A globális fellendülés 2022-ben is folytatódik, de rögös út áll előttünk – Coface Ország- és szektorkockázati elemzés 2021.Q4

Két évvel a járvány kitörése után a világgazdaság tovább élénkül, de még mindig jelentős kihívásokkal kell szembenéznie. 2021-ben a viszonylag nyugodt harmadik negyedévet követően az Omikron ismét rávilágított a világjárvány kiszámíthatatlanságára és felerősítette a növekedés egyik legfőbb korlátját: az ellátási láncok zavarait. A másik jelentős kockázatot az egyre élénkülő infláció jelenti.

Ebben a rendkívül bizonytalan környezetben a Coface kevés változtatást hajtott végre kockázatértékelésében az előző negyedévek átértékelési hullámait követően. Összesen négy ország kockázatértékelése javult, köztük Dániáé, kettő pedig leminősítésre került. Ami az ágazati kockázatokat illeti, a Coface tizenkét iparág értékelésén javított, főként a papír- és faiparban, ahol az árak továbbra is fellendülőben vannak, és öt leminősítést hajtott végre, főként az európai energiaszektorban.

 

Hullámról hullámra: a gazdasági növekedés tovább lassul, de csak kisebb mértékben

Az egészségügyi helyzet sok országban ismét megkövetelte a korlátozások bevezetését. Bár egyes európai országok részleges lezárásokat vezettek be, az intézkedések összességében sokkal kevésbé voltak drasztikusak, mint korábban. A közvetlen gazdasági hatás ezért kevésbé volt jelentős, azonban az olyan ágazatokban, mint a légi közlekedés, a turizmus, szállodák és éttermek, az eredmények továbbra is kiemelkedően rosszak.

 

Az ellátási láncok zavarai velünk maradnak

Kezdetben az autóipart érintették az ellátási láncok zavarai, majd sok más ágazatra is átterjedtek, a gyártástól az építőiparig. Habár a normál kerékvágásba való visszatérés idejét továbbra is nehéz megjósolni, úgy tűnik, hogy a 2022 első felétől kezdődő fokozatos javulásról kialakult konszenzus túlzottan derűlátó, így valószínűleg folyatódnak a leállások és az alapanyaghiány is. Emiatt a Coface több európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kína esetében is csökkentette 2022-es GDP-növekedési előrejelzését.
Bár a fellendülés folytatódik, a fizetésképtelenségek számának, amely jelenleg még mindig nagyon alacsony szinten áll a legtöbb országban, így az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is, a Coface szerint fokozatosan emelkednie kell 2022-ben, ahogyan ez az Egyesült Királyságban már látható is.

 

Az infláció, minden gazdaság problémája 2022-ben

A másik fő kockázat, az infláció egyre fontosabbá válik, különösen a nyersanyagárak emelkedése miatt, amelyet a rövid távú kínálati tehetetlenség és a geopolitikai feszültségek is táplálnak. A folyamatot számos országban már az iparcikkek ára is gyorsítja, mivel a vállalatok a termelési költségek növekedését elkezdték beépíteni a fogyasztói árakra.

A magas nyersanyagárak ismét a szokásos szereplőknek kedveznek. Az öböl-menti országok várhatóan erőteljes növekedést mutatnak 2022-ben. Norvégia az eddigi legmagasabb külkereskedelmi többletet érte el a folyamatosan élénkülő olaj- és gázexportnak köszönhetően. Végezetül pedig sok afrikai ország, még a fegyveres konfliktusok vagy politikai bizonytalanság által sújtottak is profitálnak az energiahordozók, az ásványok, a fa és a mezőgazdasági termékek magas árából.

Az Egyesült Államokban az infláció és a kínálati oldal problémái visszafogták a növekedés lendületét. Míg a GDP növekedése 2022-ben várhatóan stabil marad (+3,7%), ezek a tényezők továbbra is jelentős hatással lesznek a gazdasági aktivitásra. 2021 utolsó negyedévében az éves infláció elérte a 7,0%-ot, ami az elmúlt 40 év legmagasabb szintjét jelenti. Erre az áremelkedésre reagálva az amerikai jegybank fokozatos kamatemelést helyezett kilátásba, ami egyes feltörekvő országokban azonnal monetáris szigorítást idézett elő.

Európában az ellátási láncok zavarai, az élénkülő fogyasztással együtt magasabb előállítási költségekhez és energiaárakhoz vezettek. Németország 30 éves csúcsra ért az infláció. Az euróövezet többi részén vegyesebb a kép: Franciaországban az infláció továbbra is viszonylag mérsékelt, míg Spanyolországban az egekbe szöktek az árak. Az Egyesült Királyságban az infláció 5,4%-ra emelkedett, és ennek köszönhetően a Bank of England lett az első olyan központi bank, amely kamatot emelt 2021 decemberében majd 2022 február elején is.

A Coface központi forgatókönyve továbbra is a rekordközeli infláció, amely az energiaárak csökkenésével és az ellátási láncok zavarainak enyhülésével lassul majd az év második felében.

 

Az infláció várhatóan súlyosbítja a társadalmi különbségeket

Az inflációs kockázatok meredek emelkedése súlyosbítja a társadalmi feszültséget a feltörekvő és fejlődő országokban, amelyet már a világjárvány miatt növekvő egyenlőtlenségek is felerősítettek. Afrikában a magas energia- és élelmiszerárak sújtják a háztartásokat, olyan mértékben korlátozva a fogyasztást, ami a létbizonytalanság és a szegénység növekedéséhez vezetett.  A legtöbb országban elapadtak a költségvetési támogatások, amikre az államadósság magas szintje miatt egyébként is nagyon korlátozottan van lehetőség a kontinensen, valamint a munkanélküliség is magas. Dél-Afrika, Algéria, Angola, Mozambik, Nigéria, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Zimbabwe, Etiópia, Guinea és Tunézia példája mutatja, hogy a válság következtében hogyan növekszik a társadalmi feszültség.

 

Különutas Kína

Kína növekedésének lassulása 2021 negyedik negyedévében új szintet ért el, az éves növekedési üteme 4,0%, ami a legalacsonyabb a járvány 2020-as csúcspontja óta. Kína gazdasági növekedését befolyásolja az ingatlanpiac lassulása, a „zéró-COVID” stratégia bevezetése, ami kihatott a lakossági fogyasztásra, a beruházási kedvre és energiahiány okozott. 2021-ben a kínai GDP 8,1%-kal nőtt.

Miután a Delta-variáns 2021 harmadik negyedévében jelentősen érintette az ázsiai-csendes-óceáni térség gazdaságait, ezek az év végére fellendültek. A csendes-óceáni gazdaságok lendületbe jöttek az év végén, összhangban a korlátozások enyhítésével.
A régió legtöbb gazdasága 2021 végére visszatért a válság előtti teljesítményéhez, Japán és Thaiföld kivételével. A folyamatos fellendülés azonban fokozhatja az inflációs nyomást, különösen, ha beszűkülnek a munkaerőpiaci lehetőségek.
 

Szerzők és szakértők