Group working on same computerGroup working on same computer

Kereskedelmi hitelbiztosítás: öt tévhit

"A kereskedelmi hitelbiztosítás túl drága és nem nyújt fedezetet az igényeimre. A hitelkockázat kezelése akadályozza vállalkozásom fejlődését, és vannak pénzügyi forrásaim a kifizetetlen számlák fedezésére." Önnek is volt már valaha ilyen gondolata? Érdemes felülvizsgálni a hitelbiztosítással kapcsolatos előítéleteit, különösen egy olyan időszakban, ahol egyre gyakoribbak a kárigények, és a kifizetetlen kintlévőségek kockázata emelkedik.

1. A hitelkockázat kezelése akadályozza az értékesítést

Az egyik a saját tevékenységét akarja biztosítani, a másik új piacokat akar meghódítani. Ki mondta, hogy a credit manager és az üzletfejlesztő céljai szöges ellentétben állnak egymással? Elvégre mi értelme lenne üzletet kötni egy ügyféllel, ha nincsenek meg az anyagi forrásai ahhoz, hogy teljesítse a kötelezettségeit? Sokkal előremutatóbb hozzáállás, ha az értékesítési és a kockázatkezelő csapatok együtt dolgoznak... sőt, a lehető legszorosabban!

Már egyetlen kintlévőség is gyorsan és komolyan megingathatja vállalkozását, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a fizetési késedelmek és a vállalati fizetésképtelenségek száma 2023 óta ugrásszerűen megnőtt, meghaladva a Covid előtti szintet. Tudta, hogy a vállalkozások 80%-ának ma már kifizetetlen tartozásokkal kell szembenéznie? És hogy e kintlévőségek 25%-a csődbe is juttatja a vállalatokat?

Ha a kereskedelmi hitelbiztosítások olyan nemzetközi szakértőjére támaszkodik, mint a Coface, hatékonyabban kezelheti a kockázatokat, és csökkentheti a kifizetetlen tartozásokkal szembeni kitettségét. A kereskedelmi hitelbiztosítás lehetővé teszi, hogy biztonsággal fejlessze vállalkozását, és segít a helyes döntések meghozatalában, hogy hatékonyabban irányíthassa kereskedelmi stratégiáját.

 

2. Mégis mi értelme lenne hitelbiztosítást kötnöm? Nagyon jól ismerem az ügyfeleimet... ráadásul régóta!

Mi az első csapda, amit el kell kerülni a kereskedelmi kockázatkezelésben? Az, hogy kizárólag a szokásos hitelellenőrzésekre vagy ügyfelei nyilvános pénzügyi beszámolóira és kimutatásaira alapozza hitelezési döntéseit. Ne ringassa magát hamis biztonságérzetbe: fennáll a veszélye, hogy csak akkor derül ki, hogy ügyfele vagy beszállítója kedvezőtlen pénzügyi helyzetben van, amikor a vállalkozás már a szakadék szélén áll! Ezután már nehéz lesz kiszállni az üzleti kapcsolatból. Még rosszabb, ha azt kockáztatja, hogy súlyos pénzügyi veszteségeket szenved el.

Ahhoz, hogy teljes magabiztossággal fejleszthesse vállalkozását, győződjön meg arról, hogy mindenre kiterjedő, pontos és naprakész értékeléssel rendelkezik kockázati kitettségéről. Ennek pedig a földrajzi elhelyezkedésen túl a piacokat és az érdekelt feleket is figyelembe kell vennie. A Coface üzleti információs szolgáltatásai több forrásból származó valós idejű adatokat integrálnak annak megállapításához, hogy egy vállalat előreláthatólag csődbe fog-e menni a következő 12 hónapban. Ez magában foglalja a 190 millió vállalatot tartalmazó adatbázishoz való hozzáférést, az 50 000 ügyfelünk által bejelentett fizetési incidenseket, az információs partnerek világméretű hálózatát, valamint a 700 kockázatelemzőnk által végzett elemzést. És mindez garanciával jár: ügyfeleink ugyanazokhoz az adatokhoz férnek hozzá, amelyek a mi kockázatvállalási döntéseink alapját is képezik.

 

3. A csalók csak a nagyvállalatokat veszik célba

Az igazság az, hogy a csalók szinte minden esetben a legkisebb ellenállás útját választják, függetlenül a kiszemelt vállalat méretétől vagy attól, hogy milyen iparágban tevékenykedik. Bár a vállalati csalásokról nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok, minden kutatás ugyanarra a következtetésre jut: a probléma elképesztően nagy. Ráadásul az elmúlt években egyértelműen súlyosbodott a helyzet, mivel a digitalizáció egyre szélesebb körben terjedt el.

Ön vezérigazgató, kockázatkezelési igazgató vagy pénzügyi vezető? Legyen óvatos: cége csalás vagy átverés áldozatává válhat. A hamis beszállítókkal kapcsolatos csalások például az üzleti csalások három legfontosabb forrása közé tartoznak. És bár a nagyvállalatok számára a pénzügyi veszteség nem feltétlenül jelentős, a kisebb vállalkozásokat sokkal súlyosabban érinti.

A Coface üzleti információs és hitelbiztosítási szolgáltatásaival könnyebben kiszűrheti a potenciális csalásokat. Megoldásaink segítségével jobban ellenőrizheti kockázati kitettségét, és megelőző intézkedéseket vezethet be. Elemezzük potenciális ügyfeleit és beszállítóit, és folyamatosan tájékoztatjuk Önt, valamint ellenőrizzük, hogy valóban azok-e, akiknek mondják magukat. Figyeljük a csalási jelentéseket is, és rendszeresen tájékoztatjuk Önt az üzleti partnereit érintő gyanús tevékenységekről.

 

4. A hitelbiztosítás költséges megoldás, amely nem nyújt fedezetet az igényeimet

A vállalatok mindig úgy vélik, hogy a hitelbiztosítás túl sokba kerül... mindaddig, amíg a kereskedelmi partnereik (ügyfelek vagy beszállítók) teljesítik szerződéses kötelezettségeiket! De vajon tudatában van annak, hogy valójában milyen hatással lehet egyetlen kifizetetlen számla az Ön vállalkozására? Tegyük fel, hogy 10 000 euróval tartoznak Önnek, és a haszonkulcsa 10% - az Ön cége ezután kénytelen 100 000 euró összegű többletértékesítéssel pótolni a kiesést!

A Coface hitelbiztosítása olyan kiegészítő szolgáltatásokat foglal magában, amelyek segítenek véget vetni a kifizetetlen tartozásoknak:

  • Üzleti információk: célja, hogy valós idejű értékelést nyújtson az Ön kereskedelmi partnerei (ügyfelek és beszállítók) pénzügyi stabilitásáról és fizetőképességéről a gazdasági és politikai környezetük alapján.
  • Kockázatkezelési szakértőink és elemzőink által kiadott értékelések, amelyekre alapozhatja döntéseit, és melyek a megfelelő piac, ágazat vagy partner irányba terelhetik fejlesztési stratégiáját.
  • Kintlévőségek behajtása.
  • Az Ön hitelbiztosítási kötvénye által fedezetbe vont kifizetetlen követelések kártalanítása.

A kockázatkezelés terén több mint 75 éve elismert nemzetközi szakértőként segítünk Önnek abban, hogy üzletét jövedelmezőbbé és biztonságosabbá tegye. Professzionális értékeléseinket egy mindenre kiterjedő termékportfólió formájában bocsátjuk ügyfeleink rendelkezésére: a hitelbiztosítás, a politikai és hitelkockázati fedezet, a céginformáció és a követelésbehajtás egyaránt megtalálható szolgáltatásaink között.

A Coface kockázatkezelési szakértői és értékesítési csapatai világszerte több mint 50 000 vállalati ügyfélnek nyújtanak támogatást, méretüktől és az ágazattól függetlenül. Az üzleti információk nyújtása alapvető szolgáltatásunk, a nemfizetés valószínűségének szoros nyomon követésével és értékelésével, valamint a kereskedelmi kockázatra vonatkozó valós idejű adatokhoz történő hozzáféréssel együtt - mindezt annak érdekében, hogy megvédje vállalkozását a magas kockázatú ügyfelektől.

Bár az emberek gyakran nem ismerik a hitelbiztosítást, valójában ez egy hatékony eszköz a kereskedelmi kockázatok kezelésére. Magában foglalja a meglévő ügyfelek fizetési magatartásának nyomon követését, a potenciális üzleti partnerek értékelését és az egész ellátási láncra kiterjedő üzleti információk gyűjtését.
Nicolas Garcia,
a csoport kereskedelmi igazgatója

Ez különösen fontos a mai bizonytalan és változékony gazdasági környezetben. Végül, de nem utolsósorban a kereskedelmi hitelbiztosítás pozitív üzenetként szolgál az Ön üzleti partnerei - a bankok, a szállítók és az ügyfelek - irányába. Ez a jó vállalatirányítás bizonyítéka, amely megnyitja az utat a jobb pénzügyi feltételekhez az Ön ügyletei számára. A 200 helyi szakértőből és több mint 250 jogi partnerből álló egyedülálló hálózatunknak köszönhetően, ha Önt bárhol a világon kár éri, a Coface rövid határidővel, átlagosan 90%-os arányban fizet Önnek kártérítést.

Legyen szó pénzforgalom és működőtőke-szükségletről, a finanszírozási megoldásokhoz történő könnyebb hozzáférésről vagy az ellátási lánc védelméről; a kereskedelmi hitelbiztosítások megtérülését nehéz mérni, de az előnyök széles körben ismertek és elismertek a felhasználók körében. Különösen mivel ez azt jelenti, hogy vállalkozását teljes nyugalomban fejlesztheti. Amit egyszerűen nem lehet beárazni!

 

5. Az önbiztosítás olcsóbb

Mi értelme hitelbiztosítást kötni, ha megvan a pénzügyi hátterem arra az esetre, ha egy ügyfél vállalkozása csődbe menne? Bár elméletben igaz lehet, de ez egy olyan megoldás, amely ritkán fedez mindent. A kifizetetlen tartozások valós költségein túlmenően, ha egy nagyvállalat összeomlik, az dominóhatást idézhet elő és számos beszállítója néhány hónapon belül csődbe mehet, ami az egész ágazatban hatalmas károkat okozhat. Van-e elegendő tartaléka ahhoz, hogy fedezze több ügyfél vagy beszállító ilyen rövid időn belüli elvesztését? Rendelkezik követelésbehajtási gyakorlattal? És mi a helyzet a fizetési hajlandósággal, valamint a helyi jogszabályokkal, törvényi háttérrel és egyedi követelményekkel?

Ön az önbiztosítást választja mindaddig, amíg üzleti partnerei eleget tesznek kötelezettségeiknek. De vajon teljes tudatában van a vállalatát érintő összes kockázattal? Az Ön üzleti tevékenysége a belföldi és exportpiacokon nap mint nap azzal jár, hogy halasztott fizetést engedélyez ügyfeleinek. Ez a gyakorlat azonban kiteszi Önt annak a kockázatának, hogy egy ügyfél vagy beszállító nem teljesít vagy csődöt jelent. Ha pedig ez bekövetkezik, a kifizetetlen számlák és a kintlévőségek beszűkítik a pénzforgalmat, és akár a vállalkozása életben maradását is veszélyeztethetik.

Az önbiztosítás valójában olyan "megoldás", amely a vártnál több – humán és pénzügyi - erőforrást használ fel, egy olyan teendőlistát jelent, amely magában foglalja a partnereire vonatkozó pénzügyi információk összegyűjtését és elemzését; a kereskedelmi és pénzügyi döntéshozatalt; a hitelkeretek meghatározását; a kifizetetlen számlák behajtását; az adós fizetőképességének vizsgálatát; és a peren kívüli tárgyalásokat vagy a bírósági eljárásokkal. A valóság az, hogy az önbiztosítás egyenértékű azzal, mintha egyáltalán nem lenne biztosítása vagy védelme.

Szerzők és szakértők

  • Nicolas GARCIA

    Group Commercial Director