hun-HU
2023. 05. 15.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

7 tipp a kintlévőségek hatékony kezeléséhez és az üzleti kockázatok minimalizálásához

7 tipp a kintlévőségek hatékony kezeléséhez

A jelenlegi gazdasági helyzet sok vállalatnál komoly pénzforgalmi problémákhoz vezethet. A késedelmes fizetések megelőzése vagy a követelések azonnali behajtása számos vállalat stabilitása szempontjából kritikus fontosságú. A következő 7 tipp segítségével felülvizsgálhatja saját belső kintlévőségkezelési folyamatát és megelőzheti az üzleti kockázatokat, megvédve ezzel vállalkozását.

 

 

 

1- LÉPJEN KÖZVETLENÜL KAPCSOLATBA A CÉGGEL, AZ ÉRTÉKESÍTŐTŐL FÜGGETLENÜL

Az értékesítés és hitelkockázatok kezelése két különálló terület.

Javasoljuk, hogy vezessen be egyértelmű irányelveket az ügyfeleknek történő halasztott fizetés (hitelnyújtás) engedélyezésére, beleértve a hitelfeltételeket, a hitelkeretek nagyságát és a fizetési határidőket. Kommunikálja ezeket az irányelveket az ügyfelekkel előre, hogy elkerülje a félreértéseket.

Megfontolhatja azt is, hogy kedvezményeket vagy egyéb ösztönzőket kínáljon azoknak az ügyfeleknek, akik lejárat előtt kifizetik a számláikat. Ez segíthet motiválni vevőit az időben történő fizetésre és javíthatja a pénzforgalmat.

 

2- ELLENŐRIZZE LE A CÉGET

Mielőtt megállapodna a fizetési feltételekről, ellenőrizze le a vállalat hitelképességét a hiteltörténetük, a kockázati értékük, valamint a fizetőképességük és hajlandóságuk megvizsgálásával. Ez segíthet elkerülni azokat az ügyfeleket, akik nagyobb valószínűséggel nem teljesítenék a kifizetéseket.

Amennyiben nincsenek meg az ehhez szükséges erőforrásai, a Coface elvégzi az ellenőrzést Ön helyett. Tekintse meg céginformációs riportjainkat, kockázati értékeléseinket vagy a Coface hitelkeret javaslatait, melyek segítenek Önnek hitelkockázatai kezelésében.

 

3 - TÁJÉKOZÓDJON SZAKMAI SZÖVETSÉGEKEN KERESZTÜL

Ha csatlakozik valamelyik kereskedelmi vagy szakmai szövetséghez az ágazatban, akkor rendszeresen figyelemmel kísérheti üzleti partnereit azáltal, hogy megbeszéléseket folytathat a velük szintén kapcsolatban lévő cégekkel.

 

4- BIZTOSÍTSA ÜZLETI TEVÉKENYSÉGÉT

Védje vállalkozását hitelbiztosítással: szervezze ki portfóliója értékelését és felügyeletét, biztosítsa bevételeit a nemfizetések ellen és bízza szakértőkre a behajtási feladatokat.

> További részletek a Coface hitelbiztosítási megoldásairól

 

5- NE ENGEDÉLYEZZE A HITELKERET TÚLLÉPÉSÉT

Amennyiben egy ügyfél késik a fizetéssel, azonnal vegye fel vele a kapcsolatot, hogy emlékeztesse a kötelezettségére. Ez segíthet elkerülni a hosszan tartó késedelmeket és az esetleges fizetésképtelenséget.

Ne feledje, hogy a határozottság hiánya ezen a területen könnyen a visszájára fordulhat.

 

6 - TARTSA MEG A BIZONYLATOT AZ ÁRU ÁTVÉTELÉRŐL

Igényeljen olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy megtörtént a teljesítés. Biztosítania kell, hogy az ügyfél ne tudja visszatartani a fizetést bizonyos kifogásokra hivatkozva.

Emellett legyen körültekintő. Amikor megállapodnak a fizetési feltételekkel kapcsolatban, legyen a lehetőségekhez mérten rugalmas, ugyanakkor győződjön meg róla, hogy minden részletet megfelelően dokumentálnak és szorosan le is követnek.

 
7- CÉLZOTT ESZKÖZÖKKEL KÖVESSE NYOMON A HITELKOCKÁZATOKAT

Fontolja meg a hitelkezelési folyamatok, mint például a hitelképesség-ellenőrzés, a számlázás és a fizetési emlékeztetők automatizálását különböző technológiák használatával. Ez segíthet a műveletek egyszerűsítésében és a hibák csökkentésében.

Rendszeresen ellenőrizze ügyfelei hitelképességét, hogy megbizonyosodjon róla, hogy eleget tesznek fizetési kötelezettségeiknek. Ez megkönnyíti a potenciális problémák korai felismerését és a szükséges intézkedések megtételét.

A Coface hatékony monitoring megoldásai által értesítést kaphat, amint valamelyik ügyfele fizetőképességében negatív változás történik.

 

BÓNUSZ TIPP: KÉRJEN SZAKMAI TANÁCSOT

Amennyiben bizonytalan az elérhető kockázatkezelési megoldásokkal kapcsolatban, kérjen tanácsot egy kockázatkezelési szakértőtől, mint a Coface.

Mi útmutatást tudunk adni a kintlévőségek hatékony kezeléséhez és az üzleti kockázatok elkerüléséhez.
> Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tetejére