Ki_mint_vet_2023_S.pngKi_mint_vet_2023_S.png

Agrár- és élelmiszeripari elemzés - Ki mint vet, úgy arat?

Dokumentum(ok) letöltése

A globális agrár-élelmiszeripari ágazatot az elmúlt évben számos – geopolitikai, éghajlati, egészségügyi és biológiai – sokkhatás érte. Az ágazat - alapvető jelentőségének köszönhetően - összességében ellenállónak bizonyult a COVID-19 egészségügyi válság következményeivel szemben, és nagymértékben profitált a 2021-es globális gazdasági fellendülésből is.

Ugyanakkor gyengítette az ukrajnai orosz katonai beavatkozás (hiszen mindkét ország jelentős mezőgazdasági exportőr), a különböző járványos állatbetegségek és a szélsőséges időjárási események.

A visszaesés és okai

A globális gazdasági teljesítmény visszaesése várhatóan tovább erősíti majd ezt a tendenciát. A FAO élelmiszerár-indexe tavaly májusban érte el 2011 szeptembere óta a legmagasabb értéket. Az energia-, üzemanyag- és műtrágyaárak megugrása (Oroszország + Fehéroroszország is meghatározó termelők) a gabonafélék és a növényi olajok árának emelkedését eredményezte, és középtávon a mezőgazdasági termelési költségeket az egész agrár-élelmiszeripari értékláncban növelni fogja. Ennek megfelelően a hús-, tojás- és tejtermelési költségek is meredeken emelkedtek, amit a takarmányárak szárnyalása idézett elő.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 6. jelentése szerint a szélsőséges időjárási események a 20. század eleje óta nem tapasztalt intenzitással alakulnak ki, és a globális felmelegedés hatására ezek tovább fokozódhatnak. Ezért az olyan szélsőséges időjárási események, mint például a helyi hőhullámok, a pakisztáni árvizek, az erdőtüzek vagy az olyan időjárási jelenségek, mint az El Niño/La Niña várhatóan egyre gyakrabban ismétlődhetnek. Ez utóbbi - amelyet egyébként a Csendes-óceán déli részén erős hőmérséklet-ingadozás jellemez - elsősorban az argentin és brazil kukorica- és szójatermést befolyásolhatja. A Coface arra számít, hogy a biológiai kockázatok idén is nyomást gyakorolnak majd a globális mezőgazdasági termelésre, amelyet az Európában időről időre fellángoló madárinfluenza járvány vagy az Európát és Afrikát továbbra is sújtó afrikai sertéspestis (ASP) járvány eddig is súlyosbítottak, annak ellenére hogy az ASP Ázsiában már majdnem eltűnt. De ide sorolhatók az őszi sereghernyó és a sáskainvázió afrikai terjedésének komoly kártételei is.

A gabonafélékre vonatkozó fekete-tengeri kezdeményezés aláírása és a La Niña valószínűsíthető elmúlása 2023. első negyedév végére enyhíteni fogja a globális élelmiszerellátásra nehezedő nyomást. Ugyanakkor a Coface véleménye szerint az élelmiszerárak valószínűleg 2023. első félévben és a második félév elején is magasak maradhatnak, ami folyamatos nyomást gyakorol majd a globális élelmezésbiztonságra.

Milyen válasz várható?

Végeredményben a mezőgazdasági ágazat nehézségei, a különösen kedvezőtlen gazdasági sokkhatások miatt arra késztethetik az európai hatóságokat, hogy késleltessék a mezőgazdaságra vonatkozó "környezetvédelmi" előírások szigorítását és ezen intézkedések végrehajtását, amíg egyes gabonafélék (kukorica) termelésének lassulása és a termelési költségek emelkedése európai és világszinten is veszélyeztetheti az élelmiszerellátást.