hun-HU
2018. 06. 21.
Gazdasági elemzések

Ország és ágazat kockázati tanulmány-2018 Q2

Barometer country and sector risks barometer Q2 2018

Ilyen a déjà vu

A szuverén felár emelkedése az euróövezetben, a megnövekedett protekcionizmus, a magasabb olajárak, a főbb feltörekvő országok tőkekiáramlása, a 2018 második negyedévében megszaporodtak a figyelmeztető jelzések. Ez sokakból kiváltotta a jól ismert déjà vu érzését , amely a 2012-13-as időszakra emlékeztet. A Nemzetközi Valutaalap1 (IMF) akkoriban hangsúlyozta, hogy az euróövezet válsága még mindig releváns, és a növekvő geopolitikai feszültségek és az olajárakra gyakorolt következményeik a globális növekedés súlypontjai közé tartoznak. És bár az IMF emlékeztetett arra, hogy az optimizmus az amerikai gazdaság szempontjából rendben volt, a 2012-2010-es rövid 2010/2011-es visszaesés kockázata számos országban váltakozott. A világkereskedelem küzd, hogy visszaszerezze, részben azért, mert 2009 óta folyamatos protekcionista intézkedésekről van szó. Egy kicsit több mint egy évvel később, az Egyesült Államok Szövetségi Tartalékának (Fed) folytatott kommunikációját követően a tőke nagymértékű kiáramlása néhány jelentős feltörekvő piacot büntett.

 

Kétségtelen, hogy ez az összehasonlítás gyorsan eléri a határait, mivel ezek közül a jelek közül több nem pontosan ugyanaz ma: a brentolaj egy hordója ára közel 110 dollár volt (szemben a 2018 első félévében csak körülbelül 75 dollárral ), miközben 3% -ban a 10 éves olasz államkötvény hozama továbbra is felére csökken, mint 2012 elején. Azonban ezek a jelek ma megerősítik, hogy elérték a globális növekedés csúcspontját, és a vállalati hitelkockázat növekszik.

 

Ebben az egyre hektikusabb globális környezetben a Coface visszaminősítette Olaszország értékelését (A4-re). Argentína (C), Törökország(C), India (B) és Srí Lanka (C) értékelését szintén leminősítettek: e négy feltörekvő ország mindegyike rendelkezik folyó fizetési mérlegekkel, amelyek az elmúlt két évben romlottak a dinamikus belföldi kereslet és az egyre magasabb energia számla. A növekvő belső politikai kockázatokkal (változó mértékben) ezek a külső egyensúlytalanságok érzékenyek a kockázati idegenkedés közelmúltbeli emelkedésére és a feltörekvő piacokból származó tőkekiáramlásra. Egy pozitívabb megjegyzés szerint a vállalati hitelkockázat csökken Malajziában (A3) és Ománban (B). Az emelkedő olajárak nyilvánvalóan kapcsolódnak ezekhez a változásokhoz, és segítenek magyarázatot adni arra, hogy az energiaszektor-értékelést öt országban átsorolják. Végül az amerikai protekcionista bejelentések kétélű kardot jelentenek: hiszen egyúttal az információs és kommunikációs technológiák Kínában és a kanadai fémiparban való visszaesését eredményezték,de az Egyesült Államok fémipari ágazatának fejlesztését is. Ilyen és ehez hasonló infromációkra tehet szert elemzésünk által. 

 

 

 

 

Download the PANORAMA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SECTOR RISK ASSESSMENTS - 2nd quarter 2018

 

 

 

 

 

 

 

COUNTRY RISK ASSESSMENT MAP • 2nd QUARTER 2018

 

Töltse le ezt a közleményt : Ország és ágazat kockázati tanulmány-2018 Q2 (2,98 MB)
Tetejére