hun-HU
2014. 04. 18.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Nőtt a fizetésképtelenség a régióban

Nőtt a fizetésképtelenség a régióban

A múlt évben komoly kihívásokkal kellett megküzdeni a kelet-közép-európai régió vállalatainak. Az érintett országokban az egyébként is gyenge gazdasági helyzet tovább romlott, a költségvetési hiány lefaragását célzó kormányzati intézkedések féken tartották a lakossági fogyasztást, a szigorodó hitelfeltételek pedig visszafogták a hitelek iránti keresletet. Az eurózónában bekövetkezett gazdasági lassulás különösen érzékenyen érintette a régió országait, mivel a legjelentősebb exportpiacukról van szó – derül ki a Coface hitelbiztosító friss elemzéséből.

 

Szlovákia az élen

 

A kedvezőtlen környezet miatt nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma a régiónkban, amely már 2012-ben rekordszinten volt. A Coface összesítése szerint 70 ezer gazdasági szervezet, vállalkozás vált fizetésképtelenné, ami országokra vetítve átlagosan 9 százalékos emelkedést jelent. A régióban a fizetésképtelenségi ráta 1,2 százalékos volt, szemben a 2012-es 0,94 százalékkal.

 

Az elemzés szerint Szerbiában és Romániában volt a legmagasabb a ráta, előbbi 7,61 százalék, utóbbi 6,44 százalék volt, míg a legjobb eredményt Szlovákia érte el 0,09 százalékkal. Magyarországon 13,5 ezer fizetésképtelenségi eljárást regisztrált a Coface a tavalyi évben, ez 2,3 százalékos fizetésképtelenségi rátának felel meg. 

 

Rizikós szektorok, stabil ágazatok

 

A Coface szerint a régióban a legstabilabb, azaz legkevésbé kockázatos ágazatok közé tartozott az oktatás, az információtechnológia és az egészségügy. Ezek mellett a stabil ágazatok közé sorolták az energiaipart és a gépgyártást (motorgyártást).

 

A legkockázatosabb szektorok közé az élelmiszeripar, a biztonságtechnika, a turizmus és a szállítmányozás, és textilipar került. A Coface elemzésében kitér arra is, hogy a visszafogott piaci kereslettel, és az adósságokkal küzdő magyar vállalkozások helyzetén javított a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja.

 

Aggasztó a kényszertörlések számának emelkedése

 

A Coface szakértői Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy a csődszabályozás egyelőre nem igazán váltja be a hozzá fűzött reményeket. Egyre több csődeljárás indul ugyan, de marginális a sikerrel záruló eljárások száma. A felszámolási eljárások száma is nőtt, de kedvező, hogy itt az eljárások felgyorsultak a szabályok egyszerűsítése miatt. A szakértők rámutatnak arra, hogy a felszámolási piac átrendezése, az új felszámolói lista létrehozása még nem érezteti hatását. Az elemzésből kiderül, hogy a végelszámolások száma is növekedett.

 

A Coface megítélése szerint a legkedvezőtlenebb folyamat a kényszertörlések számának drasztikus emelkedése, ami a fizetésképtelen cégek felszámoláson kívüli, ellenőrizetlen kivezetését jelenti a piacról. A kényszertörlés zavaros helyzetet hoz létre, mivel nagy a veszélye annak, hogy a cég vagyonának értékesítésekor semmilyen iratot nem vizsgálnak, ami átláthatatlan helyzetet teremt. A Coface szakértői a cégvilágra nézve komoly rizikóforrásnak tartják a folyamatot. 

 

Jobb lesz a helyzet

 

A Coface szakemberei mind Magyarországon, mind a régióban az elmúlt időszaknál kedvezőbb gazdasági környezetet várnak. Becslésük szerint a gazdasági növekedés a tavalyi 1,1 százalékról 2 százalékra emelkedik, vagyis csaknem megduplázódik.

A régiós gazdaságok közül a legdinamikusabb a litván és a lett gazdaság lesz, amelyek 3,4-4,2 százalékkal növekedhetnek. A régiós átlagnál alacsonyabb, de a korábbinál jóval lendületesebb, 1,5 százalékos növekedést vár a Coface Magyarországtól.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Nőtt a fizetésképtelenség a régióban (678,46 kB)
Tetejére