Németországi vállalati fizetési felmérés 2023: Visszatérés a régi nehéz időkhöz

Dokumentum(ok) letöltése

Bár a fizetési magatartás még a gyengülés után is viszonylag jó szinten van, a vállalatok nagyon pesszimisták üzleti kilátásaikat illetően.

Erős állami támogatás

 

A tavalyi évvel ellentétben a Coface németországi vállalati fizetési tapasztalatokat vizsgáló felmérésének legutóbbi kiadását nem befolyásolták olyan különleges események, mint a COVID-19 világjárvány vagy az ukrajnai háború kitörése és az ebből eredő árupiaci árnyomás. Ez normalizációs hatást eredményezett, és a 2023-as fizetési számok közelebb kerültek a járvány előtti szintekhez. Újra több vállalat nyújtott halasztott fizetési feltételeket 2023-ban (az összes résztvevő 79%-a), ami hasonló a 2019. évihez (81%). A rövid hitelfeltételek általános preferenciája Németországban változatlan maradt: a megkérdezett vállalatok több mint fele 30 napon belüli fizetést kért 2023-ban, míg az ultrahosszú (120+ napos) hitelfeltételek továbbra is ritkák maradtak.

A fizetési késedelmekre vonatkozó adatok alátámasztják, hogy a kormányzati támogatási intézkedések valóban segítették a vállalatokat az elmúlt években. Most ugyanis, hogy a COVID-19-hez kapcsolódó szinte valamennyi támogatási intézkedés megszűnt, és az energiatámogatások hatása kiegyenlítődött, a fizetési késedelmekről beszámoló vállalatok száma normalizálódott, és 76%-ra emelkedett 2023-ban (lásd az 1. ábrát), ami jelentősen meghaladja a 2020-2022-es időszakét, de nem olyan magas, mint 2019-ben (85%). Mégis érdemes megjegyezni, hogy az autóipar, a közlekedés és az IKT területén a járvány előtti szintek felett vannak. A fizetési késedelmek átlagos időtartama 2023-ban 30,1 napra nőtt (+1,4 nap 2022-hez képest), ami még mindig érezhetően a járvány előtti 39,7 napos átlag alatt van. A legtöbb ágazat (a faipar, az építőipar, valamint a textil- és ruhaipar kivételével) a fizetési késedelmek időtartamának növekedéséről számolt be. A papír-csomagolási ágazat vállalatai tapasztalták idén a legrövidebb várakozási időt 22 napos átlaggal, míg a pénzügyi ágazat vállalatainak kellett a legtürelmesebbnek lenniük, 39,2 napos átlagos késedelemmel.

Erősödnek a pesszimista kilátások és kockázatcsökkentő stratégiák

Bár a fizetési magatartás még a gyengülés után is viszonylag jó szinten van, a vállalatok nagyon pesszimisták üzleti kilátásaikat illetően. A jelenlegi helyzetükről alkotott véleményük idén különösen negatív, mivel a résztvevők mindössze 13%-a gondolja úgy, hogy a helyzetük jobb, mint 2022-ben, míg 41%-uk rosszabbnak látja azt. A 2024-es kilátások is borúsak. A résztvevők mindössze 20%-a számít arra, hogy üzleti helyzetük fellendül, míg 28%-uk még rosszabb kilátásokra készül. Bár az egyes nagy kockázatok - például a globális ellátási láncok problémáinak - hatása csökkent, a vállalatokat egyszerre érintő kockázatok száma növekszik. 

Ebben a környezetben Németország mint jó üzleti helyszín 2022-hez képest veszített támogatottságából, míg az Egyesült Államok és Kelet-Európa népszerűsége nőtt. Kína is valamivel vonzóbbá vált, de támogatottsága történelmi összehasonlításban nagyon alacsony szinten maradt. Ez a német vállalatok kockázatminimalizáló stratégiáinak is köszönhető, amelyek igyekeznek csökkenteni az egyes országoktól, beszállítóktól vagy vevőktől való üzleti függőségüket. Idén már a részt vevő vállalatok 12%-a választja a kockázatcsökkentést, és ez a textilipari ruházati termékeket érinti leginkább. A következő három évben a felmérésben részt vevő német vállalatok 25%-a számít arra, hogy üzleti tevékenységében kockázatcsökkentő stratégiát fog alkalmazni.

Szerzők és szakértők

Részletes országkockázati értékelés

Germany

 

A3 A3