Lengyelország: Kissé rövidebbek a fizetési késedelmek, de nem minden szektorban

Dokumentum(ok) letöltése

A gazdasági kihívások és a különböző kedvezőtlen tényezőkkel szembeni gyengülő ellenállóképesség mellett a lengyelországi fizetési likviditás általános képe továbbra is kedvező maradt.

A lengyel vállalatok átlagosan 42 napos fizetési határidő mellett 49 napos átlagos fizetési késedelmet tapasztaltak.

Fizetési feltételek: Kevésbé nagyvonalú hitelezési határidők

Rövid fizetési határidők dominálnak a lengyel üzleti életben. A megkérdezett vállalatok 45%-a legfeljebb 30 napos átlagos fizetési határidőt alkalmaz. A 2022-re jellemző 46 napos átlagos fizetési határidő 2023-ra 42 napra csökkent.

A hosszú átlagos fizetési határidők tekintetében a legbőkezűbb ágazatok közé tartozik az autóipar (21% - 90 napot meghaladó fizetési határidővel), az energiaipar (17%), a vegyipar és a fémipar (mindkettőben 14%). A legtöbb lengyelországi vállalkozás arra számít, hogy a fizetési feltételek nem fognak változni a következő hat hónapban.

 

A fizetési késedelmek szektoronként eltérőek

A fizetési késedelmek a lengyel üzleti életben bevett gyakorlatnak tűnnek. A megkérdezett vállalatok 49,3%-a nyilatkozott úgy, hogy az előző 6 hónapban fizetési késedelmet tapasztalt partnerei részéről.

Az átlagos fizetési késedelem 49 napra csökkent, ami közelít a 2020-ban mért szinthez (48 nap). A leghosszabb fizetési késedelmeket a papír-fa és a fémiparban tapasztalták (71, illetve 69 nap), a legrövidebbeket pedig a gyógyszeriparban (33 nap).

 

Elvárások: a fellendülő gazdaság javuló kilátásokat hoz

A lengyel gazdaság 2023-ban várhatóan gyenge, 0,6%-os GDP-növekedést könyvelhet el, amelyet elsősorban az év első felében tapasztalt nehézségek okoztak, de a helyzet 2023 utolsó hónapjaiban már javulni kezdett. A javulás ellenére a vállalatok továbbra is különböző, számukra kulcsfontosságú kihívásokról számoltak be, többek között a korlátozott keresletről (44%-uk esetében) és a költségvetési terhekről (41%), miközben a magas költségek továbbra is csökkentik a nyereségüket.

 

Fizetési feltételek: a termék vagy szolgáltatás vásárlása és a fizetés esedékessége közötti időtartam.

Fizetési késedelem: a fizetés esedékessége és a fizetés teljesítése közötti időszak.

 

Szerzők és szakértők

Részletes országkockázati értékelés

Poland

 

A4 A4