Ukrajnai háború: sok (nagy) vesztes, kevés (igazi) nyertes

Több mint két hónappal az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete után, és a tárgyalások több fordulója ellenére a háború gyors megoldásának kilátásai egyre valószínűtlenebbnek tűnnek.

A konfliktus kiéleződésével párhuzamosan tovább halmozódtak az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók: a háború kezdete óta az Európai Unió nem kevesebb, mint öt - hamarosan hat - szankcióhullámot vezetett be.

Ebben az összefüggésben a gazdasági szankciók gyors feloldása és a háború előtti helyzethez való visszatérés teljesen illuzórikusnak tűnik, még akkor is, ha Oroszország és Ukrajna között békemegállapodás születik. Ami a gazdasági következményeket illeti, felfelé módosítottuk a világgazdaságot érintő rövid távú költségekre vonatkozó (március elején közzétett) eredeti becslésünket - körülbelül egy százalékpontra 2022-ben.

Ellátási zavarok és inflációs hatás jár a háború nyomában

Az erősen és tartósan kedvezőtlen környezetben az ukrajnai háborúnak kevés nyertese és sok vesztese lesz. A harcoló felek - elsősorban Oroszország, de Ukrajna és Fehéroroszország is - jelentősége számos nyersanyag termelésében, valamint az ellátási zavaroktól való félelem az árak megugrását eredményezte, amelyek - néhány nyersanyag esetében a közelmúltban bekövetkezett visszaesés ellenére - továbbra is nagyon magas szinten vannak. 

Az inflációs nyomás, amely a legtöbb régióban amúgy is jellemző, így tovább fokozódik, ami a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének és végső soron a fogyasztásnak a csökkenéséhez vezet, mivel a jelenlegi szorongást keltő környezet és a nagyon nagyfokú bizonytalanság minden valószínűség szerint elővigyázatossági megtakarításokra ösztönöz. A volatilitás és a bizonytalanság súlyosan fogja terhelni a vállalatok beruházási döntéseit is, amelyek pénzügyi helyzete - a rekordmagas készpénzpufferek ellenére - valószínűleg szintén jelentősen romlani fog, mivel a termelési költségek folyamatosan emelkednek vagy magasak maradnak. 

Egyetlen régiót sem kímél, hatása a tengerentúlon is érezhető

Az Oroszországgal jelentős gazdasági kapcsolatokat és kereskedelmi forgalmat bonyolító közép- és kelet-európai gazdaságokon túl a nyugat-európai országok a leginkább kitettek, az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való nagyfokú függőségük miatt. 

Bár a lökéshullámot a világ különböző részein különbözőképpen és eltérő időben fogják érezni, egyetlen régiót sem fog megkímélni az importált infláció, az ellátási láncok megszakadása és az ebből eredő globális kereskedelmi lassúság. Becsléseink szerint ezért a háborúnak jelentős negatív hatása lesz az Egyesült Államokban is, ahol a Fed kénytelen lesz az eredetileg vártnál több kamatemelést végrehajtani, aminek súlyos következményei lesznek a világ többi részére. Mint a Fed minden jelentős monetáris szigorítása esetén, a legtöbb feltörekvő piacnak valóban követnie kell majd a példát, hogy elkerülje a tőkekiáramlást és a valuta leértékelődését - különösen azoknak, amelyeknek nagy a folyó fizetési mérleg hiánya és/vagy magas a rövid távú külső adóssága. Mindezek mellett - és ahogyan azt már a 2021 júliusi Ország- és szektorkockázati elemzésünkben is említettük - a politikai kockázat jelentősen megnőtt a világjárvány miatt: ez a kérdés aktuálisabb lesz, mint valaha, mivel az ellátási nehézségek és a megugró élelmiszerárak valószínűleg társadalmi feszültségeket gerjesztenek.

Felbolydult a világ... mik a hosszabb távú kilátások?

Érdemes megemlíteni, hogy a kockázatok egyensúlya egyértelműen lefelé billen, mivel egyre több ellenszéllel kell számolni – mindenekelőtt a COVID-19-es megbetegedések újbóli megjelenésével Kínában – ami mind a globális inflációs nyomást, mind az ellátási lánc zavarát táplálja majd. Ilyen körülmények között a monetáris hatóságok előtt álló választások valószínűleg legalább olyan nehezek, mint amilyen döntő fontosságúak, egy olyan környezetben, ahol az évtizedek óta magas infláció, a költségvetési mozgástér szükségessége és az állam- és magánadósság igen magas szintje ötvöződik.

Mivel az ukrajnai háború gazdasági következményei főként 2022 második felétől fognak jelentkezni, nyilvánvalóan hatással lesznek a 2022-es GDP-növekedési adatokra, de még inkább a 2023-as és az azt követő évekre vonatkozó adatokra - hosszabb távú kilátásokra, amelyekkel következő elemzésünk foglalkozik majd. Más szóval, a sebek valószínűleg mélyek lesznek, és az emberi áldozatokon túl a gazdasági következmények még évekig érezhetők lesznek, miután ez az új háború európai földön véget ért. Bár még túl korai lenne megjósolni, hogy a 2020-as évek elejének egymást követő sokkjai után hogyan fog átalakulni a világgazdaság, a világjárvány kezdete óta tartó felfogás továbbra is érvényes: a világ megváltozott, és semmi sem lesz már a régi.