Zord időszak várható a globális gazdaságban - Ország- és szektorkockázati elemzés 2022.Q3

Dokumentum(ok) letöltése

Az ukrajnai háború következményein túl a globális monetáris szigorítás és a kínai növekedés többszörös korlátozása borús kilátásokat fest. Rövid távon úgy tűnik, hogy a gazdaság "stagflációba "kerül, amikor is szinte nincs növekedés, az árak pedig gyorsan emelkednek.

Eközben egyre világosabbá válik egy globális recesszió lehetősége.

Ebben az összefüggésben a Coface általánosan lefelé módosítja GDP-növekedési előrejelzéseit, valamint ország- és ágazati értékeléseit. 

Nyolc ország, köztük Olaszország, Dánia, Svájc, Egyiptom és Chile értékelését módosították lefelé a 2. negyedévben történt 19 leminősítést követően.

Az ágazati értékelésekben történt 49 leminősítés rávilágít a konjunktúrára érzékeny ágazatok, például az építőipar, a fémipar és a faipar feltételeinek egyértelmű romlására számos földrajzi területen.

Tél és recesszió fenyeget Európában

A korábbi kiadványainkban említett kockázatok többsége megvalósult: az európai energiaválság, a tartós infláció és az agresszív monetáris szigorítás. Mindez arra késztette a Coface-t, hogy jelentősen lefelé korrigálja a 2023-ra vonatkozó világgazdasági növekedési előrejelzését: a 2001-es, 2008-as, 2009-es és 2020-as adatokhoz hasonlóan 2% alatt kell maradnia.

Bár a növekedési előrejelzéseket a világ minden régiójára vonatkozóan lefelé módosították, Európa az, amelynek kilátásai a legrosszabbak, mivel a recesszió elkerülhetetlennek tűnik az összes főbb gazdaságban ezen a télen. Az energiaválság ugyanis egyre súlyosbodik, és az öreg kontinens "kikényszerített" józanságra készül. Akár "önkéntes" csökkentés (az energiaköltségek miatt veszteségessé vált tevékenységek felfüggesztése), akár a kormányok által elrendelt racionalizálás formájában történik, az energiafogyasztás csökkenése szükségszerűen a termelés csökkenésével és a GDP visszaesésével jár majd. A visszaesés mértéke nagyban függ a tél súlyosságától, és Németország, a kontinens vezető ipari hatalma, élen fog járni.

Következésképpen, az országkockázati értékelésünk leminősítéseinek többsége ebben a negyedévben is az európai gazdaságokra vonatkozik. A Coface további 6 leminősítést hajt végre, azonban ezek közül 3 ország esetében a kockázatot még mindig nagyon alacsonynak ítéltük: Dánia, Svájc és Luxemburg. Egyedül a gázkitermelő Norvégia élvezheti továbbra is a legjobb kockázati értékelést.

A tartósan magas globális energiaárak kilátása miatt az ágazati értékelések 49 leminősítésének csaknem fele az energiaigényes iparágakra, például a vegyiparra, a papíriparra és a fémiparra vonatkozik. Az előző negyedévtől eltérően azonban, amikor a legtöbb ilyen leminősítés Európában történt, ezúttal a legtöbb ázsiai gazdaságban és például Dél-Afrikában is leminősítettük ezeket az ágazatokat.

A központi bankok fokozzák a harcot a tartós infláció ellen

Az elmúlt hónapok megerősítették a tartósan magas és egyre szélesebb körben elterjedt infláció megvalósulását a fejlett és a feltörekvő gazdaságokban.

Ebben a környezetben a főbb központi bankok továbbra is határozottan agresszívak, és legtöbbjük visszatért az elmúlt évtizedben nem látott irányadó kamatszintekhez. A Fed például idén nyáron egymás után háromszor emelte 75 bázisponttal az irányadó kamatlábat. Ez az agresszivitás más országokban - különösen a feltörekvő országokban - fokozott monetáris szigorításhoz vezet, hogy megállítsák valutájuk leértékelődését az USD-vel szemben.

A monetáris és pénzügyi feltételek ilyen szigorítása, amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik, nyilvánvalóan veszélyeztetné a globális növekedést és a pénzügyi stabilitást.

Három feltörekvő központi bank folytat a fentiekkel ellentétes monetáris politikát: Oroszország, Törökország és Kína. A kínai monetáris hatóságok a gazdaság erőteljes lassulásának megerősítésére válaszul csökkentettek néhány irányadó kamatlábat az aktivitás támogatása érdekében. Továbbra is hatással van rá a zéró-COVID stratégia, az idei nyári súlyos aszály és az ingatlanszektor válsága.  Különösen a GDP 30%-át kitevő ingatlanszektor bajai járulnak hozzá ahhoz, hogy Kína növekedése 2022-ben (3,2%) és 2023-ban (4,0%) jóval az elmúlt évtizedek normái alá csökkenjen, hozzájárulva az általános erőteljes lassuláshoz.

A széles körű monetáris szigorítás egyértelműen rontja a globális építőipari ágazat kilátásait. Az ipari fémek és a fa ára az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent, és az év eleje óta 20%-kal, illetve 60%-kal esett, ami arra késztette a Coface-t, hogy több földrajzi területen leminősítse ezeket az ágazatokat.

Veszély! Ellentétes célkitűzések a költségvetési és a monetáris politika között

Miközben a központi bankok eltökélten küzdenek az infláció ellen, akár "bármi áron" is, sokuknak szembe kell nézniük az országuk/régiójuk fiskális politikájával kapcsolatos célkitűzések ütközésével. A nemzeti kormányok a tevékenység zsugorodása ellen küzdve valóban megsokszorozták a háztartások vásárlóerejének és a vállalati pénzforgalomnak a támogatására irányuló intézkedéseket. Az eredmény egy potenciálisan robbanásveszélyes elegy lesz az államháztartás számára: az államháztartási hiány növekedése és a finanszírozási költségek ugrásszerű emelkedése.

Szerzők és szakértők