hun-HU
2020. 06. 23.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

A spanyol és olasz vállalati mérlegek vajon készen állnak a COVID-19 sokkjára?

A spanyol és olasz vállalati mérlegek vajon készen állnak a COVID-19 sokkjára?

Bár úgy tűnik, hogy 2020 második fele lesz az év legküzdelmesebb időszaka, jó okunk van azt hinni, hogy hosszú és fáradságos út vezet majd a talpraálláshoz. Az adóhalasztások és likviditási garanciák ellenére valószínűleg sok vállalat fog nehéz helyzetbe kerülni. 

A Coface előrejelzése szerint Spanyolországot és Olaszországot érinti legsúlyosabban a COVID-19, a gazdaság zsugorodásának mértéke 12,8% valamint 13,6% lesz 2020-ban.

 

2021-re a fizetésképtelenné váló vállalatok száma várhatóan 2019-hez képest Spanyolországban 22%-kal fog nőni, míg Olaszországban 37%-kal. 2021-re a Coface előrejelzése szerint a spanyol és olasz GDP 10,2%-kal valamint 8,9%-kal fog visszapattanni, így 3,9%-kal valamint 5,9%-kal lesznek a 2019-es szint alatt.

Olaszországban túlsúlyban vannak a sérülékeny vállalatok és a „zombi cégek”

A Coface, annak érdekében, hogy felmérje a GDP zsugorodásának lehetséges hatását a vállalati mérlegekre, szimulációkat végzett a vállalati fizetőképességre vonatkozóan, felhasználva a spanyol és az olasz központi bankok adatait, melyek számolnak az ágazati és a vállalkozások mérete szerinti különbségekkel.

Bár a kamatlábak rendkívül alacsonyak, de a vállalati túlzott eladósodottsághoz nagyon visszafogott magánbefektetések társulnak. Ennek eredményképpen a COVID-19 válság tartósan lefelé húzhatja egy-egy ország növekedési potenciálját, felgyorsítva az eurozóna „japanizálódását”.

Ezt szem előtt tartva alaposabban kell elemezni a spanyol és olasz vállalatok mérlegét. Ha adósság és likviditás szempontjából megvizsgáljuk a dél-európai vállalati szektort, akkor felismerhetjük, hogy azok hol sérülékenyek.

A spanyol és az olasz vállalatok pénzügyi helyzete jelenleg egészségesebb, mint a 2009-es globális pénzügyi válság előtt volt. Azóta a spanyol vállalatoknak sikerült jelentős mértékben, 20 százalékponttal csökkenteniük az eladósodottságukat, mely 2019 harmadik negyedévében az eszközértékük 37%-ának felelt meg. Az olasz vállalatok is javítottak a pénzügyi helyzetükön a 2011 negyedik negyedévében mért, 59%-os csúcs óta, de csak kisebb mértékben. Az 50%-os adósságrátájukkal az olasz vállalatok a legeladósodottabbaknak számítanak a vezető európai gazdaságok között.

A finanszírozás és a befektetés egyre kevésbé van összhangban, emiatt Olaszországban nagy a „zombi cégek” aránya: az olyan vállalatoké, melyek annyira elmerültek az adósságban, hogy képtelenek megalapozni a jövőbeli növekedésüket.

Veszélyben lévő szektorok: autóipar, építőipar, kiskereskedelem

A Coface úgy véli, a cégek sebezhetősége ágazatok és méretük szerint eltérő lehet, nemcsak a sokkok intenzitása szempontjából, hanem a mérlegeik korona vírus előtti törékenysége szempontjából is.

A főbb autógyártók nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen rendszerint alacsony a likviditásuk: 2018 végén az értékesítés arányában számított készpénztartalékuk mindössze 2,7% volt Olaszországban és 0,5% Spanyolországban.

Ami a kiskereskedelmi és építőipari szektort illeti: a magas tőkeáttétel és az alacsony kivetített kamatfedezeti ráta miatt különösen sérülékenynek tűnnek, akárcsak a kis olasz textilgyártók.

A Coface szerint Olaszországban nagyobb a potenciálisan sérülékeny vállalatok aránya. A legtöbb esetben ez az eleve alacsonyabb cash-flow-val, alacsonyabb jövedelmezőséggel, és a kissé alacsonyabb költségkiigazítással magyarázható. Ezt figyelembe véve sok vállalatnak jelentős mértékben el kell adósodnia a fennmaradáshoz.

Töltse le a teljes publikációt:

 

Töltse le ezt a sajtóközleményt : A spanyol és olasz vállalati mérlegek vajon készen állnak a COVID... (111,48 kB)
Tetejére