hun-HU
2013. 08. 30.
Coface hírek

Magyarország feljebb lépett, második a cégrangsorban - Top500 cég a régióban

Ötödik alkalommal publikálta a kelet-közép-európai vállalatok teljesítményéről szóló elemzését a Coface, a világ egyik vezető hitelbiztosítója. A Coface CEE Top 500 című felmérés árbevétel alapján rangsorolja a térség legjelentősebb vállalatait, de vizsgálja a társaságok létszámának, nyereségének, fizetőképességének alakulását is, valamint sorrendbe állítja a különböző ágazatokat.  

A Coface elemzése alapján felemás kép rajzolódik ki a vállalatok teljesítményéről. A Top 500-ba tartozó társaságok az elhúzódó válság ellenére az előző évhez képest 5 százalékkal 628 milliárd euróra növelték összesített árbevételüket. A nyereség ugyanakkor jelentősen, 32 százalékkal - a 2011-ben elért 30 milliárdról - 20 milliárd euróra zuhant.  

 

Magyar ezüst

 

A legtöbb vállalatot - 2011-hez hasonlóan - Lengyelország delegálta a friss toplistába: az ötszáz legnagyobb vállalat közül ugyanis 171 lengyel. Ezek a társaságok összesen 6 százalékkal 234 milliárd euróra növelték árbevételüket, nettó nyereségük pedig 30 százalékkal 8,46 milliárd euróra olvadt.

Magyarország jól szerepelt, a magyar cégek ugyanis a második helyet szerezték meg: az ötszázas listán 66 magyar cég szerepel, ezzel 13,2 százalékos részesedésük van a rangsorban. A Coface elemzése kiemeli, hogy bár a magyar GDP 1,7 százalékkal visszaesett 2012-ben, a Top 500-ban szereplő cégek szerény mértékben, 2,2 százalékkal 240 milliárd euróra növelték a árbevételüket. A nettó eredmény azonban náluk is csökkent, 27,5 százalékkal. Ezért a Coface szerint hitelbiztosítási szempontból fokozottan kell figyelni Magyarországot.

 

 

Az országok szerinti bontás alapján Románia lett a harmadik, az ország 54 vállalattal képviselteti magát a Top 500-ban. Ugyanakkor az érintett román vállalatok az összesített árbevétel és nettó nyereség alapján csak az ötödik helyen szerepelnek. Ukrajna teljesített a leggyengébben az előző évhez képest, elvesztette az országok közötti összevetésben 2011-ben megszerzett dobogós helyét, ráadásul 28 vállalata kiesett a Top 500-as listából.

 

2012 és 2013 nehéz évnek bizonyult még Európa feltörekvő országai számára is, ám az ötszáz legnagyobb vállalatra vonatkozó elemzésünk jól mutatja, hogy a régió még a gazdaságilag nehéz időkben is rendelkezik növekedési potenciállal. Kelet-Közép-Európa vezető vállalatai 5 százalékkal növelték bevételüket és megmutatták, hogy nem csak a régió, hanem Európa és a fő kereskedelmi partnernek számító országok számára is jelentőséggel bírnak” – értékelte a Coface elemzését Katarzyna Kompowska, a Coface közép-európai igazgatója.

 

Nyomasztó fölényben az olajipar

 

Az egy évvel korábbi felméréshez hasonlóan 2012-ben is az olaj- és gázipar vitte a prímet az ágazatok között. A szektor 65 vállalata szerepel a Coface CEE Top 500-ban, árbevételük 162 milliárd euróra rúgott tavaly. A második az energetika, jócskán lemaradva: az ágazat 51 toplistás vállalatának 76 milliárd eurós tavalyi összárbevétele ugyanis kevesebb mint a fele az olaj- és gázipari társaságok bevételének.

 

A harmadik helyre az autóipar futott be: 42 vállalat 63 milliárd eurós árbevételt mutatott fel, köszönhetően elsősorban a csehországi, szlovákiai és a Magyarországon működő autóipari vállalatoknak. A Coface elemzése kiemeli, hogy a legjobb teljesítményt az autóipari vállalatok mondhatták magukénak, köztük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, vagy a Ford Romania. A szektor nettó nyeresége 33 százalékkal esett, ám 6500 új munkahelyet hoztak létre az autóipari vállalatok az elmúlt évben a régióban.

Jelentős eltérések régión belül

 

A Coface-elemzésből kiderül az is, hogy a kelet-közép-európai országok összesített gazdasági teljesítménye visszafogott. A régióban az éves átlagos növekedés 1,2 százalékos volt, míg a feltörekvő piacokon 5 százalékos bővülést ment végbe. A kedvezőtlen környezetre utal a Coface szakértői szerint, hogy 2011 óta a csődök száma a háromszorosára emelkedett a régióban, ráadásul az idén további emelkedés várható ezen a téren.

 

Az elemzés szerint számos szempontból jelentős a szórás a térség országai között. Vannak stabilan növekvő országok, miközben akadnak, amelyek recesszióval néznek szembe. A komoly eltéréseket mutatja az egy főre vetített GDP is, Ukrajnában például 3 ezer euró, miközben Szlovéniában 17 ezer euró ez az érték. A régiós különbségéket érzékeltetve a Coface arra is rámutat, hogy drasztikus mértékben nőtt a fizetésképtelenségi ráta Bulgáriában, Horvátországban, ezzel szemben Észtországban és Lettországban nagyon pozitívan változott a helyzet.

Tetejére