Elveszett illúziók és nagy várakozások - Coface Ország- és szektorkockázati elemzés – 2023.Q2

Dokumentum(ok) letöltése

A 2023-as év ugyan nagy lelkesedéssel indult, de minden valószínűség szerint nem az az év lesz, amire a legtöbb elemző számított.

Az év első fele megerősítette néhány meggyőződésünket: 

  • nem, az infláció nem fog spontán és fájdalommentesen visszatérni a fejlett országokban a 2%-os célértékhez; 
  • nem, a központi bankok nem fognak "irányt változtatni" az év végéig; és
  • nem, az egészségügyi korlátozások puszta feloldása nem teszi lehetővé, hogy Kína a világgazdaság motorjának szerepét töltse be. 

Két olyan lényeges dolog is újra előtérbe került, amelyet a piac szem elől tévesztett: egyrészt, hogy a bőséges és olcsó energiához való hozzáférés továbbra is központi szerepet játszik a globális gazdasági rendszer működésében, valamint hogy a monetáris politikának közvetlenebb hatása van az eszközértékelésekre és a pénzügyi stabilitásra, mint a fogyasztói árakra.

A gazdasági kilátások továbbra is szorosan kapcsolódnak az inflációs trendekhez és a központi bankok reakcióihoz, emellett előrejelzéseinket számos lefelé mutató kockázat terheli, többek között az energia- és hitelellátás tekintetében.

Mindezek fényében a Coface 13 felminősítést és 2 leminősítést hajtott végre országértékeléseinek felülvizsgálata során, valamint 26 módosítást az ágazati minősítésekben (13 átsorolás és 13 leminősítés). Ezek a kilátások javulását mutatják, de a környezet továbbra is kihívásokkal teli és bizonytalan.

A világgazdaság rugalmassága megerősítést nyert, de a kilátások továbbra is borúsak maradnak

A főbb gazdaságok év eleji növekedési adatai megerősítették, hogy a recesszió rémképe egyelőre elvonult (Németország kivételével). Ennek több oka is van. Először is, Európának sikerült elkerülnie az energiaellátás zavarát. Másodszor, az észak-amerikai és kínai fogyasztás megugrása erősítette az ellenállóképességet. Végül pedig a feltörekvő gazdaságok is megerősítették alkalmazkodóképességüket. Mindezek következményeként felfelé, 2,2%-ra módosítottuk a világgazdaságra vonatkozó 2023-as növekedési előrejelzésünket.

Ezek a különböző tényezők tükröződnek az országértékeléseinkben is, 13 felminősítéssel, főként a feltörekvő országokat illetően. A 13 ágazati felminősítésből 7 a közlekedési ágazatot érinti, amely profitál a turizmus fellendüléséből és az ellátási láncok feszültségének enyhüléséből.

Mindazonáltal a gazdasági kilátások 2023-ra és az azt követő időszakra továbbra is kedvezőtlenek, különösen a fejlett gazdaságokban. Előrejelzésünk (2,3%-os növekedés 2024-re) arra utal, hogy a globális növekedés valószínűleg nem fog jelentősen megélénkülni. A világgazdaság stagnálás közeli állapota folytatódni fog: az Egyesült Államokban folytatódik a gazdaság gyenge teljesítménye, Európában a lassú fellendülés és a kínai növekedés pedig a járvány előtti normák alatt marad.

Az infláció csökken, de nem szűnik meg

Az elkövetkező hónapok főbb kockázatainak listáján továbbra is magas a tartós infláció kockázata. Az infláció "mechanikus" csökkenése az első félévben megerősítést nyert, mivel az ukrajnai konfliktus energiaárakra gyakorolt hatása a legtöbb gazdaságban kezd elhalványulni. Másfelől megerősítést nyertek a tartósabb inflációra utaló jelek is, mivel a maginfláció magas szinten stabilizálódott az euróövezetben, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az újbóli inflációs nyomás továbbra is lehetséges. Kína fellendülése még nem érte el teljes potenciálját, és valószínűleg nyomást gyakorol a gázellátásra. Eközben az olajpiac feszesebbé vált az OPEC+ termeléscsökkentési bejelentéseit követően. A szervezet a globális kereslet mintegy 3,7%-ának megfelelő mennyiséget vont ki a piacról. Egyelőre fenntartjuk előrejelzésünket, amely szerint az éves átlag 90 USD/hordó körül alakul.

Az energiaárak mellett a mezőgazdasági árucikkeket is érdemes figyelemmel kísérni. Míg az elmúlt hónapokban bekövetkezett árcsökkenés nem feltétlenül érvényesült a fogyasztói árakban, máris új felfelé mutató kockázatok jelennek meg. Az orosz-ukrán konfliktus mellett – amely továbbra is nyomás alatt tartja a szektort – 2023 második felétől az El Niño éghajlati jelenséggel kell számolnunk. Ez 2023-24-ben hatással lehet a termelésre és az árakra, mivel a világ egyes részein melegebb hőmérsékletet és intenzív vízhiányt okozhat.

Szigorúbb hitelfeltételek és a vállalati fizetésképtelenségek további növekedése

Az elmúlt hónapok példa nélküli monetáris szigorításának inflációra gyakorolt hatásait még nem teljesen látjuk, különösen a szolgáltatási árak tekintetében. Ez utóbbiak még mindig olyan mértékben emelkednek, ami aligha egyeztethető össze a 2%-os inflációs céllal. Mindazonáltal néhány nagy központi bank úgy döntött, hogy szünetelteti a kamatemeléseket, kezdve a kanadai és az ausztrál jegybankkal és valószínűleg a FED-del. Ezzel szemben a Bank of England valószínűleg ismét emelni fogja a kamatot, és az EKB is valószínűleg kénytelen lesz emelni a következő ülésein.

A kamatemelések szüneteltetései lehetővé kell tenniük az elmúlt évben hozott intézkedések hatásának értékelését. A bankszektorban tapasztalható turbulenciák ugyanis aggodalmakat kelthetnek a hitelszűkítéssel kapcsolatban, ami már most is látható. A háztartásoknak és a vállalkozásoknak nyújtott új hitelek lassulása, amely a belföldi keresletet, a gazdasági tevékenységet és végső soron az inflációt is visszahúzza, szintén óvatos magatartás mellett szól a központi bankok részéről.

Az elkövetkező hónapokban a vállalatoknak a magasabb árak és a szigorúbb hitelfeltételek, valamint a lassuló belföldi kereslet kedvezőtlen környezetével kell megküzdeniük. Ezen túlmenően, a 2022-es általános árrésnövekedés után a vállalkozások valószínűleg azt fogják látni, hogy a működési nyereségességük csökken a maginfláció fokozatos csökkenésének és az emelkedő fajlagos munkaerőköltségek együttes hatására. A vállalati fizetésképtelenségek év eleje óta a legtöbb fejlett gazdaságban tapasztalható erőteljes növekedése valószínűleg folytatódik, sőt, a következő hónapokban még fokozódik is.

A feltörekvő gazdaságok a globális növekedés motorjai maradnak, de továbbra is vannak sebezhető területek.

Míg a fejlett gazdaságok növekedése 2024-ben visszaesik, a feltörekvő országok növekedése várhatóan felgyorsul: a 3,9%-os növekedés 2018 óta a legerősebb bővülésük lesz. A fő tényező a kínai gazdaság fokozatos fellendülése lesz, ami a nyersanyagexportőröknek kedvez. A második tényező a Fed monetáris szigorítási ciklusának szüneteltetése.

A Coface ezért felfelé módosítja az olyan energiaexportáló országok értékelését, mint Szaúd-Arábia, Katar, Nigéria és Kazahsztán. Emellett Malajzia és a Fülöp-szigetek, amelyek profitálni fognak a kínai turisták beáramlásából, visszatérnek a pandémiát megelőző értékelésükhöz. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a globális finanszírozási feltételek szigorodása miatt számos országot a fizetésképtelenség veszélye fenyeget. Egyiptomot 2022-ben, Ghánát tavaly februárban minősítettük le, ebben a negyedévben pedig Kenyát és Bolíviát.

Szerzők és szakértők