Megjelent a Coface 2020-as CEE Top500 rangsora

Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.

A közép- és kelet-európai régió félezer legnagyobb vállalatának összesített árbevétele tavaly 740 milliárd eurót tett ki, ez 5,5 százalékos emelkedést jelent éves szinten – derül ki a Coface hitelbiztosító vállalat évente megjelenő rangsorából (CEE Top 500). A lista összeállításánál a Coface szakemberei az árbevétel mellett figyelembe vesznek olyan adatokat is, mint a dolgozók létszáma, a vállalati szerkezet, továbbá a gazdasági szektorok és az egyes piacok sajátosságait, valamint a hitelbiztosító belső hitelképességi mutatóját is. Így a CEE Top 500-as rangsor reprezentatív képet ad a régió egészének gazdasági teljesítményéről.

 

“Fejenként” 1,48 milliárd euró

Declan Daly, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója elmondta: A múlt évben a közép- és kelet-európai vállalatok többsége kihasználta a kedvező gazdasági környezet adta lehetőségeket – különösen igaz ez az exportorientált országok vállalataira. Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétele 2019-ben 1,48 milliárd euróra rúgott, szemben az egy évvel korábbi közel 1,4 milliárddal. Ez pedig 6 százalékos emelkedésnek felel meg. A listázott vállalatok háromnegyedének árbevétele növekedett, 25 százalékuk viszont stagnálást vagy csökkenést volt kénytelen elkönyvelni éves szinten.

A toplistán 163 lengyelországi, 78 csehországi és 73 magyarországi cég kapott helyet.  Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország súlya növekedett: az egy évvel korábbi Coface-toplistán ugyanis még 71 magyar székhelyű cég szerepelt. A csehországi központú cégek száma is növekedett, 60-ról 78-ra, miközben a lengyelországi cégek száma 175-ről 163-ra csökkent.    

 

Jobban szerepeltek a magyar cégek

A régiós rangsort a lengyelországi olajcég, a PKN Orlen vezeti 26,1 milliárd eurós árbevétellel, megelőzve a 18,1 milliárd eurós forgalmat elérő csehországi Skoda Autót és a magyar Molt 15,9 milliárd eurós bevétellel. A Coface-listából látható az is, hogy a régión belül az autóiparban, az olaj- és gázszektorban, valamint a kereskedelemben érdekelt cégek vannak a főszerepben, ezek a társaságok adják a félezer vállalat összesített árbevételének a kétharmadát. 

A toplistán szereplő 73 magyarországi székhelyű vállalat az átlag feletti teljesítményt ért el, összesített árbevételük ugyanis 6,3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 114 milliárd eurót.

A magyarországi vállalatok esetében az egy cégre jutó átlagárbevétel 1,56 milliárd euró, ez pedig szintén jobb eredmény a teljes mezőnyre vetített átlagnál.

 

Magyar óriások

A Mol után a legnagyobb magyarországi cég a Volkswagen-csoporthoz tartozó győri autógyár, az Audi Hungaria 8,6 milliárd euróval, a harmadik helyen pedig a villamossági termékeket előállító Legrand Magyarország következik 6,6 milliárd eurós árbevétellel. A negyedik a villamosenergia-hálózatot működtető és áramtermeléssel foglalkozó energetikai mamutvállalat, az MVM, az ötödik helyen pedig a Robert Bosch Kft. áll. Előbbi a Coface-toplista szerint 5,5 milliárd eurós, utóbbi 4,6 milliárd eurós árbevétellel zárta a múlt évet.

A tíz legnagyobb árbevételű magyarországi cég között szerepel továbbá a Mercedes-Benz Manufacturing Kft., a Flextronics Kft., a Wizz Air, a Magyar Suzuki és a Samsung Electronics. Az utóbbi öt cég árbevétele 3,7-2,3 milliárd eurót tett ki 2019-ben.

Töltse le a teljes tanulmányt!

Szerzők és szakértők