hun-HU
2021. 04. 27.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Coface negyedéves előrejelzés: Az Egyesült Államok vezeti a globális fellendülést, a feltörekvő gazdaságok lemaradnak

Coface negyedéves előrejelzés: Az Egyesült Államok vezeti a globális fellendülést, a feltörekvő gazdaságok lemaradnak

Több mint egy évvel a világjárvány kezdete után a globális gazdasági trendek jelentős egyenlőtlenséget mutatnak, a COVID-19 terjedését körülvevő bizonytalanság miatt. Az oltási folyamat felgyorsítása, valamint a vakcinák hatékonysága kulcsfontosságú a gazdasági fellendülés szempontjából. Ebben az összefüggésben a járvány előtti állapotba való visszatérés esélyei jelentős egyenlőtlenségeket és bizonytalanságot mutatnak az egyes gazdasági ágazatokban és a földrajzi régiókban - derül ki a Coface, a hitelbiztosítási ágazat egyik vezető szereplőjének legfrissebb előrejelzéséből.

 

Az előrejelzés alapján a Coface azt várja, hogy a gazdasági növekedés 2021 nyarától lendületet vesz, amikorra már az Egyesült Államokban és Európában a lakosság megfelelően nagy részét beoltják. Az oltóanyagok elérhetőségének késedelme azonban fennáll, különösen a gyártók ellátási problémái vagy korlátozottsága miatt, melyek bizonyos alapanyagok hiányára és az exportkorlátozásokra vezethetők vissza.

Ennek ellenére a Coface globális növekedési előrejelzését fél ponttal felfelé módosította (+5,1% 2021-re), köszönhetően a vártnál erősebb növekedésnek az Egyesült Államokban. A kedvezőbb makrogazdasági kilátásoknak megfelelően a Coface 35 gazdasági szektort minősített fel, mindössze 3 leminősítés mellett.

Az Egyesült Államok mellett a világgazdaság több más szektora - az ipar és a globális kereskedelem - valószínűleg nyárra visszatér a válság előtti aktivitási szintjére. Mindazonáltal bizonyos ágazatok az összes európai gazdaságban lemaradtak, mint például a szolgáltatóipar, különösen azon része, ahol szükséges az ügyfelek fizikai jelenléte. Néhány nagyobb feltörekvő gazdaságban a fellendülést az emelkedő infláció is visszafogja, amely a központi bankokat a monetáris politika szigorítására kényszeríti.

 

Az amerikai gazdaság "nagy nyomású" üzemmódba kapcsol

2021 eleje óta a meglepetések mérlege a sok egészségügyi bizonytalanság ellenére a pozitív oldalra billen.

Az euróövezet és az Egyesült Államok közötti várható növekedési különbség megszokott, különösen a fellendülés szakaszában. Ez részben annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban gyengébbek az automatikus stabilizáló rendszerek, ami lehetővé teszi a foglalkoztatás és a jövedelem gyorsabb kiigazítását.

De ezúttal az Egyesült Államok növekedési különbségének okai eltérőek: egyrészt az euróövezethez képest kevésbé korlátozott mobilitási szabályok 2020-ban és 2021 elején is, valamint a vakcina gyorsabb bevezetése.

A gazdaságpolitikai különbségek is magyarázhatják az Egyesült Államok előnyét. Az Egyesült Államok Központi Bankja (Fed) növelte mérlegének nagyságát. Eszközvásárlási programja a GDP körülbelül 13% -ával nőtt 2020-ban, szemben az Európai Központi Bank (EKB) 9% -ával. Végezetül, ami a legfontosabb, hogy a nagyobb költségvetési támogatás lehetővé teszi az Egyesült Államok gazdaságának a gyorsabb visszatérést a válság előtti GDP szintjére.

A 2021 márciusában elfogadott új amerikai támogatási terv összege 1,9 billió dollár (USD), és a válságra adott teljes pénzügyi válasz összege eléri az USA GDP 27% -át, ami nagyobb, mint bármely más fejlett gazdaságban. A Coface arra számít, hogy az államháztartási hiány akár 56 milliárd dollárral is magasabb lehet, mint az ösztönző csomag nélkül.

Ennek a stratégiának a célja az Egyesült Államok gazdaságának "nagy nyomás alá helyezése", azaz olyan expanziós monetáris és fiskális politika végrehajtása, amely ösztönzi a legkevésbé foglalkoztatható emberek (tartósan munkanélküliek, elutasítás miatt inaktívak, alacsony képzettségűek, álláskeresés során hátrányos megkülönböztetésben részesülők) munkába történő visszatérését.

Euróövezet: a vállalati fizetésképtelenségek rejtve maradnak

Nem valószínű, hogy az euróövezet 2022 előtt visszatér a válság előtti GDP-szintjére. Ha a nyár végére megszüntetik a fő mobilitási korlátozásokat, ez együtt jár a vállalkozásokat támogató intézkedések fokozatos leállításával, ami munkanélküliség növekedését okozhatja. Egyébiránt a vállalati adósságállomány növekedése - amelyet az állam által garantált hitelek tesznek lehetővé - várhatóan korlátozni fogja a befektetési kapacitást.

Eddig a 2020-ban bevezetett fő kormányzati támogatási intézkedéseket még nem vonták vissza. Az állami támogatások stabilizáló hatása ellenére a vállalatok pénzügyi helyzete jelentősen romlott 2020-ban, ami általában együtt jár a fizetésképtelenség növekedésével. A Coface szerint a fizetésképtelenségeknek 2020-ban Spanyolországban 19%-kal, Olaszországban 7%-kal, Franciaországban és Németországban pedig 6%-kal kellett volna növekednie. A Coface a rejtett fizetésképtelenségek arányát Franciaországban 44%-ra, Olaszországban esetében 39% -ra, Spanyolországban 34%-ra és Németországban 21% -ra becsüli a 2019-es adatokhoz.

Feltörekvő gazdaságok: az emelkedő infláció a monetáris politika szigorítására kényszeríti a központi bankokat

A Nemzetközi Valutaalap 2021. áprilisi előrejelzése szerint a fejlődő gazdaságokra a jelenlegi válság tartósabb hatással lesz, mint a fejlett gazdaságokra.

2024-ben a fejlődő gazdaságok GDP-je 4%-kal alacsonyabb lesz, mint a COVID-válság nélkül. A fejlett gazdaságok esetében a különbség várhatóan csak 1% lesz (szemben a globális pénzügyi válságot követő 10%-kal). Számos oka van a fejlett és a fejlődő gazdaságok fellendülése közötti különbségnek.

Először is, az oltási folyamat előrébb tart a fejlett országokban, azzal együtt is, hogy néhány fejlődő gazdaság jó úton halad, például az Egyesült Arab Emírségek, Chile, valamint kisebb mértékben Törökország és Marokkó, ahol a lakosság legalább 10%-át április 8-ig teljes mértékben beoltották. De e néhány esettől eltekintve az a tény, hogy az Egyesült Államok és Európa vásárolta meg az oltások többségét, kevesebb dózist jelent más országok számára. Az oltóanyagok előállításának négy fő területén (Kína, az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és India) egyre nagyobb a kísértés a protekcionista intézkedésekre is. India például már bejelentette az oltások kivitelének ideiglenes leállítását, hogy előtérbe helyezze az indiai oltási programot, ahol az esetek száma jelentősen megnőtt március eleje óta.

A fenti bizonytalanságok mellett sok fejlődő gazdaságot kétszeresen is érint a válság által leginkább sújtott gazdasági ágazatoknak (különösen az idegenforgalom és a közlekedés) való kitettségük.

Az olaj és a mezőgazdasági áruk árának emelkedése jó hír azoknak a gazdaságoknak, amelyeket tavaly ellenkező tendencia sújtott. Ezenkívül az amerikai fogyasztás növekedési kilátásai erősíthetik az exportot, különösen a fogyasztási cikkek gyártói körében.

Másfelől az amerikai költségvetési hiány növekedése ösztönzi a tőkekiáramlást a fejlődő piacokról, mivel az amerikai GDP növekedési kilátásai emelik az amerikai hosszú távú kamatlábakat, csökkentve a különbséget a fejlődő piacokhoz képest, emiatt az utóbbiak vonzereje csökkent a pénzügyi befektetők számára. Ez a feltörekvő devizák leértékelődését eredményezte, különösen Törökországban és Brazíliában.

 

A teljes elemzés itt érhető el.

 

 

 

 

 

 

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Coface negyedéves előrejelzés: Az Egyesült Államok vezeti a glob... (746,81 kB)
Tetejére