A túlzott pesszimizmustól a túlzott optimizmusig - Ország- és szektorkockázati elemzés 2022.Q4

A 2023-as év makrogazdasági szempontból jó hírekkel indul. Először is, Európa elkerülte a régóta ígért recessziót. A hatékonyságnövelés és az aktivitás lassulása az energiaárak erőteljes csökkenéséhez és ezáltal az infláció örvendetes lassulásához vezetett.

Végül pedig a kínai fellendülés kilátása az év második felében, bár nagyon bizonytalan, szintén reményt ad a világgazdaságnak. Mindez elég volt ahhoz, hogy a pénzügyi piacok új lendületet kapjanak, megnyugodva attól, hogy a legrosszabb forgatókönyv egyelőre a háttérben marad.

Bár alapvetően egyetértünk, óvatosnak kell lennünk, hogy ne váljunk önelégülté. A világgazdaságot tavaly sújtó kihívások továbbra is aktuálisak, és a jelenleg tapasztalható többdimenziós válság sem fog megszűnni: a geopolitikai széttöredezettség, az energiaválság, az éghajlatváltozás, a járványveszély... A világ átalakulása felgyorsul, és olyan kockázatokat generál, amelyek a legjobban kidolgozott forgatókönyveket is átírhatják.

Ebben az összefüggésben a Coface kockázatértékelései csak kis mértékben változtak: az országkockázatok esetében 5, az ágazati kockázatok esetében 16 változás történt. Nettó értékben a tendencia továbbra is a leminősítés irányába mutat.

 

A recesszió visszavonul, a stagfláció eluralkodik

A 2022-es év pozitív gazdasági eredményekkel zárult. Az enyhe hőmérséklet és a jelentős gáztartalékok miatt az idei télen nem kell számítani arra, hogy Európa kénytelen lesz adagolni az energiát, így az európai gazdaságok várhatóan elkerülik a tevékenység erőteljes visszaesését. Ennek hatására a Coface változatlanul 1,9%-on tartotta a 2023-ra vonatkozó globális növekedési előrejelzését. A fejlett gazdaságok stagflációjára és a feltörekvő országok általános ellenálló képességére vonatkozó forgatókönyvünk is megerősítést nyert.

Ez a folyamatosság tükröződik kockázatértékeléseinkben is: ebben a negyedévben mindössze 3 országot és 10 ágazatot minősítettünk le, a júniusi 95 és a 2022. októberi több mint 50 után. Eközben a Coface pozitívan módosította India és Burundi értékelését is, valamint hat ágazati értékelést, főként az autóiparban, köszönhetően az ellátási láncokban tapasztalható feszültségek fokozatos enyhülésének.

 

Az infláció (mechanikus) csökkenése felé 2023 első felében

Bár az energiaárak hirtelen emelkedése állt a fejlett gazdaságokban a fogyasztói árak megugrásának hátterében, ezek mérséklődése 2022 végére az infláció mechanikus csökkenéséhez vezetett. Az infláció tehát úgy tűnik, hogy az euróövezetben túljutott a csúcspontján. Ez a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a 9,1%-os csúcsot követően decemberben 6,5%-ot ért el. A nyersanyagárak mérséklődésén túl az infláció csökkenése az áruk visszafogottabb növekedésének is köszönhető. Az infláció lassulása várhatóan 2023 első felében is folytatódik, pusztán a bázishatások miatt, amennyiben a nyersanyagárak az előző évben mért szintek alatt maradnak.

Az aktivitás relatív ellenállásának eme hátterében a munkaerőpiacok továbbra is ellenállónak bizonyulnak, a munkanélküliségi szintek továbbra is történelmi mélyponton vannak. A munkanélküliségi ráta még 2022 végén is tovább csökkent az euróövezetben, míg az Egyesült Államokban több mint 50 éve a legalacsonyabb szinten maradt (3,5%), és az Egyesült Királyságban is csak kismértékben emelkedett (3,5%-ról 3,7%-ra). Ez a rugalmasság 2023 első felében is folytatódhat: a vállalatok, miután 2022-ben történelmi létszámfelvételi nehézségekkel szembesültek, a lassú kereslet ellenére is hajlamosak lehetnek megtartani alkalmazottaikat, és várni a tevékenység élénkülésére.

 

A világgazdaságot érintő kockázatok továbbra is fennállnak

A világgazdaság kilátásai 2023-ra is borúsak maradnak, egy olyan környezetben, amely továbbra is kockázatos és bizonytalan. A fő aggodalom forrása az inflációs pálya. Bár úgy tűnik, hogy elindult egy dezinflációs tendencia, továbbra is döntő kérdés marad milyen szintre tud ténylegesen visszaállni. A fejlett országok központi bankjai által kitűzött 2%-os célhoz való visszatérés forgatókönyvét még nem temették el teljesen, de az infláció magasabb szinten való stabilizálódásának lehetősége is felmerül. Az év első felében várható dezinfláció megszakadhat, mielőtt elérné a monetáris hatóságok által megcélzott szintet, és nem zárható ki az infláció újbóli felerősödése az év második felében.

A kínai fellendülés szintén bizonytalanságot okoz. A COVID-19 elleni korlátozások enyhítése az országban a kínai fogyasztás fellendüléséhez vezethet. Mivel azonban a hirtelen újranyitást a fertőzések megugrása kísérte, a fellendülésnek fokozatosnak kell lennie. A tevékenység normalizálódása így 2023 első negyedévének végén kezdődhet, és a második félévben szilárdabb fellendülésnek kell bekövetkeznie, ami tökéletes feltételeket teremt egy új viharhoz az energiafronton és ezáltal az inflációban.

 

Visszatérnek az ágazati átsorolások

Ágazati értékeléseink alig változtak a legutóbbi barométerekhez képest. Ugyan pár negatív módosítás történt, úgy döntöttünk, hogy néhány felminősítést is végrehajtunk, amelyek a gazdasági forgatókönyvünk relatív javulását tükrözik. Ezek a felminősítések a közel-keleti autóipari ágazatot érintik, ahol a kereslet továbbra is erős. Indiában az ország gazdasági helyzetének javulása az országkockázati értékelés átsorolásához vezetett.

A korábban ellenállónak tartott ágazatok – IKT és gyógyszeripar - néhány vállalata is nehézségekkel küzd. Az európai gyógyszeripari vállalatok strukturális problémái egyre hangsúlyosabbá válnak, részben az államháztartásra nehezedő növekvő nyomás következtében. Az IKT-vállalatokat "utoléri" a globális gazdasági helyzet, és továbbra is a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi feszültségek középpontjában állnak.

Végül pedig ismét Nyugat-Európa az a régió, ahol a legtöbb ágazati leminősítés történt (összesen 5 a 11-ből). Bár a közeljövő kilátásai kevésbé tűnnek borúsnak, a felminősítéseknek még egyértelműen nem jött el az ideje.

Szerzők és szakértők