Ázsia: a vállalatok kevesebb fizetési késedelmet tapasztalnak legfrissebb fizetési felmérésünk szerint

Dokumentum(ok) letöltése

A Coface által 2022 novembere és 2023 áprilisa között végzett ázsiai vállalati fizetési felmérés betekintést nyújt az ázsiai és csendes-óceáni térség mintegy 2300 vállalatának fizetési magatartásának és hitelkezelési gyakorlatának alakulásába. A válaszadók kilenc piacon (Ausztrália, Kína, Hongkong, India, Japán, Kína, Malajzia, Szingapúr, Tajvan és Thaiföld) és 13 ágazatban működnek.

Növekedtek a fizetési késedelmek

 

A felmérésből kiderült, hogy 2022-ben összességében kevesebb vállalkozás számolt be késedelmes fizetésekről. Sőt, a 2021-es 64%-ról 57%-ra csökkent a késedelmes fizetésekről beszámoló vállalatok aránya 2022-ben - 10 év óta a legalacsonyabbra. Mindazonáltal a fizetési késedelmek időtartama a régióban jelentősen megnőtt, mivel a vállalkozások az agresszív kamatemelések, a szigorúbb pénzügyi feltételek és a magasabb infláció közepette szigorúbb hitelfeltételeket alkalmaztak. Az átlagos fizetési késedelem a 2021-es 54 napról 67 napra hosszabbodott.

Ágazati szempontból a felmérésben szereplő tizenhárom szektorból hétben regisztráltak hosszabb átlagos fizetési késedelmet. A késedelmes fizetések a kiskereskedelemben (+15 nap), a gyógyszeriparban (+10,5 nap) és az energiaiparban (+10 nap) nőttek a legnagyobb mértékben. A leghosszabb átlagos fizetési késedelmet az energiaipar és az építőipar mutatta ki, 77 napot. Ezzel szemben az agrár-élelmiszeriparban és a textiliparban volt a legrövidebb a fizetési késedelem, a 2021-es 60 napról 52 napra csökkent 2022-ben.

A Coface tapasztalatai szerint a 6 hónapnál hosszabb késedelembe esők (ultra hosszú fizetési késedelmek /ULPD) 80%-át soha nem fizetik ki. Ezért a pénzforgalmi kockázatok akkor merülnek fel, ha ezek az ULPD-k a vállalat éves bevételének több mint 2%-át teszik ki.

A felmérés azt mutatja, hogy az éves bevételük 2%-át meghaladó ULPD-ket tapasztaló válaszadók aránya csökkent: a 2021-es 34%-ról 2022-re 26%-ra esett vissza. A legtöbb ázsiai országban bekövetkezett javulás ellenére Ausztráliában más a helyzet, mivel az ilyen ULPD-kkel küzdő válaszadók aránya a 2021-es magas 56%-ról 2022-re 63%-ra nőtt. Malajziában szintén emelkedett a cashflow kockázat, az arányuk a 2021-es 0%-ról 26%-ra ugrott. Összességében a helyzet a következő hónapban romolhat, mivel 2023 első félévében Japánban, Koreában, Ausztráliában, Hongkongban és Indiában nőtt a vállalati fizetésképtelenség.

Emelkedő nyersanyagárak 

A válaszadók 39%-a kifejtette, hogy a nyersanyagárak emelkedése volt az a tényező, amely a leginkább befolyásolta az értékesítésüket és a pénzforgalmukat 2022-ben. További tényezők voltak a lezárások miatti üzemzavarok, amelyek a munkaerőhiányhoz vezettek (27%) és a kereslet csökkenése (20%). A megemelkedett nyersanyagárak, különösen az energiaárak, a magas kamatlábak és a szigorú pénzügyi feltételek, valamint a gyenge globális kereskedelmi kereslet várhatóan visszafogják az üzleti tevékenységet 2023-ban.

A 2023-as kilátások javulni látszanak, a válaszadók 77%-a számít a gazdasági növekedés javulására 2023-ban. Az indiai és thaiföldi vállalatok voltak a legoptimistább gazdaságok, a válaszadók 92%-a (+9,4 százalékpont 2021-hez képest) és 86%-a (+5,6 százalékpont) magasabb növekedésre számít. A hongkongi és kínai vállalatok, ahol a lezárásokat csak 2022 végén oldották fel, nagyobb bizalmat fejeztek ki a 2023-as nagyobb gazdasági növekedéssel kapcsolatban: az előbbiben 23,7 százalékponttal 77%-ra, az utóbbiban pedig 16,3 százalékponttal 84%-ra nőtt az arányuk.

Ez a legutóbbi felmérés az ázsiai vállalatok fizetési tapasztalatainak javulását tükrözte 2022-ben. Az ukrajnai háború folytatódása, az USA és Kína technológiai rivalizálásának fokozódása, a visszafogott kereslet az amerikai és az európai piacokon, a magas infláció és az agresszív kamatemelések, amelyek hozzájárultak a monetáris és pénzügyi feltételek szigorodásához, azonban 2023-ban is terhelni fogják az ázsiai fogyasztókat és vállalkozásokat. A Coface előrejelzése szerint az ázsiai gazdasági növekedés 2023-ban csak kismértékben, 4,5%-ra gyorsul.

- Bernard Aw, a Coface ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős vezető közgazdásza

Szerzők és szakértők