Építőipari és energetikai átállás: melyek a növekedés mozgatórugói egy válságban lévő ágazatban?

Növekvő kamatok és nyersanyagárak, globális munkaerőhiány: minden fronton válság sújtja az építőipart? Az ágazat számos nehézséggel néz szembe és a helyzetük várhatóan idén sem fog jobbra fordulni. Ugyanakkor az energetikai átállás miatt fokozódó igényeknek köszönhetően rengeteg növekedési lehetőség is nyílik a szektor számára.

Lakó- és kereskedelmi ingatlanok: a válság fokozódik

 

Affected by rising interest rates, commodity prices, changes in the labour market and the limited access to credit, the construction and real estate industries are going through a period of intense economic tension, both in the residential and commercial sectors. Az emelkedő kamatlábak, a nyersanyagárak, a munkaerőpiaci változások és a hitelhez való korlátozott hozzáférés hatására a az építőipar és az ingatlanpiac a gazdasági feszültségek időszakát éli mind a lakossági, mind pedig az üzleti szektorban.

 

“A lakáspiac kettős korláttal néz szembe: a kamatlábak gyors emelkedésével és a globális bérlőhiánnyal. A kereskedelmi ingatlanokra szakosodott cégekre különösen nagy hatással van a távmunka elterjedése - ami az irodák iránti kereslet erőteljes csökkenését eredményezte - és a magas kamatlábak, amelyek jelentősen visszafogták az ingatlanügyletek számát." mutat rá Jonathan STEENBERG, az Egyesült Királyság, Írország és a skandináv országok építőipari szakértő elemzője.

 

Ezek a nehézségek egyértelmű hatással vannak a diverzifikálódott építőipari szektor teljesítményére is. Az emelkedő építési költségek és telekárak növelik a beruházási kiadásokat, míg az emelkedő kamatlábak csökkentik a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó vállalatok hitelképességét.

 

 "A GSE berkeiben átlagosan 40%-os visszaesést tapasztalunk a kereskedelmi ingatlanprojektek terén és ez valamennyi országra és piacra vonatkozik, ahol tevékenykedünk", jegyzi meg Roland PAUL, a Global Solutions & Engineering csoport (GSE) elnöke; a nemzetközi építési vállalatcsoport a kereskedelmi ingatlanprojektek (gyárak, üzlethelyiségek, logisztikai központok) kulcsrakész kivitelezésére specializálódott, beleértve a tervezés, kivitelezés, bővítés, felújítás, berendezés feladatait is.

 

Energetikai átállás: lehetőségek az építőipari vállalkozások számára

A számos európai és amerikai gazdaságösztönző terv bizonyítja, hogy az energetikai átállásra irányuló beruházások jelenleg magas szintet értek el, és ez olyan konkrét lehetőségeket teremthet, illetve kulcsfontosságú ösztönzője lehet a növekedésnek, amelyekre a továbbiakban is építeni kell.

Ma a trendek inkább a felújítások, mint az építkezés irányába mutatnak.

A lakó- és kereskedelmi ingatlanok esetében egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiahatékonyság, különösen az ipari területek fejlesztése során, ami az iparág számára komoly kihívást jelent.

nyilatkozta Abou DEMBELE, az építőipari és a kezességvállalási kötvények hitelkockázati vezetője. 

Ugyanez vonatkozik az újraiparosítási folyamatokra, amely már több országban megkezdődött, és nem csak a nagyvárosokra korlátozódik. Ez a tendencia számos tevékenységi ágazatban megmutatkozik. Miközben az energetikai átállás komoly nehézségek elé állítja az építőipart (környezetvédelmi előírások, adminisztratív eljárások stb.), a feltárt lehetőségek bőségesek, és új erőforrásokat biztosítanak a szektor szereplői számára:

  • a környezetgazdálkodási szempontból tiszta építési munkaterületek;
  • a biodiverzitás megőrzése az építési és felújítási projektek során;
  • a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő nyersanyagok használata;
  • az ágazatban dolgozó szakemberek jólétének biztosítása.

 "A piac jó úton halad afelé, hogy elérje az ideális dinamikáját, azonban a növekedéshez nem elég egyszerűen megfelelni szabványoknak. A ma építőiparának együtt kell működnie a magas környezetvédelmi elvárásokkal rendelkező ügyfelekkel. Mostantól nem lehet építkezni úgy, hogy ne vegyük figyelembe a CSR-hatásokat", elemzi Roland Paul.

Szerzők és szakértők