Közlekedési szektor: a légiforgalom fellendülése

Miközben a globális makrogazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, a közlekedési ágazatban történt a legtöbb felminősítés a Coface legfrissebb ország- és szektorkockázati elemzésében.

Az átsorolások elsősorban Nyugat-Európában, a Közel-Keleten és Japánban történtek. Ezek főként Kína újranyitásának következményeihez, a turizmus fellendüléséhez és egyes közpolitikai (pl. a németországi vasúti közlekedés) hatásokhoz kapcsolódnak. Az általános kockázatok azonban továbbra is jelentősek a magas energiaköltségek és a lassú globális kereslet miatt.

 

A légi közlekedés kilábal a világjárvány okozta válságból

A közlekedési ágazaton belül a légi közlekedés az a szegmens, amely a legjobban megszenvedte a világjárvány okozta válságot, és amely így a legdinamikusabb fellendülésen megy keresztül.

A gazdaságok fokozatos újraindulása 2021 második felétől valóban megváltoztatta a helyzetet. Kína (2023 elején) és Japán (2022 végén) határainak újbóli megnyitása, amelyet a nemzetközi utazási feltételek enyhítése (2023 tavasza) kísér, két erős támaszt jelent.

A kereskedelmi járatok száma is megélénkült, és már a Covid előtti szint felett van, még ha az ülőhelyek kihasználtsága továbbra is alacsonyabb. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben például 2023 áprilisában 171%-os fellendülés volt tapasztalható az összes utasforgalomban az előző évhez képest, különösen Kínának köszönhetően. Az erőteljes növekedés ellenére azonban a régióban a kereslet továbbra is alacsonyabb, mint 2019-ben (-18% 2023 áprilisában 2019 áprilisához képest).

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az Airbus és a Boeing esetében is fellendült a nettó repülőgép-megrendelések száma. Ezek a Boeing esetében 774, az Airbus esetében 820 darabot tettek ki 2022-re, és a párizsi Air Show-n jelentős új bejelentések érkeztek: az Air IndiGo 500 darab A320-as repülőgépet, az Air India pedig 250 darab Airbus és 220 darab Boeing repülőgépet rendelt. A repülőgépiparban tapasztalható lendület egyértelműen arra a döntésre ösztönzött bennünket, hogy néhány országban, például Franciaországban, feljavítsuk az ágazatra vonatkozó kockázatértékelésünket.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az iparág fő szereplői mostanra olyan stratégiával rendelkeznek, amely figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat. Ez egyrészt arra ösztönzi a gyártókat, hogy innovációt hajtsanak végre a "tisztább" repülőgépek építése érdekében, másrészt pedig arra ösztönzi a légitársaságokat, hogy megújítsák flottájukat, hogy azok kevesebb energiát fogyasszanak.

 

A tengeri szállítás bevételei csökkennek

Más a helyzet a tengeri közlekedésben, ahol a tevékenység két kivételes év után enyhén csökken.

A csökkenő tengeri áruszállítási díjak, a magas energiaköltségek és a stagfláció a tengeri fuvarozók pénzügyi eredményeit terheli. A Maersk és a CMA CGM bevételei 26%-kal, illetve 30%-kal csökkentek 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest (bár továbbra is jóval a 2019 első negyedévi szintjük felett vannak).

Ezek a bevételcsökkenések elsősorban az árhatáshoz (a fuvardíjak csökkenéséhez) kapcsolódnak, a volumenek sokkal kevésbé csökkentek. A konténerforgalmi index így a 2023. január-áprilisi időszakban csak 3%-kal csökkent éves szinten. Ez a volumencsökkenés részben áthárul a vasúti és közúti szállításra, amelyeket elsősorban a kikötőkből történő árutovábbításra használnak.

Végül pedig az árutovábbítás jelenleg a 2022-es évinél alacsonyabb energia- és üzemanyagköltségekből profitál, ami lehetővé teszi, hogy a tengeri, vasúti és közúti szállítás részben ellensúlyozza az alacsonyabb áruszállítási volumeneket.