Nyomás alatt a mezőgazdasági alapanyagok

Miközben a világgazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, valamint szorosan kapcsolódnak az inflációs trendekhez és a központi bankok monetáris politikai döntéseihez, a mezőgazdasági nyersanyagokkal kapcsolatos aggodalmaink 2023 második negyedévében megerősödtek.

Az élelmiszerárak magasak maradnak

A magas termelési költségek, a kereskedelmi feszültségek és mint a bizonytalanságot növelő tényező, az időjárási kockázatok, az elkövetkező hónapokban továbbra is nyomást gyakorolnak a globális mezőgazdasági termelésre.

Bár az élelmiszerárak 2022 közepe óta csökkentek, történelmi összehasonlításban továbbra is magasak (1. ábra). Több ország, Indiával az élen bejelentette, hogy az év második felében fenntartja az élelmiszerexport-korlátozásokat, melyeket majdnem egy évvel ezelőtt a magas árak miatt vezettek be. Ezek az intézkedések továbbra is korlátozni fogják a nemzetközi kereskedelmet egy olyan időszakban, amikor a gabonakészletek erősen koncentrálódnak. Kína például jelenleg a világ búzakészleteinek több mint 50%-át birtokolja (2. ábra).

A mezőgazdasági nyersanyagok továbbra is a geopolitikai játszma középpontjában állnak

A gabonakészletek kulcsfontosságú részét képezik Vlagyimir Putyin kényszerítő stratégiájának, és ez a fekete-tengeri tengeri folyosó létrehozásával hivatalossá tett eszköz várhatóan a konfliktus folyamán fennmarad. A megállapodás, amely a kéthavonta történő hosszabbításnak köszönhetően nagyon törékeny, megerősíti a globális gabonaellátási láncokra középtávon nehezedő nyomást.

Végül pedig, az éghajlati és meteorológiai anomáliák növekvő gyakorisága csak fokozza a mezőgazdasági nyersanyagárak ingadozását. Az északi féltekén a jelenlegi korai intenzív meleg időszakok és a jelentős vízhiány az év végéig hatással lesznek a gabonafélék (búza, kukorica) termésére. Továbbá egy El Niño epizód szinte biztos (>90%) bekövetkezése 2023 harmadik negyedévétől tovább növeli a meglévő feszültségeket. Ez az indo-csendes-óceáni térségben a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás szinonimája, ami súlyosbítja az éghajlatváltozás alapvető hatásait. Konkrétan több mezőgazdasági termék (cukor, pálmaolaj, gabona) termelését érinti 2023 végétől.

Ennek fényében a mezőgazdasági nyersanyagok ára már most is emelkedik, mint például a cukor, a búza, a kukorica és a kakaó esetében. A cukor jó indikátora a jövőbeli tendenciáknak, mivel minden jelenlegi kockázatot egyesít: a nagy termelők exportkorlátozásokkal sújtják, miközben a Brent nyersolaj ára támogatja a bioetanol előállításához szükséges cukor iránti keresletet. Emellett az időjárási előrejelzések növelik a bizonytalanságot a világ legnagyobb termelőinek (Brazília, India és az EU) 2023-as termelési szintjével kapcsolatban.