Az adattudomány segítségével a kiszámíthatóbb kockázatkezelés irányába

Mesterséges intelligencia, gépi tanulás, prediktív elemzés és modellezés, mélytanulás, képfeldolgozás... A Coface fejlett adattudományos technológiákat használ a kockázatok hatékonyabb és előrelátóbb kezelése érdekében ügyfelei javára.

Scoring: a vállalati fizetésképtelenségek előrejelzése a vevői kockázatok hatékonyabb kezelése érdekében

A sikeres kockázatkezelés a kockázatok előrejelzéséről szól! A vállalatok pénzügyi helyzetének és a vevőkockázatnak (DRA - Debtor Risk Assessment) a felmérése során a Scoring (hitelkockázati érték) a kockázatkezelés alapvető eleme. Ezért a Coface folyamatosan fejleszti belső értékelési modelljét. A cél: egyre pontosabban előrejelezni a vállalatok fizetésképtelenségének valószínűségét. Ez a döntéshozatali eszköz, amelyet a Coface biztosít ügyfelei számára, egyesíti a Coface adatelemzőinek és aktuáriusainak szakértelmét.

A Coface a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlett technológiáit alkalmazva automatizálja a DRA meghatározásának egy részét, a világszerte 52 információs központjából és más külső információszolgáltatóktól származó, vállalatokra vonatkozó pénzügyi adatok tömeges felhasználásával. Az adóskockázati érték előrejelző képességének optimalizálása érdekében a Coface figyelembe veszi a fizetési késedelmek alakulását is.

Ennek a továbbfejlesztett értékelési eszköznek köszönhetően a Coface lehetőséget kínál ügyfeleinek, hogy még pontosabban és hatékonyabban kezeljék kockázataikat:

 

  • Jobban minősített pénzügyi információk;
  • Kifinomult és helytálló előrejelző elemzések;
  • A vállalkozás székhelye szerinti országnak megfelelően testre szabható modellezés;
  • A hitelkockázat pontosabb felmérése és bátrabb kockázatvállalási döntések;
  • A vállalati fizetésképtelenségek hatékonyabb előrejelzése révén a követelések csökkentése.

Makrogazdasági és pénzügyi modellezés: a makrogazdasági sokkok vállalatokra gyakorolt hatásának szimulálása és előrejelzése

Gazdasági, egészségügyi vagy energiaválságok... Hogyan lehet előrejelezni a lehetséges makrogazdasági sokkhatásokat a vállalatok pénzügyi mérlegére?

Ez az a kihívást jelentő kérdés, amelyre a Coface egy olyan módszer kidolgozásával próbált választ adni, amely a vállalatok jövőbeli pénzügyi beszámolóit különböző forgatókönyvek szerint modellezi. Az elképzelés lényege, hogy egy évvel előre tekintünk, ahelyett, hogy a visszapillantó tükörbe néznénk!

Ez a döntéshozatali eszköz az ügyfeleink kettős igényét elégíti ki:

  • A vállalatokra vonatkozó pénzügyi információk minél mielőbbi összegyűjtése és elemzése, anélkül, hogy megvárnánk a pénzügyi beszámolók közzétételét (6-9 hónappal a pénzügyi év vége után).
  • Hozzáférés releváns előrejelző elemzésekhez és megbízható növekedési előrejelzésekhez a vállalatok pénzügyi stabilitásáról

Közgazdászainkkal, kockázatkezelőinkkel és üzleti információs csoportjainkkal együttműködve a Data Lab különböző adatforrásokat (Coface gazdasági előrejelzések, IMF-adatok, jegybanki adatok, kormányhivatalok stb.) gyűjt, aggregál és elemez, hogy a pénzügyi beszámolókat megelőző előrejelzéseket készítsen, és szimulálja a lehetséges külső makrogazdasági sokkok hatását.

Ezek az előrejelző modellek, amelyek a hitelbiztosítási adatforrásainkból származó mérlegadatokon végzett átfogó szimulációt is tartalmaznak, számos előnyt nyújtanak ügyfeleink számára:

  • Fejlett előrejelző kockázati pontszám, amely figyelembe veszi a várható pénzügyi beszámolókat, és így megbízhatóbb növekedési előrejelzéseket ad a vállalatok pénzügyi stabilitására vonatkozóan;
  • Jobban megalapozott kockázatvállalási döntések a hatékonyabb, prediktív kockázatkezelés érdekében;
  • Releváns elemzések és jobb minőségű szolgáltatások, amelyek támogatják ügyfeleinket üzletük fejlesztésében egy olyan összetett és változó gazdasági környezetben, ahol bármilyen külső sokk jelentős hatással lehet egy vállalat gazdasági és pénzügyi mérlegére.