hun-HU
2015. 06. 22.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Javul a régió gazdasági helyzete és stabilizálódik a fizetésképtelenség szintje

A múlt évben a közép-kelet-európai régió gazdasága összességében 2,5 százalékkal növekedett, szemben a 2013-as 1,3 százalékkal. A gazdasági teljesítmény javulása hozzájárult ahhoz, hogy a térségben a fizetésképtelenségi eljárások száma 0,5 százalékkal csökkent, az előző év 7 százalékos növekedése után – derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből. Az adatokból kiderül, hogy Magyarországon a fizetésképtelenségi ráta kis mértékben - 0,6 százalékponttal 2,9 százakra - emelkedett.

 

Számos kihívás ellenére 2014-ben javult a gazdasági környezet a közép-kelet-európai régióban, így a fizetésképtelenségi eljárások száma stabilizálódott – közölte a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, a Coface, amely friss régiós elemzésében 13 ország (Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Csehország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária, Horvátország) vállalatait vizsgálta.

 

A Coface adatai szerint a 2013-ban mért 7 százalékos növekedés után 2014-ben 0,5 százalékkal csökkent a régióban a fizetésképtelenségi eljárások száma, ami gyakorlatilag stagnálást, stabilizálódás jelent. Grzegorz Sielewicz, a Coface közép-európai elemzője közölte: „A kisebb javulás ellenére, még mindig jelentős a fizetésképtelenségi eljárások száma, több mint 65 ezer vállalat vált fizetésképtelenné. A belföldi fogyasztás élénkülése nem volt elég ahhoz, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma visszatérjen a válság előtti szintre.”

 

Viharos évek után javulás

 

Az elemzés szerint viharos éveket tudnak maguk mögött a régiós vállalatok, amelyeknek meg kellett küzdeniük az eurózóna recessziójából és az adósságleépítésekből adódó kedvezőtlen hatásokkal, és a szűkülő lakossági fogyasztással.

 

A múlt év azonban már számottevő javulást hozott: az egy évvel korábbi 1,3 százalékos többlet után a régió összesített GDP-je 2,5 százalékkal gyarapodott. A javulás részben a háztartások élénkülő fogyasztásának, részben pedig az alacsony energiaárakhoz köthető mérsékelt inflációnak köszönhető.

 

A Coface szakértői arra számítanak, hogy a régió összesített GDP-je az idén 2,7 százalékkal gyarapodhat, ennek eredményeként pedig 6 százalékkal mérséklődhet a fizetésképtelenségi eljárások száma. Az persze hosszabb időbe telik, amíg a vállalatok teljes mértékben képesek lesznek kihasználni a gazdasági fellendülést – áll az elemzésben.

 

 

CEEinsolvency_hu
Nagyon vegyes a kép
 

A közép-kelet-európai régió kettészakadt az elemzés szerint. Szlovéniában és Magyarországon ugyanis nőtt a fizetésképtelenségi ráta. Szlovéniában 44 százalékkal 1146-ra, Magyarországon pedig 29,4 százalékkal 17461-re emelkedett a Coface által nyilvántartott fizetésképtelenségi eljárások száma.

 

A Coface által mért fizetésképtelenségi ráta - a fizetésképtelenségi eljárások (csődeljárás, felszámolási eljárás) aktív cégekre vetített aránya - 2014-ben Magyarország esetében 2,9 százalékos volt. Ez 0,6 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értéket.

 

A legjobb 0,05 százalékos fizetésképtelenségi rátát Lengyelország érte el a vizsgált országok közül, a második 0,08 százalékkal Szlovákia lett, a harmadik legjobb eredmény Bulgáriáé, amely 0,16 százalékos fizetésképtelenségi rátával zárta a 2014-es évet. A leggyengébbek közé került Románia és Szerbia, előbbi 4,54 százalékos mutatót produkált, utóbbi országban pedig 4,13 százalékos volt a ráta 2014-ben.

 

Legjobbak, és leggyengébbek

 

A Coface-elemzés országonként felsorolja a fizetésképtelenségi szempontból a legjobb és legrosszabb helyzetben lévő szektorokat. Magyarországon a kedvező helyzetben lévő ágazatok közé tartozik az egészségügy, az oktatás, az elektronikai és számítástechnikai, illetve a mérnöki tevékenység, és az energiaipar. A legkedvezőtlenebb ágazatok közé sorolták a biztonsági cégek mellett a turizmust és vendéglátást, az élelmiszeripart, a nagykereskedelmet és a takarítási tevékenységet.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Javul a régió gazdasági helyzete és stabilizálódik a fizetéské... (151,22 kB)
Tetejére