hun-HU
2014. 08. 28.
Coface hírek, Ország kockázati és gazdasági elemzések

CEE TOP 500 Céglista: Magyarország a harmadik a régióban

CEE TOP 500 Companies: Stumbling top players with modest increases in turnover
Továbbra is Lengyelország áll az élen, Magyarország pedig a harmadik a régiós céglistán – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító Top 500 című kiadványából, amely a kelet-közép-európai térség ötszáz legnagyobb vállalatát állítja sorrendbe. Az érintett félezer nagyvállalat összesített árbevétele 645 milliárd euró volt, ami szerény, 0,2 százalékos emelkedést jelent. [1] A listán 62 magyar cég szerepel, a legnagyobb a Mol, amely régiós szinten a második helyen áll.

 

Közzétette a kelet-közép-európai vállalatok tavalyi teljesítményét tükröző összeállítását a világ egyik vezető hitelbiztosítója, a Coface. A felmérés az árbevétel mellett az eredményt, a létszámot, a fizetőképességet is figyelembe veszi, emellett a különböző ágazatokat is sorrendbe állítja.

 
Túlsúlyban az első száz

 

A tavalyi eredmények alapján a régió 500 legnagyobb vállalata összesen 645 milliárd eurós árbevételt ért el, ami szerény, 0,2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.[2] A felmérésben szereplő cégek átlagosan egyenként 1,3 milliárd eurós árbevétellel zárták a 2013-as évet. A lista élén szereplő első száz legnagyobb vállalat súlyát mutatja, hogy a 645 milliárd eurós összbevételnek az 50 százalékát adták.  

 

A Coface elemzésében kiemeli, hogy a 2013 kihívásokkal teli év volt a közép-keleti-európai régió vállalatai számára, elsősorban azért, mert a legfontosabb piacuk, az eurózóna tavaly is recesszióban volt, ez pedig meghatározta az érintett cégek teljesítményét. A Coface által mért fizetésképtelenségi ráta eltérően alakult a különböző régiós országokban: a 0,05 százalékos lengyel ráta volt a legalacsonyabb, a legmagasabb, 6,4 százalékos érték pedig Romániához kötődik[C1] .

 

Maradtak az élen a lengyelek

 

Az országonkénti bontást nézve kiderül, hogy az előző évhez hasonlóan Lengyelország áll az élen. A legtöbb vállalatot ugyanis Lengyelország delegálta a listára, amelyen összesen 148 lengyel vállalat szerepel. Összesített árbevételük 219 milliárd eurót tett ki, nettó eredményük pedig 6,3 milliárd euró volt.

 

A második helyet Ukrajna szerezte meg, amely az egy évvel korábbinál 55 vállalattal több céggel, összesen 90 társasággal szerepel a listán. Az ukrán vállalatok árbevétele 101 milliárd eurót tett ki, nettó nyereségük azonban csak 0,7 milliárd euró volt. Fontos azonban, hogy az Ukrajna és Oroszország között kipattant konfliktus az ukrán cégek idei teljesítményére nyilvánvalóan hatással lesz, ám ennek mértéke egyelőre kérdéses – utaltak az ukrán válságra a Coface szakértői.

 

Magyarország: 62 cég, 85,5 milliárd euró

 

Az egy évvel korábbi listán még második helyen szereplő Magyarország lett a harmadik - a friss rangsorban ugyanis 62 magyar cég szerepel, szemben az előző évi 66-tal.

 

A listán szereplő magyar vállalatok összesített árbevétele 85,5 milliárd eurót tett ki, ami 5 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest, összesített nettó eredményük pedig 1,4 milliárd euró volt, szemben az előző évi 2,6 milliárd euróval, ez pedig közel 50 százalékos csökkenést jelentett. Igaz, a számokat torzítja, hogy négy vállalattal kevesebb szerepel a legfrissebb listán.

 

A legnagyobb magyar cég a Mol, amely 18,6 milliárd eurós árbevételével a második az ötszázas régiós listán, a lengyel PKN Orlen mögött. A magyar vállalatok között a Molt az Audi Motor Hungaria és a GE Hungary követi 5,5, illetve 4,7 milliárd eurós árbevétellel.

 

Ágazatok

 

Az elemzés szerint továbbra is nyomasztó fölényben vannak az olaj- és gázipari cégek, összesen 77 vállalat képviseli ezt a szektort az ötszázas listán. Az érintett cégek összesített árbevétele 162 milliárd euróra rúgott, ami az ötszáz legnagyobb régiós cég összárbevételének a negyede.

 

A második helyen az energetika áll, a szektor 62 vállalata összesen 90 milliárd eurós árbevételt ért el a múlt évben. Az energetikai ágazatot követi az autóipar és a kiskereskedelem. Érdekes, hogy bár az autógyártók csak 47 céggel szerepelnek listán, 75 milliárd eurós összesített árbevételük meghaladja az 56 kiskereskedelmi cég által elért 68 milliárd eurós forgalmát.

 

A módszertanról:

Kelet-Közép-Európa legnagyobb (legalább 120 millió eurós éves árbevétellel rendelkező) vállalatai vettek részt a felmérésben, viszont a pénzügyi szolgáltatók, így a bankok, biztosítótársaságok, lízingcégek és brókercégek nem. A Coface CEE Top 500 felmérése a bevétel mellett egyéb alapvető vállalati mutatók – mint például a nettó nyereség és a munkavállalói létszám – mentén is vizsgálta a vállalatokat. A bevétel és a nyereség a 2012. év végén érvényes devizaárfolyamon került átszámításra euróra. Az adatok a Coface adatbázisából származnak, emellett szükség esetén kiegészítésre kerültek külső forrásokból származó adatokkal. A felmérésben való részvételt visszautasító vállalatok nem szerepelnek a rangsorban.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : CEE TOP 500 Céglista: Magyarország a harmadik a régióban (1,15 MB)
Tetejére