Coface SA: A Moody's felminősítette a Coface anyavállalatát A1-re, stabil kilátással

A Moody's hitelminősítő intézet 2023. szeptember 28-án A2-es besorolásról A1-re javította a Coface biztosítási pénzügyi erejét (Insurance Financial Strength Rating - IFSR), valamint kilátásait pozitívról stabilra változtatta.

A Moody's bízik a Coface fenntartható teljesítményében

Sajtóközleményében a Moody's kiemeli, hogy ez a minősítés "a Csoport növekvő diverzifikációját, a hitelkockázati kitettségek fokozott felügyeletét és hatékonyabb kezelését tükrözi. A Moody's várakozásai szerint, ennek köszönhetően mérséklődik az eredményesség volatilitása, és jó alapot teremt a biztosító számára, hogy kevésbé legyen kitett a kedvezőtlen gazdasági folyamatoknak. A felminősítés tükrözi továbbá a Csoport által 2020 óta fenntartott erős tőkésítettségi szintet és az eszközellátottság minőségi javulását".

A Coface jövedelmezősége emellett nagyon erős volt az elmúlt öt évben, 2018 és 2022 között átlagosan 71%-os összesített hányaddal.

A Moody's úgy véli továbbá, hogy 2016 óta "a Csoport javította kockázatfigyelési, kockázatkezelési folyamatait, valamint proaktívabbá vált kockázati portfóliójának kalibrálásában is. Még ha a jövedelem ingadozása továbbra is jellemző marad a hitelbiztosítási ágazatra, a Moody's arra számít, hogy a volatilitás mérsékelt marad".

Végül kiemeli a hitelminősítő, hogy a "stabil kilátás” a Moody's azon várakozását tükrözi, hogy a Coface fenntartja a 180% feletti fizetőképességi (Solvency II) mutatót, a 30% alatti tőkeáttételt, és hogy a Csoport nem növeli érdemben kockázatvállalási vagy eszközkockázati hajlandóságát".

 

"Magas szintű szolgáltatás"

Nagyon örülünk a Moody's A1-re történő felminősítésének. Ez elismeri a Coface csapatainak munkáját, és az ügyfeleinknek nyújtott magas szintű szolgáltatást. Jelzi továbbá a Coface agilitását és rugalmasságát, valamint a kockázatkezelés minőségét, amelyek kultúránk és szakértelmünk középpontjában állnak. A Coface jó úton halad a Build to Lead stratégiai tervének megvalósítása felé, és aktívan készíti elő a következő startégiát, amelyet 2024. március 5-én mutatunk be.

- Phalla Gervais, pénzügyi és kockázatkezelési igazgató