Coface X Rel8ed: "Napjainkban az adatelemzés a kockázatkezelés kulcsfontosságú eleme"

A Coface által nemrégiben megvásárolt Rel8ed egy kifejezetten adatok elemzésére specializálódott észak-amerikai társaság, amely innovatív megoldásokat dolgoz ki a Big Data és az AI felhasználásával.

Hogyan profitálhatnak kereskedelmi hitelbiztosítási és céginformációs ügyfeleink a szakértelem egyesítéséből? Hogyan lehet az adattudományt jól használni a piaci trendek követéséhez és ügyfeleink változó igényeinek kielégítéséhez? Bob Lytle, a Rel8ed vezérigazgatója és alapítója magyarázatot ad minderre.

 

Bob, mondj pár szót magadról és mutasd be a Rel8ed-et

Technológiai vezetői beosztásban dolgozom, és korábban a kanadai TransUnion Credit Bureau informatikai igazgatója voltam, amely egy olyan amerikai székhelyű vállalat, ami a vállalkozásokra és a fogyasztókra vonatkozó pénzügyi és költségvetési információk gyűjtésével, kezelésével és elemzésével foglalkozik, hitelnyilvántartások kezelése céljából. A Rel8ed létrejöttének története is kapcsolódik ide: a Credit Bureau-nál hosszú éveken át betöltött korábbi pozíciómnak köszönhetően mind a kereskedelmi hitelbiztosítással, mind pedig a nem összekapcsolt adatokkal összefüggésben komoly ismereteket szereztem. Így hát felépítettem a Rel8ed-et, adatok összekötésére!

Cégünk története egy igazi vállalkozói kaland. A Rel8ed meglehetősen fiatal: hét évvel ezelőtt indultunk Kanadában, azzal az ötlettel, hogy betöltsünk egy piaci űrt a nyilvános adatelemzések mindenki számára könnyen elérhetővé tételével, és ez meghozta a gyümölcsét! A Rel8ed ma már a kereskedelmi és egyedi speciális adatok vezető szolgáltatója multinacionális vállalatok, kormányok és üzleti szövetségek számára is.

 

Melyek a fő szakterületeitek és az általatok kínált megoldások?

Szakterületünk az integráció, a kereszthivatkozás, a prediktív elemzés és a több forrásból kinyert Big Data-ból származó következtetés. Munkánk megmutatja, hogy az üzleti adatok hogyan függnek össze más vállalatokkal, azáltal, hogy összekapcsoljuk a különböző információkat. Az adattudomány és a prediktív elemzés által üzleti tevékenységekhez és kockázatkezeléshez használható elemzéseket nyújtunk a bankok, biztosítók és kutatók számára, hogy jobban megértsék piacaikat és egyben növelhessék a nyereségüket. Saját világméretű adatbázisunkban jelenleg több mint 125 millió vállalat szerepel, és az adattudományt használjuk a globális nyilvános forrásból származó adatok saját fejlesztésű algoritmusok segítségével történő modellezésére, hogy a vállalkozások, tulajdonosok, beszállítók és versenytársak közötti kapcsolatokon alapuló mélyebb betekintést adjunk és üzleti információkat tárjunk fel. Innovatív, felhasználóbarát adatportálunk, a Diligence, mindezeket az erőforrásokat minden szervezet számára elérhetővé teszi, függetlenül annak méretétől.

A kockázatkezelés területén információink hozzájárulnak az üzleti megfelelőségi szempontok erősítéséhez is. Dolgozunk az „Ismerd meg az ügyfeled (KYC – Know your Customer)" részen, ami olyan információkat nyújt, amelyre nagy igény mutatkozik a piaci szereplők részéről, különösen a megnövekedett kormányzati szankciók és az ellátási láncok globális összefonódása miatt. Nagyon gyakran halljuk, hogy a megfelelőségi szabályok (Compliance) az üzlet gyilkosának számítanak. Mi épp ellenkezően gondoljuk! A Compliance szintén csak egy azon mutatók között, amelyek lehetővé teszik a megfelelő kockázatvállalást. Tehát közvetlenül kapcsolódik a globális kockázatkezelési és értékelési megközelítéshez.

 

El tudod mesélni, hogyan fejlődött eddig a Rel8ed?

Fejlődésünket számos kísérleti projekt segítette. Kanadában, a Niagara ontariói inkubátorprogram portfólióvállalataként nőttünk fel. Megoldásainkat az állami, magán-, nonprofit és egyetemi szektorban működő különböző méretű szervezetek számára nyújtottuk. És lépésről lépésre fejlődtünk magunk is…

2018-ban átköltöztünk a határ másik oldalára, irodát nyitottunk Buffalóban (USA). Néhány projekt után, rövid idő alatt kétnemzetiségű vállalattá váltunk, nemzeti kormányoknak vagy éppen nagy hiteladat-forgalmazóknak dolgoztunk. Ezek a tapasztalatok olyan ajtókat nyitottak ki előttünk, amelyekről csak álmodni mertünk. És az egyik ilyen ajtó a Coface csapatához vezetett, ami aztán az akvizíciót eredményezte!

 Ma a vállalatoknak szükségük van arra, hogy üzleti döntéseik meghozatalához szakszerű meglátásokhoz, mélyreható információkhoz és előrejelzést adó elemzésekhez jussanak.

 

Miért döntöttetek úgy, hogy a Coface-ra bízzátok a Rel8ed növekedésének elősegítését?

Kis startupként csak kétféleképpen tudsz növekedni: vagy nagy tőkebefektetést vállalsz, vagy találsz egy partnert. A Coface meggyőző lehetőséget kínált a további növekedéshez: kiterjedt globális jelenléte, fejlődésre kész az üzleti információs szolgáltatása, emellett az elmúlt években bizonyítottan sokat fektettek az innovációba. A Rel8ed számára ez egy jelentős mérföldkő. Korábban már módunkban állt tesztelni a szinergiákat, illetve azokat a kiegészítő eszközöket és tevékenységeket, amelyekkel segíteni tudjuk egymást. A Coface-Rel8ed történet egy 1 éves partnerséggel kezdődött, amely az észak-amerikai régió közép- és kisvállalkozásaira összpontosított, amelyeknél nehéz mélyebb betekintést nyerni. Ez az első együttműködés nagymértékben megfelelt az elvárásoknak! Elsősorban hamar rájöttünk, hogy tehetségünk és iparági tudásunk egyesítésével valami igazán egyedit építhetünk a piac számára.

 

Milyen közös hozzáadott értékeket jelent ez a felvásárlás mindkét vállalat számára?

Egyesülésünk lehetővé teszi az adatbázis mennyiségi és minőségi bővítését, valamint egymás analitikájának kihasználását a leadgenerálás és a kockázatkezelés terén egyaránt. Ez mind a kereskedelmi hitelbiztosítás, mind a céginformáció ügyfeleinek előnyére válik. Ma a vállalatoknak szükségük van arra, hogy üzleti döntéseik meghozatalához mélyreható információkhoz és minőségi előrejelző elemzésekhez jussanak. Együtt hatékonyabban segítjük ügyfeleinket az új üzleti kapcsolatok feltárásában, a továbbfejlesztett üzleti intelligencia megfelelő alkalmazásában és a potenciális ügyfelek eredményesebb megszólításában, ezzel egy új szintre emelve az ügyfélélményt.

A korábban startupként indult vállalatunk vállalkozói szellemével és innovatív megközelítésével is hozzájárulunk az új kihívások megoldásához. A Coface Data Lab-bal együttműködve új termékeket fejlesztünk és új megoldásokat tesztelünk. Kombinált szakértelmünk lehetővé teszi számunkra, hogy mielőbb megbizonyosodjunk az általunk fejlesztett megoldások működőképességéről.

Rendelkezésünkre állhat a világ legjobb mesterséges intelligenciája, de az embernek meg is kell tanulnia megszelídíteni!

 

Miért kulcsfontosságú az adattudomány a vállalatok számára?

Olyan új korszakba léptünk, amelyben az adat- és információs szolgáltatások jelentik a fejlődés alapvető hajtóerejét. A mi területeinken az adatok elemzésének és összekapcsolásának képessége kulcsfontosságú szerepet játszik a döntéshozatal, a kockázatkezelés és a kereskedelmi hitelbiztosítás terén.

Az adatok és a mesterséges intelligencia (AI) működtetik a világot! Tehát igen, mindannyian egyetértünk abban, hogy az adatok bevitele egy CRM rendszerbe fájdalmas lehet, de manapság mindezek elengedhetetlenek az értékesítéshez! Képzelje el, ha betekintést nyerhetne abba, hogy mi foglalkoztatja a potenciális ügyfeleit, így a marketingcsapata célzottan tudna tartalmakat gyártani. Mi lenne, ha az értékesítési tevékenységét olyan pontosan meg tudná tervezni, hogy a listáján szereplő minden érdeklődő már "A" kategóriás potenciális ügyfél lenne?

Stratégiai hiba lenne azonban az AI-megoldásokat fejleszteni anélkül, hogy befektetnénk a szakértelembe és a tehetségekbe. Megvan a tudásunk és a képességünk arra, hogy rendkívül gyors előrejelző modelleket fejlesszünk az adatok és a mesterséges intelligencia segítségével. A jelenlegi technológiák nagy teljesítményűek, de nem igazán képesek a problémamegoldásra. Csak segítenek az embereknek a döntéshozatalban. Őszintén fontosnak tartom – minden korlátukkal együtt - az AI alapú gépek, valamint az adat és emberi intelligencia együttes, kiegyensúlyozott felhasználását az értékelések során. Ez az üzleti életben vallott hitünk lényege: Rendelkezésünkre állhat a világ legjobb mesterséges intelligenciája, de az embernek meg is kell tanulnia megszelídíteni. Mi a Rel8ednél ezt robotképzésnek hívjuk!