hun-HU
2019. 10. 15.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Hollandia: Mi a holland gazdaság titka?

Hollandia: Mi a holland gazdaság titka?

Egyre erősebb protekcionizmus Kínában és az Egyesült Államokban, Brexit, zsugorodó világgazdaság… Az egyre borúsabb kilátások ellenére a holland gazdaság kilátásai meglepően fényesek.

A 17. század meghatározó tengeri és gazdasági nagyhatalma, Hollandia a világkereskedelem kiemelkedő szereplője maradt. 2018-ban a világ hatodik legnagyobb áruexportőre volt, GDP tekintetében pedig a harmadik volt 2015-ben (csak Írország és Svájc előzte meg). 

 

Változnak azonban az idők: a világgazdasági környezet kedvezőtlenebb és a világkereskedelem lendülete megtorpant. A Coface várakozásai szerint a globális kereskedelem 0,8 százalékkal zsugorodik 2019 végéig. De vajon mit jelent a világkereskedelem lassulása Európa legnagyobb kikötője számára?

 

Irigylésre méltó helyzet európai szemmel

2018-ban a holland külkereskedelem (áruk és szolgáltatások exportja és importja) a GDP
161 százalékát tette ki, szemben Németország 50 százalékával. Rotterdam, Amszterdam, Moerdijk, Terneuzen kikötőivel és számos nemzetközi repterével, Hollandia különösen jó adottságokkal rendelkezik és megkerülhetetlen logisztikai platformot képez Európa szívében. 

A globális kereskedelem szűkülése ellenére úgy tűnik, hogy a holland export továbbra is aránylag jelentős növekedést produkál évről-évre, más országokkal összehasonlítva. Ez részben az olajárak magas szintjének köszönhető – mivel a nyersolaj és a gáz jelentős részt képvisel az ország exportjában –, másrészt pedig a holland gazdaság az utóbbi években egyre jobban teljesít az árak versenyképessége terén is. A munkaerő költsége 2014-ben jelentősen csökkent és azóta is stabilan tartja magát.

A Rotterdam-hatás

Kedvező földrajzi fekvése és versenyképes infrastruktúrája miatt nagyon sok árut szállítanak át Hollandián. Ezeknek az áruknak a “re-exportja” a holland gazdasági mérleg egyik jelentős eleme. Ugyan ennek az exportnak kicsi a hozzáadott értéke, de a nagyságrendje miatt mégis jelentős hatással van a kereskedelmi statisztikákra – ez a “Rotterdam-hatás”. 2016-ban a teljes export 432,5 milliárd euró volt, ebből 189,1 milliárd euró (nagyjából 44 százalék) re-export. Ez azt jelenti, hogy bár 2016-ban Hollandia külkereskedelmi többlete 52,1 milliárd euró volt, a re-exportot és importot levonva ez 20 milliárd euróval kevesebb lett volna. 

Régi és új kihívások a láthatáron

Hollandia az Európába irányuló árukereskedelem kapuja, különösen az Egyesült Államokból és Kínából. Az Egyesült Államok új kereskedelmi gyakorlatának hatása már látható, az országba irányuló holland export 2018 vége óta csökken. Az európai autókat célzó amerikai vámok lehetősége szintén közvetlen kockázatot jelent Hollandia számára.

Az amerikai vámok lehetősége azonban eltörpül a megegyezés nélküli Brexit potenciális hatásai mellett. A CBS és az OECD szerint a holland cégek 25,5 milliárd euró hasznot realizáltak a Nagy-Britanniába irányuló áruk és szolgáltatások exportján (a holland GDP 3,3 százaléka), ezzel a hozzáadott értéket tekintve az Egyesült Királyság Hollandia második legnagyobb kereskedelmi partnere, Németország után. Még ha az Egyesült Királyság nem is vált még ki az Európai Unióból, a Brexit hatásai már láthatóak, a font árfolyamának csökkenése megdrágítja a holland árukat a britek számára, rontva ezzel a versenyképességüket.

Milyen jövő vár a holland lendületre?

Hollandia különleges helyzetben van, nyitott gazdasága miatt nagyon érzékeny a gazdaság hirtelen változásaira. Ez azonban azt is lehetővé teszi egyúttal, hogy kereskedelmi kapcsolatai átalakításával gyorsan tudjon alkalmazkodni. 

A világgazdaság lassulása nem feltétlenül lesz azonnal hatással a holland export mutatókra a Rotterdam-hatás pozitív befolyása miatt, de az európai termelés és kereskedelem egyre nagyobb függetlensége miatt sem. A lakossági fogyasztás és befektetés ma már a holland kereskedelem legerősebb mozgatórugója, tehát még ha a világkereskedelem gyengélkedik is, a holland gazdaság tovább tud növekedni. Következésképpen, a kedvezőtlen világgazdaság környezet ellenére a Coface továbbra is arra számít, hogy a holland gazdaság 1,7 százalékkal fog nőni 2019-ben és 1,5 százalékkal 2020-ban, az elmúlt tíz év átlagos növekedéséhez hasonlóan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Hollandia: Mi a holland gazdaság titka? (251,93 kB)
Tetejére