hun-HU
2016. 02. 24.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Vállalati csődeljárások Franciaországban: kezd normalizálódni a helyzet

Company insolvencies in France: starting to return to normal

Vállalati csődeljárások Franciaországban: kezd normalizálódni a helyzet

  • Sorozatban második éve csökken a csődbe jutott vállalatok száma: 2014-hez képest 2,1 százalékos volt a visszaesés
  • A vállalati csődráta a válság előtti szintre tért vissza
  • Két szektorban – a lakossági szolgáltatások terén és a textiliparban – romlik a helyzet, csakúgy, mint három régióban, köztük Ile-de-France-ban
  • A francia gazdaság fokozatos talpra állása miatt 2016-ban a vállalati csődök számának 3,5 százalékos visszaesése várható

 

Franciaországban jobb év ígérkezik

Sorozatban második éve csökken a vállalati csődök[1] száma, 2015-ben 60 800-ra csökkent a számuk, ami 2,1 százalékos visszaesést jelent a 2014. évi adathoz képest. A bevétel szempontjából minden vállalkozástípus kivette a részét a javuló tendenciából. A továbbra is nehéz gazdasági helyzet ellenére több kedvező tényező is segítette a javulást. Az olajárak zuhanása, az euró dollárral szembeni gyengülése, valamint a versenyképességet és a munkahelyteremtést (CICE[2]) támogató adókedvezmény hatása nyomán a nyereségráta visszatért a 2011 óta  legmagasabb mértékre. Az alacsony hitelköltségek következtében 2015-ben 5 százalékkal bővült a nem pénzügyi vállalatok számára folyósított hitelek volumene.

 

További pozitívumként értékelhető, hogy a csődráta[3] visszatért a 2008-as, tehát a válság előtti szintre, így már csak minden 77 vállalat közül egy megy csődbe. A csődköltség 15 százalékkal csökkent, de a csődhelyzet által érintett munkahelyek száma is visszaesett 12 százalékkal 2014-hez képest. Emellett a fizetésképtelenné váló vállalatok korának emelkedése – amely jelenség a gazdaság lassulása esetén figyelhető meg – tavaly áprilisban 8 év 11 hónapnál megállt. Ez a stabilizálódás is annak a jele, hogy a helyzet kezd visszatérni a normál kerékvágásba.

 

A vállalatfelszámolások Nyugat-Európában is javulásnak indultak 2015-ben: a vizsgált 11 országból tíz esetében visszaesés jelentkezett. Látványos a javulás Hollandiában (24 százalékkal kevesebb csőd). Spanyolországban (20 százalékos javulás), valamint Finnországban (ahol 13 százalékkal kevesebb cég ment csődbe). A felszámolások száma csak Portugáliában emelkedett az építőiparban tapasztalt nehéz helyzet miatt.

akadnak még homályos foltok

A francia vállalkozások 24 százalékát tömörítő Ile-de-France régió szenvedte el a vállalatcsődök 24 százalékát. Ennél is nyugtalanítóbb, hogy az Ile-de-France régióban alapított vállalatok körében a csődeljárások száma 5,7 százalékkal - az országban a legnagyobb arányban - növekedett. A negatív eredmény főként az építőiparban és a lakossági szolgáltatásokban bekövetkezett visszaesés következménye.

A Coface által figyelt 11 szektor közül kettőben továbbra is nőtt a csődeljárások száma:

  • Alakossági szolgáltatásokterén működő vállalatok körében a csődeljárások száma 4,2 százalékkal nőtt (az összes csődeljárás 19 százalékát tette ki). A háztartások gyengélkedő fogyasztása – főként a szolgáltatások terén - hátrányosan érintette a vendéglátóipari vállalkozásokat és italkereskedéseket (4,6 és 11,6 százalékkal nőtt a csődeljárások száma).
  • Atextiliparszenvedte el az év legkomolyabb visszaesését: a csődeljárások száma 4,3 százalékkal növekedtek (ez az összes csődeljárás 4 százalékát tette ki). Az ügyfelek részéről jelentkező kereslet visszaesése mellett úgy tűnik, az év végi enyhe időjárás nyomán a vállalkozások pénzügyi helyzetére negatív hatást fejtette ki az árukészlet mennyisége.

A csődeljárások számában bekövetkezett 3,2 százalékos visszaesés ellenére továbbra is az építőipar a legveszélyeztetettebb szektor: itt 2,1 százalékos a csődbe ment vállalkozások aránya (a 2006. évi 2,0 százalék után), vagyis 49-ből egy vállalat megy csődbe, éles ellentétet mutatva a vegyiparral, ahol 128-ból egy vállalkozás dőlt be. Az iparágat hátrányosan érintette, hogy az ingatlanpiacon a kereslet nem tért magához és az önkormányzatok is visszafogták beruházásaikat. Így ebben az iparágban jelentkezett a bevétel szerinti 100 legnagyobb csődből 18.  

Három az igazság: 2016-ban ismét növekedés várható

Az enyhe javulást mutató gazdasági helyzet miatt (a francia GDP  várhatóan 1,4 százalékkal bővül idén a tavalyi 1,1 százalék után) a Coface a vállalati csődeljárások számának gyorsabb visszaesését prognosztizálja 2016-ra. A Coface pénzforgalommal kapcsolatos, az aktív szektorok széles skáláját lefedő tapasztalata jól tükrözi a vállalkozások pillanatnyi üzleti környezetét. Két másik kiválasztott változóban – az üzleti nyereségrátában és a folyósított hitelek arányában – valószínűsíthető növekedés miatt (az előbbi a becslések szerint 32,3 százalékot, az utóbbi pedig 3,5 százalékot ér el az idei év végére) a csődeljárások számában 3,5 százalékos csökkenést prognosztizálunk, így az eljárások száma 58 700-ra esik vissza, ami megfelel a 2009 márciusi szintnek.

 

A banki kondíciók fokozatos lazulása, a gyenge euró, az alacsony olajárak, valamint a háztartások fogyasztásának Franciaországban és az euróövezetben jelentkező erősödése a vállalkozásoknak is hasznára válik. Ez a forgatókönyv azonban hordoz lefelé mutató kockázatokat, így a pénzpiacok nagyfokú volatilitása jelentheti a francia vállalkozások bizalmát megingató tényezőt.

 

 

letöltés

  • Normalizálódik a helyzet a vállalati szektorban
  • Az építőipar továbbra is nyomás alatt
  • Lemaradófélben az Ile-de-France régió
  • 2016-ban már harmadik éve csökkenhet a csődeljárások száma
Töltse le ezt a sajtóközleményt : Vállalati csődeljárások Franciaországban: kezd normalizálódni a... (298,83 kB)

Kapcsolat


Valentin PÓKA

Director Marketing & Sales
Tűzoltó utca 57.
1094 Budapest
HUNGARY
Tel: +36 1 2992076
mail: valentin.poka@coface.com

Tetejére