripar és az energetika területén volt a legnagyobb a csökkenés (egyenként -23 nap), ami az emelkedő nyersanyagárakhoz kapcsolódó növekvő hitelkockázatokat tükrözi."

Bár kevesebb vállalat számolt be fizetési késedelemről, a válaszadók körében nőtt a fizetési késedelemről beszámolók aránya: a 2020-as 36%-ról 2021-ben 42%-ra, ami 2016 óta a legmagasabb érték. Az agrár-élelmiszeriparban jelentették a legnagyobb mértékű növekedést (43 nap) az átlagos fizetési késedelmek 88 napra történő emelkedéséről.

A faipar (+20 nap), a szállítás (+18) és a textilipar (+16) esetében emelkedő tendenciákról számoltak be, ami rávilágít a kínai szigorú társadalmi távolságtartási korlátozások miatt lassuló belföldi kereslet hatására."

"A kínai cégek kevésbé optimisták Kína gazdasági kilátásaival kapcsolatban: a válaszadók 44%-a számít az értékesítés javulására idén, szemben a 2020-as 65%-kal, míg a jobb pénzforgalmat prognosztizálók aránya közel felére, a 2020-as 50%-ról 27%-ra csökkent 2021-re. Az emelkedő nyersanyagárak, a gyengülő piaci kereslet és a jelenleg is tartó világjárvány a válaszadók szerint kulcsfontosságú tényezők voltak."

A közelmúltban kitört Omicron járvány több Covid-ellenőrzést követel Kínában, és ez súlyosbítja a globális ellátási lánc zavarait. A Coface arra számít, hogy a vállalati kötvények nemteljesítése és a fizetésképtelenségek száma 2022-ben növekedni fog Kínában, különösen azokban az ágazatokban, amelyek 2021-ben a világjárvány miatt magasabb cash flow kockázatot halmoztak fel.

 

Fizetési késedelmek2: a nyersanyagárak emelkedése kulcsfontosságú tényezővé válik a fizetési késedelmek kialakulásában

2021-ben kevesebb vállalat tapasztalt fizetési késedelmet, a válaszadók 53%-a számolt be késedelmes fizetésekről, szemben a 2020-as 57%-kal. Az átlagos fizetési késedelem azonban a 2020-as 79 napról 2021-ben 86 napra emelkedett. A leghosszabb fizetési késedelmeket továbbra is az építőiparban tapasztalták 109 nappal, amelyet a szállítás területén 99 nap követett.

A legaggasztóbb, hogy az éves forgalom 2%-át meghaladó, rendkívül hosszú fizetési késedelmet (ULPD) tapasztaló válaszadók aránya a 2020-as 47%-ról 2021-ben 64%-ra nőtt. Az építőipar maradt az az ágazat, ahol a válaszadók legnagyobb arányban (56%) számoltak be az éves forgalmuk 10%-át meghaladó ULPD-kről. A Coface tapasztalatai szerint az ULPD-k 80%-át soha nem fizetik ki. Ha ezek az éves forgalom 2% feletti részét teszik ki, a vállalat pénzforgalma veszélybe kerülhet.

A késedelmek fő oka továbbra is az ügyfelek pénzügyi nehézségei, amit a fizetési késedelmeket jelző válaszadók közel háromnegyede kiemelt. A pénzügyi nehézségeket leginkább az árrést befolyásoló éles verseny okozta (36%), de - 2021-ben nagyobb mértékben - a nyersanyagárak emelkedése (23% vs. 10% 2020-ban) és a helyi piac növekedésének lassulása (16% vs. 10% 2020-ban) is. Ez azt tükrözi, hogy az emelkedő nyersanyagárak nyomást gyakorolnak a működési költségekre, ami közvetlenül befolyásolja a vállalatok pénzforgalmát.

 

Gazdasági várakozások: reményteljes, de jelentős növekedési kockázatok továbbra is fennállnak

A jövőre nézve a válaszadók többsége továbbra is bizakodó az előttünk álló év gazdasági kilátásait illetően, bár az optimisták aránya az előző évi 73%-ról 68%-ra csökkent.

Az értékesítéssel és a pénzforgalommal kapcsolatos várakozások kevésbé voltak derűlátóak, ami összefügghet a fellendülés lendületének csökkenésével, ahogy a vállalkozások közelebb kerülnek a járvány előtti állapotokhoz. A következő évben jobb értékesítési teljesítményt váró válaszadók aránya a 2020-as 65%-ról 2021-re 44%-ra csökkent, míg a jobb pénzforgalmat prognosztizálók aránya közel felére, a 2020-as 50%-ról 2021-  re 27%-ra esett vissza. Az emelkedő nyersanyagárak, a gyengülő piaci kereslet és a folyamatban lévő világjárvány voltak a fő tényezők, amelyeket a gyengébb értékesítési teljesítményt váró válaszadók kiemeltek.

A Coface várakozásai szerint a kínai GDP növekedése a 2021-es erős 8,1%-os növekedést követően 2022-ben 4,8%-ra lassul, mivel a kínai gazdaság továbbra is jelentős ellenszéllel szembesül a növekedést illetően, ideértve az ingatlanszektor visszaesését, a zéró-COVID politika folytatását, a fogyasztás visszafogott fellendülését és a magasabb nyersanyagárakat.

 

A globális ellátási láncok valószínűleg továbbra is feszesek maradnak

Az orosz-ukrán válság és a kínai zéró-COVID intézkedések hatásai várhatóan újabb csapást mérnek a globális ellátási láncokra. Mivel mind Oroszország, mind Ukrajna kiemelkedő szerepet játszik a globális energia- és élelmiszerpiacokon, a válság jelentős kockázatot jelent ezen nyersanyagok ellátására. Oroszország a világ második, illetve harmadik legnagyobb gáz- és olajtermelője. Emellett a stratégiai fontosságú fémek, például a palládium, a nikkel és a réz jelentős termelője. Ezeket a fémeket az autó- és repülőgépiparban használják, míg a réz az építőipar fontos fémje. Mindkét ország fontos exportőre bizonyos mezőgazdasági termékeknek, nevezetesen a napraforgó- és pórsáfrányolajnak (a globális export 75%-a 2019-ben együttesen), a búzának (29%), a durva gabonának (20%) és a kukoricának (19%). Az orosz nyersanyagokra vonatkozó szankciók, többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália által az orosz nyersolajra és finomított termékekre vonatkozó behozatali tilalom, valamint az Európai Unió (EU) által az orosz vasra és acélra vonatkozó importkorlátozások felvetették az ilyen termékek rendelkezésre állásának csökkenésétől való félelmet, ami az árak emelkedéséhez vezetett. A több orosz bankkal szembeni pénzügyi szankciók és az amerikai dollárhoz való hozzáférés korlátozása hatással lehet a mezőgazdasági kereskedelmi forgalomra. A kereskedelmi útvonalak zavarai szintén növelték a magasabb árakkal és szállítási késedelmekkel kapcsolatos aggodalmakat.

Bár Kína az ország gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatások minimalizálása érdekében a szigorú zéró-COVID stratégiáról áttért a "dinamikus" megközelítésre, az országszerte a járványkitörések megfékezésére bevezetett intézkedésekből eredő negatív hatások továbbra is fennállnak. A márciusi és áprilisi zárlatok Sencsenben és Sanghajban hatással voltak a szárazföldi logisztikai és raktározási szolgáltatások normál működésére, annak ellenére, hogy a kikötői műveletek továbbra is működtek. Ez már márciusban is fokozta az ellátási láncokra nehezedő nyomást. A kínai PMI beszállítói szállítási idők indexe 2022 márciusában kétéves mélypontra esett, ami a szállítási késedelmek súlyosbodását tükrözi. Hasonlóképpen a kínai logisztikai iparág jóléti indexe is 2020 februárja óta a legalacsonyabb szintre esett, mivel a logisztikai ágazatot a világjárványnak az ország több részén való elterjedése érintette, ahol a világjárvány kezelésére vonatkozó differenciált intézkedések megzavarták a régiók közötti elosztást és a zavartalan áramlás fenntartásának képességét.

-----

1 A 2022-es kínai vállalati fizetési felmérést 2021 novembere és 2022 januárja között végezték, és több mint 1000 vállalatot kérdeztek meg 13 széles ágazatban, Kína szárazföldi részén.

2 Fizetési késedelem - a fizetés esedékessége és a fizetés tényleges teljesítése közötti időszak.

Szerzők és szakértők