hun-HU
2020. 06. 02.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Fizetési felmérés, Kína, 2020: A COVID-19 miatt tovább nőnek a fizetési késedelmek

China Payment Survey 2020: Payment delays will increase further because of COVID-19

A Coface legutóbbi fizetési felmérése alapján 2019-ben romlott a fizetési fegyelem Kínában.
A felmérésben részt vevő vállalatok 66%-a számolt be arról, hogy egyes vevői fizetési késedelembe estek, melynek hosszúsága 2019-ben továbbra is 86 nap maradt. Ugyanakkor azok a szektorok, melyeket a leginkább érintettek a zárlattal kapcsolatos intézkedések, kénytelenek késleltetni a kifizetéseket, hogy túléljék 2020-at. Emellett a vállalati fizetésképtelenségek száma is várhatóan növekedni fog.

 

 

Fizetési késedelmek: A kínai vállalatok egy sokkal nehezebb 2020-ra készülnek, miközben egyes szektorokban egyre csak nőnek a cash-flow-val kapcsolatos kockázatok

Kínában harmincéves mélypontra, 1%-ra fog csökkeni a bővülés üteme, így a gazdasági tevékenység és a fizetési késedelmek közötti histórikus korrelációt figyelembe véve 2020-ban az utóbbi növekedése várható.

Míg az átlagos fizetési határidő stabilan 86 nap volt 2019-ben, a válaszadók között majdnem megduplázódott azok aránya, akik átlagosan több, mint 120 napos szállítói hitelt kínáltak: 2017-ben ez 12% volt, míg 2019-ben 23%. A gyakorlatban pedig a válaszadók 50%-a hajlandó volt 120 napnál nagyobb fizetési határidőt elfogadni.

2019 során egyre nagyobbak lettek a fizetési késedelmek Kínában. A 120 napnál nagyobb fizetési késedelmet tapasztaló vállalatok aránya 2019-ben elérte a 37%-ot, ami hat százalékponttal több, mint 2018-ban. Ennél is baljósabb, hogy a vállalatok több, mint egynegyede (27%-a) ultra hosszú fizetési késedelemmel szembesült (ULPD, több, mint 180 napos fizetési késedelem), amely meghaladta az éves forgalmuk 10%-át. Amikor az ilyen kifizetések a vállalat éves forgalmának nagy részét teszik ki, akkor a cash flow veszélyben lehet, és ez aggodalomra ad okot az olyan külső eredetű sokkok esetében, mint a COVID-19.

A következő szektorokban a legnagyobb a nemfizetés kockázata: építőipar, szállítmányozás, energia, autóipar, ICT

Azon szektorokban, ahol a vállalatoknál 2019 folyamán cash-flow jellegű kockázatok halmozódtak fel, a vállalati kötvénycsődök és a fizetésképtelenségek számának növekedésére lehet számítani. Azok a szektorok, ahol a legnagyobb az ULPD-k aránya – meghaladja az éves forgalom 10%-át – a következőek: építőipar (30%), szállítmányozás (30%), energiaipar (29%) és autóipar (28%). Az USA-Kína kereskedelmi háború következtében az ICT szektor esetében nőtt leginkább a fizetési késedelem (+12 nap), elérve a 102 napot.Noha az összes ágazat ki van téve ezeknek a kockázatoknak, addig azoknak ágazatoknak, amelyek erősen és elegendő cash-flow-val léptek be a válságba, jobbak az esélyeik, mint azoknak, akik nem.

Valójában egyes vállalatok az elmúlt évhez képest rosszabb helyzetben kénytelenek szembenézni a koronavírus-krízissel: a válaszadók 40%-a elismerte, hogy semmiféle hitelmenedzsment eszközt nem alkalmaznak, hogy csökkentsék a cash flow-val kapcsolatos kockázatokat, míg mindössze a válaszadók 17% számolt be arról, hogy rendelkezik hitelbiztosítással.

Megjegyzés: A Coface 2020-as kínai vállalatok fizetési felmérése több, mint 1000, Kínában működő vállalat fizetési fegyelmét vizsgálta 2019 végén. Az adatgyűjtésre a negyedik negyedévben került sor, így a számok még nem tükrözik a COVID-19 járvány kínai gazdaságra gyakorolt hatását.

 

A tanulmány letöltéséhez, kattintson a képre:

 

 

 

 

 

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Fizetési felmérés, Kína, 2020: A COVID-19 miatt tovább nőnek a ... (190,50 kB)
Tetejére