Emelni vagy nem emelni? A Bank of England nagy dilemmája

Május 11-én a Bank of England (BoE) úgy döntött, hogy sorozatban 12. alkalommal emeli az irányadó kamatlábat, amely így 4,5%-ra emelkedett. Legutóbbi ülésén a BoE kijelentette, hogy a 2%-os infláció visszaállítása érdekében hasonló irányelv szerint fog haladni, és nem zárja ki a további emelés lehetőségét sem, ha tartós inflációra utaló jelek mutatkoznak. A legfrissebb adatok szerint a márciusi 10,1%-ról áprilisban 8,7%-ra lassult az általános infláció, ugyanakkor a maginfláció az elmúlt 30 év legmagasabb szintjét érte el.

Az Egyesült Királyság, amelyet gyakran tekintenek hídnak az Egyesült Államok (USA) és Európa között, most a két különböző kamatkezelési stratégia között találja magát. Az USA látszólag szüneteltette kamatemelési ciklusát, míg az EKB kilátásba helyezte a további emeléseket. Ebben a környezetben az IMF nemrégiben felfelé módosította a brit gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzését. A Coface elemzői ugyanakkor továbbra is lassulást prognosztizálnak 2023-ra. A BoE dilemmája tehát elérte csúcspontját.

 

A ködben bolyongó brit monetáris politika

Eddig a BoE általában közelebb állt a Fed kamatciklusához, mint az EKB-éhoz. Ez volt az első nagy jegybank, amely 2021 decemberében megkezdte a kamatemelést, összeségében 440 bázispont emeléssel. A Fed 2022 márciusában kezdte meg a saját ciklusát, és azóta együttesen 500 bázisponttal emelte a kamatokat, míg az EKB 2022 júliusában kezdte meg a kamatemelést (összesen +375 bázispont).

A tartós infláció - amely az Egyesült Királyságban magasabb, mint más országokban - a fő oka annak, hogy a BoE most kételkedik kamatemelési ciklus jelenlegi állásában. Az infláció áprilisban 8,7% volt, míg az USA-ban 4,9%-ra, az euróövezetben pedig 7,0%-ra mérséklődött. A maginfláció - amely nem tartalmazza az energia vagy az élelmiszerek árainak ingadozását - 6,8% volt az Egyesült Királyságban 2023 áprilisában, míg ugyanezen érték az USA-ban 5,5%, az euróövezetben pedig 5,6% lett.

Bár a brit gazdaság ellenállóbbnak bizonyult, mint sokan gondolták, a legtöbb hasonló gazdasággal ellentétben 2023-ban továbbra is zsugorodás várható. A 2023 első negyedévére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság elkerülheti a technikai recessziót, de a kilátások ennek ellenére elmaradnak a tökéletestől, mivel a gazdaság még mindig nem érte el a járvány előtti szintet, és a pénzügyi szolgáltatások meghatározó elemei a gazdaságnak.

 

A brit gazdaság és a BoE válaszúthoz érkezett

Ma a jegybankoknak egyensúlyozniuk kell az infláció elleni küzdelem, a gazdasági növekedés mérséklése és - az amerikai bankszektor zavarai óta - a pénzügyi stabilitás biztosítása között. Egy jobb kilátásokkal kecsegtető és más országokhoz hasonló alacsonyabb inflációs környezetben a BoE valószínűleg követte volna a Fed-et, ahogy eddig is tette, és szüneteltette volna a kamatemeléseket. Az infláció jelenlegi szinten ragadása azonban újabb emelésre kényszerítheti a bankot, még akkor is, ha ez további nyomást gyakorol a vállalatokra és a háztartásokra, amelyek számára a kamatlábak egy év alatt több mint duplájukra emelkedtek. Ezzel szemben, ha az emelés nem elég magas, az tartósabb inflációt és egy olyan bér-ár spirált eredményezhet, amelyből elég nehéz kilábalni.

Most bizonytalanság uralkodik a monetáris ciklus pályáját illetően. Egyesek még mindig azt várják, hogy a BoE az év végéig fenntartja a kamatlábat, míg a piacok még 2-4 további, alkalmanként 25 bázispontos emelésre számítanak az év vége előtt.

 

Az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye az elmúlt kilenc hónapban sok közgazdász várakozását felülmúlta, különösen a szolgáltatási ágazat tekintetében. A közvetlen kilátások azonban romlottak ezen ágazat számára is, a pénzügyi piacokon jelenleg tapasztalható zavarok, valamint az egyes szakszervezetekkel folytatott tárgyalások súlyosbodása miatt, ami további sztrájkokat eredményezhet.

Az nem vitás, hogy a BoE bonyolult döntés elé néz, de vajon a tartós infláció, vagy a pénzügyi instabilitás és a brit szolgáltatási szektor fellendülésének további fékezése jár nagyobb kockázattal? A Coface fő forgatókönyve szerint a 2023. június 22-i ülésen legalább egy további emelést kell végrehajtania a jegybanknak, a későbbi, esetleges emelések pedig a közelgő adatoktól, különösen a májusi és júniusi maginflációtól és bérnövekedéstől függenek majd.