hun-HU
2019. 08. 04.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Felmérés az ázsiai vállalatok fizetőképességéről 2019-ben: romló fizetési hajlandóság a kereskedelmi háború árnyékában

Felmérés az ázsiai vállalatok fizetőképességéről 2019-ben: romló fizetési hajlandóság a kereskedelmi háború árnyékában

A Coface kilenc gazdaság (Ausztrália, Kína, India, Japán, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld és Tajvan) több mint 3000 gazdasági társaságát vonta be 2019-es felmérésébe az ázsiai vállalatok fizetőképességéről. A megkérdezett cégek 63%-a tapasztalt fizetési késedelmet 2018-ban. Az átlagos fizetési késedelem 88 napra nőtt 2018-ban, az egy évvel korábbi 84-ről. A fizetési késedelem Kínában, Malajziában és Szingapúrban volt a legnagyobb, iparági felosztás szerint pedig az energetikai, építőipari és az információtechnológiai szektorokban. 

 

Hosszabb fizetési idő és még több fizetési késedelem

Kereskedelmi háború, az USA és Európa gazdaságainak lassulása és a globális tőke áramlásának kiszámíthatatlansága – az ázsiai vállalatoknak számtalan gazdasági és pénzügyi kihívással kellett szembenéznie 2018-ban.  Annak érdekében, hogy jobban megértsük ezeknek az eseményeknek a vállalatokra gyakorolt hatását, a Coface minden évben globális felmérést készít a vállalati fizetőképességről. A 2019-es felmérés az ázsiai vállalatok fizetőképességéről az ázsiai és csendes-óceáni térség kilenc gazdaságát érintette, a felmérés során 2018 negyedik negyedévében 3000 vállalattól gyűjtött információt.

 

A felmérés adatai alapján az ázsiai vállalatokra komoly nyomás nehezedett annak érdekében, hogy hosszabb fizetési határidőket engedjenek partnereiknek. Az átlagos fizetési határidő 69 napra emelkedett 2018-ban az egy évvel korábbi 64-hez képest, ez tovább erősíti a 2015 óta Ázsiában megfigyelhető irányvonalat. A fizetési határidő emelkedésével párhuzamosan a megkérdezett vállalatok 63% számolt be arról, hogy fizetési késedelmet tapasztalt partnereinél, az átlagos fizetési késedelem pedig a 2017-es 84-ről 2018-ban 88 napra emelkedett. A fizetési késedelem Kínában, Malajziában és Szingapúrban volt a legnagyobb, legpontosabban pedig a hongkongi és japán vállalatok fizettek.

 

A felmérés adataiból az is kiolvasható, hogy az iparági mutatószámok is változást mutatnak. Az átlagos fizetési késedelem az energetikában, építőiparban és az információtechnológiai szektorban volt a legmagasabb, úgy, hogy az ezekben a szektorokban tevékenykedő vállalatok több mint
20%-a ad partnereinek 120 napos, vagy ezt meghaladó fizetési határidőt. A hosszabb fizetési késedelem 2018-ban elsősorban a vállalatok pénzügyi nehézségeire vezethető vissza, amit leginkább az erőteljes verseny által leszorított nyereség és a szigorúbb monetáris politika miatt nehezebbé váló külső finanszírozás okoz.  

Forgótőke kockázat az építőiparban, a szállítmányozásban és az energetikai szektorban

 A forgótőke kockázatának vizsgálata során a Coface felmérése a kiemelkedően hosszú (180 napot meghaladó) fizetési késedelmek arányát vizsgálja. A Coface felmérésének eredményei alapján az ennyire régen fennálló követelések 80%-a soha nem térül meg. Amennyiben ezek a követelések a vállalat éves forgalmának több mint 2%-át teszik ki, az jelentős kockázatot jelent a cég forgótőke állományára. Az olyan vállalatoknak az aránya, ahol a kiemelkedően hosszú fizetési késedelemmel érintett követelések értéke meghaladja a vállalat éves forgalmának 2%-át, a 2016-os 26%-ról 33%-ra nőtt 2017-ben, majd 38%-ra 2018-ban, továbbá a felmérés jelentős emelkedést mutatott az olyan cégek számában, ahol a kiemelkedően hosszú fizetési késedelem az éves forgalom 10%-át is meghaladta. Az éves forgalom 2%-át meghaladó mértékű kiemelkedően hosszú fizetési késedelemmel érintett cégek száma Kínában, Ausztráliában és Malajziában nő a legmeredekebben, szektorok szerinti bontásban pedig az építőipar, az energetikai szektor és a szállítmányozás a leginkább érintettek.

 

A negatív gazdasági várakozások további fizetési problémákat vetítenek előre 2019-ben

A felmérés alapján a gazdasági várakozások bizonyos területeken igen jelentősen romlottak az elmúlt évben. A hongkongi, kínai, japán, szingapúri és tajvani cégek több mint 50%-a semmilyen növekedést nem vár 2019-ben. Ezeket a vállalatokat közvetve és közvetlenül is érinti az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború. A borúlátó várakozások ellenére a vállalatok 53%-a saját bevallása szerint egyáltalán nem használ vevői hitelkezelési eszközöket a kockázatok csökkentésére. Meglepő módon azokban a gazdaságokban, ahol a legmagasabb azoknak a kockázatkezelési szakértőknek az aránya, akik nem várnak gazdasági javulást, szintén kiemelkedően magas azoknak a cégeknek az aránya, akik saját bevallásuk szerint semmilyen vevői hitelkezelési eszközt nem vesznek igénybe.  

 

‘A 2019-es év még több kihívást tartogat az ázsiai és csendes óceáni vállalatok számára, mivel a gazdasági növekedés lassulása a forgótőke kockázat emelkedésével párosulva a fizetési késedelmek jelentős növekedéséhez vezethet.’ mondta el Carlos Casanova, a Coface ázsiai és csendes-óceáni gazdasági elemzője.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Felmérés az ázsiai vállalatok fizetőképességéről 2019-ben: ro... (371,72 kB)
Tetejére