hun-HU
2014. 10. 28.
Coface publikációk

Oroszország kettős arca

Oroszország kettős arca

Az elmúlt hónapok politikai fejleményei, az orosz-ukrán konfliktus, Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, valamint az olajár csökkenése miatt fókuszba került Oroszország, amely az úgynevezett BRIC-csoportba tartozik, amelynek tagja még India, Kína és Brazília. (A csoport időközben kiegészült a Dél-afrikai Köztársasággal, így az országcsoport neve már BRICS-re változott.)

 

A 2000-es években a világgazdaság jövőbeni motorjának tekintett BRIC-országokról kiderült, hogy mindegyikük szerkezeti problémákkal küzd, ez pedig nyomot hagy az adott országok gazdasági teljesítményén is. A Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzésében a ukrán-orosz konfliktus miatt szankciókkal sújtott orosz gazdaságot vizsgálta, amelyről kiderült, hogy felemás helyzetben van, és jelentős kockázatokkal lehet számolni.

 

Eltűntek a beruházások

 

Az orosz gazdaság fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú mutatók felemásak alakultak az elmúlt években. A kiskereskedelmi forgalom 2012 óta negyedévről negyedévre bővülést mutatott, az ipar teljesítménye – eltekintve a 2013 első negyedében látott visszaeséstől – is fokozatosan bővült. Ezzel szemben a hosszabb távú növekedést megalapozó beruházások esetén kedvezőtlen a helyzet: 2012 negyedéveiben még 3-10 százalékos növekedés volt a jellemző, azóta viszont jóval gyengébbek az eredmények, sőt, az idei első két negyedévben negatív volt a beruházási mutató – emelik ki a Coface elemzői.

  

A szakértők a beruházások visszaesését töbek között azzal hozzák összefüggésbe, hogy kifutottak az olyan óriási beruházások, mint például Északi Áramlat vezeték egyik üteme, vagy a Szocsiban rendezett téli olimpiához kötődő beruházások.

 

Eladósodó üzleti szektor

 

Bár az elsősorban az energiahordozókból (gáz és olaj) származó bevételek miatt az államadósság alacsonynak mondható, az üzleti szférára ez már nem igaz. Miközben az állam külső adóssága 2000 óta 50-100 milliárd dollár között mozgott, mind a bankok, mind a vállalatok külső adóssága drasztikusan emelkedett.

 

A vállalatok 2000-ben még 22 milliárd dollárral tartoztak a külföldieknek, 2005-ben már 125, 2010-ben már közel 300 milliárd dollárra rúgott ez a tétel, idén júniusban pedig 444 milliárd dollárt tett ki. Közben a bankok külföldi adóssága a 2000-ben mért 9 milliárdról 2005-re 50 milliárd dollárra emelkedett, 2010-ben már 144 milliárdra rúgott a tartozásuk, idén júniusban pedig már 207 milliárd dolláros külföldi adósságállománnyal rendelkeztek.. A vállalatok 444 milliárd dolláros, a bankok 207 milliárd dolláros külső tartozása rekordnak számít az elmúlt 14 év távlatában – mutat rá a Coface elemzése, amely fokozott pénzügyi kockázatként értékeli az orosz vállalati és bankszektőr összesen 651 milliárd dollárra rúgó külső adósságát.

 
Infláció plusz lassú gazdaság

 

A Coface szakértői úgy látják, hogy a már említett szankciók rizikót jelentenek az orosz gazdaság számára. Az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult bizonytalan helyzetet pedig rontják a szankciók, emiatt a lakosság visszafogja a fogyasztását, ráadásul tovább nehezíti a helyzetet – részben a szankciók miatt - az elszabaduló infláció. A tavalyi 6,5 százalék után a Coface elemzése szerint az idén 7,5 százalékra emelkedhet az infláció, 2014 és 2015 végén pedig 7-8 százalékos inflációra van kilátás.

 

A Coface elemzése szerint középtávon a legjelentősebb kockázat az orosz gazdaságban, hogy stagnálás alakulhat ki - az eddigi tényadatok is erre utalnak. Az orosz gazdaság 2011-ben még 4,3 százalékos bővülésre volt képes, egy évvel később már csak 3,4 százalékos volt az ütem, míg 2012-ben 1,3 százalékkal tudott növekedni, idén pedig a Coface szerint stagnálásra van kilátás, és jövőre is csak 1 százalék körüli lehet a növekedés.

 

Rosszabb osztályzat a társaknál

 

Összességében a Coface a saját minősítési rendszerében Oroszországot B kategóriába sorolja, amely rosszabb, mint a többi BRIC-ország besorolása, Brazíliát és Indiát ugyanis A4-es osztályzattal tartja nyilván jelenleg a Coface, Kína pedig még egy lépcsővel feljebb van, az A3-as minősítésével.

 

Az orosz üzleti szektort B kategóriába sorolta a Coface, amely megfelel az indiai és kínai üzleti szektor osztályzatának, a üzleti szektorokat nézve egyedül a brazil áll jobban, amely A4-es kateógriában van a Coface-nál. 

Töltse le ezt a közleményt : Oroszország kettős arca (401,86 kB)
Tetejére