Kína újranyitása kedvező, de csak fokozatos hatást gyakorol a fogyasztásra

Kína újranyitási folyamata a vártnál gyorsabban és korábban történt. Miután novemberben bejelentette, hogy fokozatosan enyhíti a zéró Covid-politikáját, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság végül december végén úgy döntött, hogy visszaminősíti a Covid-19 kockázati szintet.

A zéró Covid-politika gazdasági, társadalmi és fiskális költségei óriási bizonytalanságot eredményeztek a gazdaságban, ami súlyosan érintette a fogyasztást és a beruházásokat.

Ugyanakkor az, hogy a korlátozások feloldását a fertőzési rátához kapcsolták, hatalmas nyomást gyakorolt a gazdasági tevékenységre. A fertőzések jelenlegi hulláma várhatóan január közepén tetőzik, míg a második hullám - melyet a vidéki területeken való terjedés hajt - a becslések szerint március elején éri el a csúcspontját.

Ebben az összefüggésben a Coface a gazdasági tevékenység fokozatos normalizálódását prognosztizálja márciusban, és 2023 második negyedévében kezdődhet a határozott fellendülés.

 

Egyre kevésbé fenntartható a zéró-Covid politika

A Kínában bevezetett Covid-ellenőrzési intézkedések negatívan hatottak a háztartások kiadásaira, ami csökkentette belföldi keresletet. A kötelező tesztelés és a lezárásoktól való félelem erőteljesen visszaszorította a fogyasztást. A kiskereskedelmi forgalom 2022 első 11 hónapjában stagnált, a munkaerő-piaci kilátások pedig gyengültek, mivel a munkanélküliségi ráta novemberben elérte az 5,7%-ot.

A feldolgozóipari termelést és a logisztikát is megzavarták a Covid-ellenőrzési intézkedések: az ipari termelés növekedése novemberben jelentősen, 2,2%-ra lassult, a beszállítói szállítási határidők pedig jelentősen meghosszabbodtak.

Kína külkereskedelmi kilátásai is gyengülnek. A világjárvány idején és 2022-ben az export volt az ország növekedésének egyik fő hajtóereje, de a globális növekedés lassulása miatt a külső kereslet 2023-ban várhatóan sokkal gyengébb lesz. Az áruexport novemberben 8,7%-kal csökkent az előző évhez képest.

A Kínai Kommunista Párt 2022 októberében tartott kongresszusa kapcsán a zéró-Covid politika fenntartására lehetett számítani. A szigorú ellenőrző intézkedések, a lezárások és a tömeges tesztelési követelmények azonban végül a közvélemény feszültségét szították, ez pedig 2022 vége felé több városban is tüntetésekhez vezetett.

 

Az újranyitás bizonytalanságba burkolózik

Kína újranyitása várhatóan kedvezően hat a fogyasztási kilátásokra, de hatása fokozatos és valószínűleg korlátozott lesz.

A fertőzések gyors terjedése és a nyájimmunitás várhatóan hozzájárul a gazdaság normalizálódásához 2023 második negyedévében. Bár a fertőzési ráta lefelé mutat a rendelkezésre álló munkaerő-kínálat tekintetében - ami hatással van a termelési és logisztikai tevékenységre -, e téren normalizálódásra lehet számítani.

Bár 2023-ban a fogyasztás élénkülésére számítunk, ez csak fokozatos lesz. Megfigyeltük, hogy a rendelkezésre álló jövedelem lassan helyreáll, a háztartások megtakarításai továbbra is magasak (a GDP 40,3%-a 2022 harmadik negyedévében), a nettó vagyon pedig csökken. Ráadásul a munkanélküliségi ráta - amely még mindig magas - továbbra is súlyosan fogja terhelni a fogyasztást. A háztartások adósságállományát is figyelembe kell venni: egy évtizeddel ez előtthöz képest megduplázódott (a GDP 62%-a 2022-ben a 2012-es 30%-hoz képest), ami korlátozza a tőkeáttételes fogyasztás mozgásterét.

Továbbra is lehetséges azonban, hogy a fogyasztás profitál a fiskális ösztönzésekből. A politikai döntéshozók idén a "stabilitást" hangsúlyozták, és ígéretet tettek arra, hogy a belföldi fogyasztást helyezik előtérbe és növelik a személyi jövedelmeket. A fogyasztást ösztönző intézkedések, például a fogyasztási utalványok, erőteljesebb lökést adhatnak a háztartások kiadásainak.

Végül, de nem utolsósorban a beruházások csökkenése valószínűleg idén is fékezi a növekedést, különösen az ingatlanok terén. Bár a lakásépítési ágazat a növekvő szakpolitikai támogatás miatt várhatóan fokozatosan stabilizálódik, az infrastrukturális beruházások növekedése gyengébb lehet. A gyengülő globális kilátások miatt az exportorientált vállalatok valószínűleg nem ingatlanokba helyezik majd beruházásaikat.

Részletes országkockázati értékelés

China

 

B B