Mi a politikai kockázat, és milyen hatással van a kereskedelmi hitelekre?

A jelenlegi világrend átalakulásával, a (geo)politikai kockázatok növekedésével és az klímakrízissel a politikai kockázat ismét a figyelem középpontjába került, és ennek elkerülhetetlen gazdasági hatása van a nemzetközi kereskedelemre és a vállalkozásokra. Hogyan védhetjük meg magunkat hatékonyan? Közelebbről megvizsgáljuk ezt az egyre inkább figyelemmel kísért kockázatot.

Mi a politikai kockázat?

 

A politikai kockázat meghatározása egy ország politikai stabilitásának értékelését jelenti. A politikai kockázat lehet politikai, társadalmi, biztonsági vagy éghajlatügyi jellegű (lásd lent). Ez magában foglalhat olyan politikai döntést is, amely megakadályozza egy ügylet zökkenőmentes lebonyolítását:

 • vagyonátruházás megakadályozása;
 • befektetések vagy vagyon elkobzása;
 • a hatóságok általi egyoldalú kötelezettségmegtagadás;
 • gazdasági embargó vagy szankciók;
 • államosítás;
 • kisajátítás.

 

Ezek a zavarok hatással lehetnek a vállalatokra, pénzintézetekre, bankokra és befektetőkre egyaránt. Egy ország politikai instabilitása bármely vállalat számára, annak méretétől függetlenül, jelentős hatással lehet az üzleti tevékenységére vagy azon piacokra, amelyeken tevékenykedik.

A politikai kockázat a nemfizetés mellett a Single Risk megoldásunk egyik eleme: visszavonhatatlan fedezetet biztosítunk egy egyedi, középtávra szóló hitelkockázatra.

 

Nemzetközi kereskedelem: 4 fő politikai kockázat 

 

1. Kormányzati beavatkozás

Politikai válság vagy kormányváltás esetén az illetékes kormány dönthet úgy, hogy elkobozza a vállalatok befektetéseit. Ez történhet például akkor, amikor egy új politikai párt kerül hatalomra, és iparágakat kíván államosítani, gyakran az érintett vállalatok méltányos ellentételezése nélkül. Ezek a kisajátítási intézkedések az érintett vállalatok vagyonának vagy beruházásainak elvesztéséhez vezetnek.

 

2. Háború, zendülések és terrortámadások 

Ha háború dúl, zavargások törnek ki, vagy terrortámadás történik, az sokféleképpen érintheti egy vállalat üzletmenetét:

 • A létesítmények megsemmisülése vagy bezárása.
 • Az eszközök (ingatlanok és pénzügyi eszközök) megrongálódása vagy elvesztése.
 • A tevékenység folytatásának ellehetetlenülése.

Néhány vállalatot akár kifejezetten célba is vehetnek, ha "politikai ellenségként" tekintenek rájuk. Az ilyen jellegű incidensek komoly pénzforgalmi problémákat okoznak a vállalatok számára, és fennáll annak a kockázata, hogy nem tudnak fizetni az üzleti partnereknek.

A háború gazdasági hatása vállalatonként jelentősen eltér, elsősorban attól függően, hogy a vállalat és az érintett országok mennyire vannak kitéve a nyersanyagárak emelkedésének. A geopolitikai feszültségek közepette a vállalatok finanszírozási költségei emelkednek, anélkül, hogy ezt a drágulást feltétlenül tovább tudnák érvényesíteni az eladási áraikban.

 

3. Embargók és szankciók

Kereskedik Ön olyan országgal, amely kereskedelmi embargó vagy szankciók hatálya alatt áll? Legyen óvatos: importját és/vagy exportját gyorsan korlátozhatják. Ezeket az intézkedéseket, amelyek a leggyakrabban felmerülő politikai kockázatot jelentik, általában nagyon gyorsan hajtják végre. Ha partnerét szankciókkal sújtják, jelentős veszteségeket szenvedhet el, még akkor is, ha üzleti kapcsolata jóval a helyzet romlása előtt kezdődött.

Egy ilyen helyzetben fontos, hogy (megfelelő módon) védett legyen... és hogy fel tudjon készülni az ilyen kockázatokra! 

"A kereskedelmi hitelbiztosítás és a kockázatkezelés egyik meghatározó nemzetközi szereplőjeként a legfőbb erősségünk az, hogy képesek vagyunk a politikai és geopolitikai kockázatokhoz igazítani kockázatvállalásunkat. Egyedülálló szakértelmünknek és az ügyfeleinkkel való szoros együttműködésünknek köszönhetően elébe tudunk menni a tevékenységükkel járó országkockázatoknak, és hatékonyan meg tudjuk őket óvni azoktól"
hangsúlyozza Benjamin LAMBERT, a Coface politikai és hitelkockázatokért felelős vezetője és Single Risk igazgatóhelyettes.

4. Klímakockázatok

A Föld jövőjével kapcsolatos előrejelzések számának növekedése azt mutatja, hogy a környezeti szempontok sokkal nagyobb szerepet játszanak a politikai kockázatok értékelésében. E tekintetben a vállalatok két fő veszélynek vannak kitéve:

 • fizikai kockázat (rendkívüli éghajlati események előfordulási gyakorisága); 
 • átállási kockázat (a kormányzati intézkedések hatásai a vállalatokra).

A Coface a kitettségi* és érzékenységi** mutatók kombinálásával értékeli egy ország éghajlati kockázatokkal szembeni sebezhetőségét, hat olyan terület figyelembevételével, amelyek elengedhetetlenek egy ország megfelelő működéséhez: élelmiszer, vízellátás, egészségügyi rendszer, ökoszisztéma-szolgáltatások, lakókörnyezet és infrastruktúra.

 

Hogyan történik ezeknek a kockázatoknak a felismerése?

Az országkockázat meghatározásához a Coface szakértő közgazdászai makrogazdasági, pénzügyi és politikai adatokat elemeznek. Összesen 160 országot értékelnek az év során. Mivel elengedhetetlen, hogy ezek az információk mindig naprakészek legyenek, a Coface minden negyedévben elkészíti az ország- és szektorkockázati elemzését, hogy valamennyi ügyfele és partnere nyomon követhesse a legfrissebb fejleményeket azokban az országokban, amelyekben tevékenykedik.

A Coface emellett a politikai és társadalmi kockázatokra is külön pontszámot határoz meg. Ez az egyes országokra jellemző társadalmi-gazdasági mutatókra épül, és a globális gazdasági tényezők, valamint az egyes országokra jellemző helyi (politikai, társadalmi, környezeti) események kölcsönhatásának elemzésével kerül kiszámításra. A Coface-index értékei 2023-ra magasabb kockázati szintet jeleznek, mint a világjárvány előtti időszakban (lásd a Társadalmi és politikai kockázatok: mire számíthatunk 2024-ben? című cikkünket).

"Több mint 70 év béke után a politikai kockázat különféle formái ismét előtérbe kerültek, és az elmúlt években számos ország napirendjében szerepeltek. Ezek a kockázatok egyértelműen fokozódnak, különösen a világrend átalakulása és az éghajlati vészhelyzet miatt, amely az elkövetkező évek bizonytalanságának és instabilitásának két fő forrása."

Ruben NIZARD, a Coface észak-amerikai gazdasági elemzője és a politikai kockázatokért felelős vezetője.

Vállalatok és az országkockázat: hogyan lehet megóvni a cégeket? 

Értékesítési, beszerzési vagy importszerződések, finanszírozás vagy befektetések: legyen akár KKV, vállalatcsoport vagy pénzintézet az Ön vállalata, ha szeretné megóvni tevékenységét, a kereskedelmi hitelbiztosítás az egyik legjobb megoldás a politikai kockázatok elleni védelemre.

Amennyiben az az ország, amelyben vagy amellyel üzleti partnere kereskedelmet folytat, politikai zavargásoknak van kitéve, nagy valószínűséggel nem tudja teljesíteni kötelezettségvállalásait, ami az Ön vállalata számára a fizetés meghiúsulásához és behajthatatlan kintlévőségekhez vezet. Ezek a körülmények gyengítik az Ön pénzforgalmát, és akár fizetésképtelenséghez is vezethetnek. A Coface kereskedelmi hitelbiztosítása nem csupán egy óvintézkedés: magában foglalja a megelőzés elemét is, hogy kereskedelmi partnereit (vevők, beszállítók) és piacait előzetesen, minden üzleti kapcsolat létrejötte előtt fel tudja mérni.

A Coface Single Risk megoldásai személyre szabott, közép- és hosszú távú fedezetet nyújtanak Önnek a nemfizetés kockázata ellen, beleértve a politikai és üzleti kockázatokat (fizetési késedelmek). A Coface-nál a Single Risk garancia egy speciális módszertan szerint működik, amelyet egy szakértő kockázatelemzőkből és közgazdászokból álló csapat határoz meg, szoros együttműködésben.

A Coface több mint 75 éve a világ egyik vezetője a kockázatkezelésben, és segít a vállalatoknak, hogy megvédhessék magukat a nemfizetéssel szemben, így teljes biztonságban fejlődhetnek. Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, hogy megtalálja az igényeinek megfelelő kereskedelmi hitelbiztosítási megoldást, vagy kérjen az Ön igényeire szabott hitelajánlatunkat.

* Kitettségi index: egy ország éghajlati hatásokkal szembeni sebezhetőségének mérőszáma. Ez az index az éghajlati kockázat fizikai következményeit jelzi.
** Érzékenységi index: a klímasokk hatásának mértéke a domborzati változók, a demográfiai jellemzők vagy az ország gazdasági szerkezete alapján.

Szerzők és szakértők