Spanyolország: béremelési megállapodások kontra infláció

Fedezze fel a spanyolországi béremelési megállapodások részleteit és azok inflációra gyakorolt hatását. Maradjon naprakész a Coface legfrissebb híreivel és elemzéseivel.

Néhány ágazati különbség

A 2021-es év a kollektív szerződésekben foglaltaknak megfelelően 1,47%-os éves átlagos béremeléssel zárult. A spanyol statisztikai hivatal, az INE (Instituto Nacional de Estadística) előzetes adatai szerint, ez a legalacsonyabb növekedés 2017 óta, de azóta ez az első alkalom, hogy a kollektív szerződésekben megállapított béremelés alacsonyabb, mint az éves átlagos inflációs ráta: 3,1%.

Az ágazatok között azonban jelentős eltérések mutatkoznak: az építőiparban 2,4%-os, az információ és kommunikációs technológia szektorában pedig 3,3%-os volt a bérnövekedés, míg a vendéglátásban (+0,8%) és az iparban (+1,2%) átlag alatti volt a növekedés.

 

Csökkenő vásárlóerő

A spanyol munkaügyi minisztérium által közzétett adatok szerint a munkavállalók 94%-a  infláció alatti béremelésekben állapodott meg 2021-ben. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a munkavállalók jelentős része veszíteni fog a vásárlóerejéből 2021-ben, ami lassítja a háztartások fogyasztásának élénkülését (amely 2021 szeptember végén még mindig 7%-kal elmaradt a válság előtti szinttől). Másrészt ez fékezi az infláció második körös hatásait is, amely 2022 folyamán várhatóan fokozatosan mérséklődni fog.

Meg kell jegyezni, hogy mint minden évben, a 2021-es kollektív szerződések túlnyomó többségét (az összes kollektív szerződés 85%-át) 2021 januárjában írták alá, amikor az utolsó ismert inflációs adat negatív volt (-0,5% 2020 decemberében). Ezért lehetséges, hogy a 2022-es kollektív szerződések, amelyek többségét januárban kell aláírni, sokkal magasabb béremelést eredményeznek majd, az erőteljes áremelkedés mellett (+6,7% 2021 decemberében). Ez azonban nem garantált, mivel néhány 2021 októbere és decembere között aláírt kollektív szerződésben 1,5% körüli béremelésekről állapodtak meg, a már most is magasnak mondható infláció ellenére.


 

 

Szerzők és szakértők

Részletes országkockázati értékelés

Spain

 

A3 A3