hun-HU
2016. 07. 13.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Javult a fizetésképtelenségi helyzet a kelet-közép-európai térségben

coface picture to illustrate the publication

A kelet-közép-európai régióban idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt – derül ki a Coface hitelbiztosító friss felméréséből, amely szerint a kelet-közép-európai országok többségében működő vállalkozások helyzete az utóbbi években látható gazdasági fejlődés következtében javult.

 

Az elemzés a régión belül kiemeli Magyarországot és Romániát, mivel ezekben az országokban jelentősen a hitelbiztosító adatai szerint 44, illetve 50 százalékkal csökkent a fizetésképtelenné vált cégek száma, miközben például Ukrajnában és Litvániában rosszabb lett a helyzet.

Bár a feltörekvő piacokon tavaly lelassult a gazdasági növekedés, sőt, egyes országok recesszióba kerültek, a kelet-közép-európai régió kivételnek számít: a térség országai ugyanis profitáltak a javuló gazdasági környezetből. A régió összesített GDP-je 2015-ben 3,3 százalékkal nőtt, ami gyorsulást jelent a 2014-ben elért 2,6 százalékos tempóhoz képest – áll a franciaországi székhelyű Coface hitelbiztosító friss régiós elemzésében. A gyorsuló növekedéshez hozzájárult, hogy a térség exportáló iparágaiban bővülés következett be, miután a főbb célországok, vagyis az euróövezet országainak gazdasága lassú, fokozatos javulást mutatnak. Szintén szerepet játszott a kelet-közép-európai régió kedvező gazdasági teljesítményében a munkanélküliségi ráta csökkenése, az alacsony infláció, a nyomott nyersanyagárak is. A Coface elemzői szerint a történelmi mélységekbe zuhanó kamatok nyomán meglóduló lakossági fogyasztás vált a régiós fejlődés motorjává.

Bár a kelet-közép-európai gazdaságokban évek óta zajlanak az uniós forrásokból megvalósított beruházások, a lehívás üteme felgyorsult 2015-ben, ugyanis a múlt év volt az utolsó, amikor a 2007-2013-as finanszírozási ciklusban rendelkezésre álló forrásokhoz hozzá lehetett férni. Az említett beruházások pedig jelentős mértékben járultak hozzá a térség gazdaságaiban tavaly tapasztalható növekedéshez.

  • Javult a fizetésképtelenségi helyzet a kelet-közép-európai térségben
  • Országspecifikus elemzés
Töltse le ezt a sajtóközleményt : Javult a fizetésképtelenségi helyzet a kelet-közép-európai térs... (2,83 MB)

Kapcsolat


Valentin PÓKA

Director Marketing & Sales
Tűzoltó utca 57.
1094 Budapest
HUNGARY
Tel: +36 1 2992076
mail: valentin.poka@coface.com

Tetejére