Pakisztán: Kemény feladat egy törékeny kormánynak

Egyetlen pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie a 2024. február 8-án tartott, vitatott parlamenti választásokon. Összesen 128,5 millió választópolgárt szólítottak az urnákhoz, a végső részvételi arány pedig 47% volt.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) független jelöltjei végeztek az élen (93 mandátumot szerezve), őket követte a két hagyományos párt, a Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) és a Pakisztáni Néppárt (PPP), 75 illetve 54 mandátummal. A két utóbbi öt kisebb párttal együttműködve szerezte meg az abszolút többséget.

 

A választási eredmények széles körben vitatottak

Az eredmények késedelmes kihirdetése, valamint a mobiltelefon- és internetszolgáltatások felfüggesztése felvetette a választási csalás gyanúját. A választások előtti időszakot már az is nehezítette, hogy a választásokat az alkotmányos határidőn túlra halasztották, valamint az, hogy a PTI jelöltjei nem kampányolhattak a párt színeiben és nem használhatták annak jelképét, a krikettütőt, ami elengedhetetlen az azonosíthatósághoz egy olyan országban, ahol a lakosság 40%-a írástudatlan. A PTI vezetője, Imran Khan volt miniszterelnök 2023 augusztusa óta börtönben van.

 

Az országot számos terrortámadás sújtotta

A szomszédos Afganisztán 2021-es tálib hatalomátvétele fokozta a terrortámadások számát (693 halálos áldozat 2023-ban). A szavazás napjának előestéjén 28 ember halt meg két, az Iszlám Állam által vállalt merényletben Beludzsisztánban, az Afganisztánnal és Iránnal közös régióban.

 

Az ország jelentős társadalmi-gazdasági kihívásokkal néz szembe

A gazdaság 2023-ban enyhén visszaesett (-0,2%), amelyet a 2023-ban átlagosan 30%-ot elérő és a magánfogyasztást (a GDP 80%-át) sújtó vágtató infláció nehezített Ezek a gazdasági nehézségek, valamint a folyamatos és rohamos népességnövekedés (+2% évente; 241,5 millió lakos) szinten tartotta a szegénységet (a lakosság 40%-a), mivel a munkaerő nagy számban elérhető és olcsó.

 

Nagy kockázat vár továbbra is a jövő kormányára

A legitimitás hiánya miatt az új kormány nehezen fogja tudni végrehajtani az IMF-megállapodás megújításához szükséges reformokat egy olyan időszakban, amikor az ország még mindig jelentős költségvetési egyensúlyhiánnyal, valamint belső és külső feszültségekkel küzd.

  • Államadósság-helyzet: 2023 júliusában az ország épphogy elkerülte a fizetésképtelenséget, köszönhetően az IMF 3 milliárd dolláros készenléti hitelkeret csomagjának, (ez a 23. csomag volt az elmúlt 60 évben) melyből 1,9 milliárd dollárt már folyósítottak.
  • Az ország pénzügyeit erősen korlátozzák az alacsony bevételek (a GDP 12,5%-a), amely az szabálytalanságok, a mentességek, az adóelkerülés és a korrupció következményei.
  • Törékeny külső mérleg: az árukivitelben az alacsony hozzáadott értékű textiltermékek dominálnak (az összes termék 60%-a), amelyek helyi gyapotból készülnek, amely termesztése során rendkívül érzékeny az időjárás szeszélyeire. Az ország különösen függ az élelmiszer-, műtrágya- és energiaimporttól.
  • Belső feszültségek: az új kormánynak mindenütt jelen lévő katonaság ellenőrzése alatt kell majd vezetnie az országot. A hadsereg 1947 óta háromszor buktatta meg a kormányt, és több mint három évtizeden át közvetlenül irányította az országot.
  • Veszélyes geopolitikai környezet: A szomszédos országokkal, különösen Indiával (2021 óta tűzszünet Kasmírban), Afganisztánnal (vitatott határ) és Iránnal (közös beludzs lakosság) fennálló feszültségek fokozzák az instabilitást és aláássák a Kínával és Közép-Ázsiával közös, határokon átnyúló infrastrukturális projektek előrehaladását.

GDP-növekedés: 2023 (becslés): -0,2%; 2024 (előrejelzés): 2%
Coface országkockázati értékelés: D (nagyon magas)

Részletes országkockázati értékelés

Pakistan

 

D D