hun-HU
2018. 09. 05.
Gazdasági elemzések

Coface CEE TOP 500 Rangsor - 2018 Kiadás

CEE Top 500 Ranking - golden stars

Az elemzések szerint az erős és bővülő CEE régió 2017-ben csökkenő kockázatokkal jár, ami a régió 500 legnagyobb vállalkozásában is magasabb bevételeket és nettó nyereséget eredményezett. A rangsor tetején egyre szorosabb a verseny.

Mivel a közép- és kelet-európai régió továbbra is virágzik, 2017-ben a vállalatok támogató makrogazdasági környezetben éltek, az átlagos GDP-növekedés a legmagasabb szintre emelkedett az elmúlt nyolc évben 4,5% -kal,míg 2016-ban 3,1% -kal, 3,7% 2015-re. A Coface előrejelzései azt mutatják, hogy 2018-ban ez az arány 4,1% marad. Bár a társadalmi kockázat az elmúlt évtizedben emelkedett, a közép-kelet-európai régió sokkal kevésbé kockázatos, mint a többi feltörekvő piac. A konkrét adatok azt mutatják, hogy a politikai kérdések még nem befolyásolták negatívan a kelet-közép-európai gazdaságot és a vállalkozásokat. A külföldi befektetések beáramlása pozitív marad, és számos nagy beruházás történt és folytatódik a régióban.

A kelet-közép-európai munkaerőpiac nagyon kedvező, ugyanakkor szigorúbbá válik. A régió munkanélküliségi rátája látványosan csökkent az utóbbi években. Például a romániai munkanélküliségi ráta 2018 januárjában 4,6% -ra csökkent, szemben az egy évvel korábbi 5,3% -kal. 2017-ben  Csehországban a munkanélküliségi ráta elérte a 2,9% -ot, így a legalacsonyabb mutatóval az EU büszkélkedhet. Ennek következtében a bérek emelkednek az egész régióban, ugyanúgy, mint az üres álláshelyek száma.

Az üzleti feltételek támogatták a közép-kelet-európai régió cégeit, különösen a nagyvállalatokat, amint azt a CEE 500-as rangsorolás is megerősítette. 2011-ben a Coface továbbfejlesztette a régió számos országának (Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország és Szerbia) országos kockázatértékelését, valamint Oroszországot is, és csak Horvátország és Szerbia viszonylag nagy kockázatot jelentett az üzleti fizetésképtelenség tekintetében.

A régió legnagyobb vállalatok rangsorának eredményei azt mutatják, hogy a nagyvállalatok többsége teljes mértékben kihasználta a nagyon kedvező gazdasági környezetet. A közép-kelet-európai régió 500 legnagyobb körzetében a közép-kelet-európai 500 legnagyobb vállalat gazdasági helyzetét vázolja. Az 500 fő vállalat teljes forgalma 11,8% -kal, 652 milliárd euróra emelkedett. Míg a jegyzett vállalkozások 398 (79,6%) bevétele növekedést mutat (szemben a 2016-os 63% -kal és 2015-ben 70% -kal), mindössze 20,4% -uk stagnál, vagy egy enyhén csökkent. Azonban a legmagasabb helyekért folytatott harc szorosabb. Az összesített nettó nyereség 31 496 millió eurót tett ki (+ 16,2%), az 500 legnagyobb vállalatnál pedig 2,4 millió embert foglalkoztatott (+ 4,7%).

 

az elemzés tartalma

  • Részletes elemzés, országértékelések és gazdasági kilátások, a Coface vezető elemzőjétől
  • Teljes lista a közép- és kelet-európai régió legnagyobb vállalatairól, figyelembe véve a legfontosabb vállalati mutatókat.
  • Gazdasági kitekintés és egyéni lista a top 10 ország tekintetében beleértve Oroszországot és Ukrajnát.

 

töltse le a kiadványt

Elemzésünk ingyenesen letölthető: Kattintson a képre, a letöltés megkezdéséhez!

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Töltse le ezt a közleményt : Coface CEE TOP 500 Rangsor - 2018 Kiadás (156,45 kB)
Tetejére