chinese business landcapechinese business landcape

Tovább csökkennek a fizetési késedelmek Kínában, azonban a vállalatok egyre óvatosabbak

Dokumentum(ok) letöltése

A Coface fizetési magatartásra vonatkozó felmérése azt mutatja, hogy 2023-ban több vállalat hajlandó halasztott fizetési megoldásokat biztosítani, de az átlagos fizetési határidőt 81 napról 70 napra rövidítették.

 • A hitelezési feltételek ezen változásával 2023-ban több fizetési késedelemről számoltak be. Az átlagos fizetési késedelem azonban a korábbi 83 napról 64 napra csökkent. 
 • A rendkívül hosszú fizetési késedelmek (180 napon túli, úgynevezett ultra hosszú fizetési késedelmek/ULPD) csökkenő tendenciája folytatódott.
 • Válaszadóink több mint fele arra számított, hogy az üzleti feltételek 2024-ben javulni fognak, még akkor is, ha a kereslet lassulása várhatóan idén még erőteljesebben megmutatkozik. Az éles piaci versenyt továbbra is az üzleti tevékenységet fenyegető legnagyobb kockázatnak tekintették a 2024-es évre, habár 2023-tól enyhülés volt várható.
 •  

   Junyu TAN, a Coface észak-ázsiai közgazdásza szerint: 
   

  2023 volt az az év, amikor a gazdasági tevékenységek általánosságban normalizálódtak a világjárvány után. Ugyanez vonatkozott a vállalati üzletmenetre is a fizetési feltételek tekintetében. Ahogy a piaci verseny és a szokások visszatértek a normális kerékvágásba, több vállalat kezdeményezte a halasztott fizetési feltételek biztosítását.
   

  A vállalatok azonban óvatosabbá váltak, és szigorúbb fizetési feltételeket kínáltak. A Coface 2024-es kínai  vállalati  fizetési  felmérése megmutatta, hogy az átlagos fizetési határidők 2023-ban lecsökkentek. Ráadásul a kockázatkezelési eszközök használata is elterjedtebbé vált a vállalkozásoknál.
   

  A szigorúbb szerződéses feltételek a késedelmes fizetések gyakoribbá válásához vezettek. Ez azonban nem feltétlenül jelenti a vállalatok pénzforgalmi helyzetének romlását. Ha a fizetési határidőkhöz hozzáadjuk a fizetési késedelmeket, akkor az adott termék megvásárlása és a számla kifizetése közötti teljes átlagos időtartam – a számlák átlagos forgási sebessége (DSO) - a 2022-es 140 napról 2023-ra 136 napra csökkent. Ez a vállalatok pénzforgalmi ciklusának javulását jelezheti.
   

  2024-re előre tekintve a válaszadók 53%-a várta a gazdasági kilátások javulását a politikai támogatás növekedése, a piaci verseny enyhülése és a készletterhek csökkenése miatt. A 2024-es kereslet lassulása a növekedés stabilizálása érdekében több kormányzati ráfordítást kell, hogy ösztönözzön.”

   

  Fizetési késedelmek: Több fizetési késedelemről számoltak be, de az időtartamuk lerövidült

   

  Válaszadóink 62%-a számolt be fizetési késedelemről1 2023-ban, szemben a 2022-es 40%-kal. A fizetési késedelmek gyakoriságának emelkedése azonban nem feltétlenül egyenlő a vállalatok pénzügyi helyzetének romlásával. A fizetési késedelmek 2023-ban jelentősen lerövidültek, a 2022-es 83 napról 64 napra.
   

  A felmérés azt is kimutatta, hogy az éves forgalom 2%-át meghaladó, ultra hosszú fizetési késedelmek, amelyek a nemfizetés kockázati küszöbértékét jelentik (ULPD, 180 napnál hosszabb) folyamatos csökkenő tendenciát mutatnak, - a Coface tapasztalatai alapján az ilyen késedelmek 80%-a soha nem kerül kiegyenlítésre. A válaszadók mindössze 33%-a számolt be ilyen késedelemről, ami 2014 óta a második legalacsonyabb érték.
   

  Továbbra is az építőipartsújtották a leghosszabb a fizetési késedelmek (84 nap), mivel az ingatlanfejlesztők változatlanul komoly pénzügyi nyomás alatt állnak az újonnan épült lakások alacsony kereslete miatt. A textiliparban volt a legnagyobb a nemfizetés kockázata a már késedelmes ügyek vonatkozásában (az ULPD-k meghaladták a forgalom 2%-át). A helyzet azonban aligha fog javulni 2024-ben, mivel a felhalmozott kereslet visszaesésére és a munkaerőköltségek emelkedésére számítunk.
   

  Az ügyfelek pénzügyi nehézségeinek egyik fő okaként az intenzív versenyt jelölték meg, ami részben az egyes iparágak túlkapacitásának tudható be. Ugyanakkor a költségnyomás nem adott okot a pánikra a kínai vállalatok számára, ami Kína viszonylag enyhe inflációs környezetével lehet összefüggésben.
   

   

  Gazdasági kilátások: A verseny mérséklődik, de a keresleti előrejelzések kedvezőtlenek

   

  A jövőre nézve a vállalatoknak némi bizakodásra adhat okot a növekvő állami támogatás, mivel válaszadóink 53%-a továbbra is optimista a 2024-es gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A legoptimistábbak a gyógyszergyártókvoltak, a népesség elöregedéséből adódó strukturális kereslet miatt. Az autóiparés az építőiparszintén jobban teljesített, tekintettel arra, hogy az elektromos járművekre és az infrastrukturális beruházásokra vonatkozó politikai támogatások várhatóan a jövőben is elérhetőek maradnak. A textiliparvolt a legpesszimistább, mivel a felhalmozott kereslet 2024-ben valószínűleg csökkenni fog, a munkaerőköltségek pedig tovább emelkednek.
   

  Az éles versenyt továbbra is a vállalati működés legnagyobb kockázatának tekintették 2024-re. A várakozások szerint azonban, a verseny 2024-ben enyhülni fog, leginkább a 2023-ban, az eladások fellendítésének érdekében alkalmazott jelentős engedmények következtében csökkenő készletterheknek köszönhetően. A kereslet lassulása azonban várhatóan jelentősebb lesz, mivel az újranyitási kereslet alábbhagy, miközben a háztartások jövedelmei és az üzleti nyereségek még nem szolgáltatnak új puskaport. Ebben a tekintetben előfordulhat, hogy a kormánynak növelnie kell kiadásait az általános kereslet stabilizálása érdekében.

   

   > Töltse le tanulmányunkat

   

  1 A fizetési késedelem a válaszadóink által átlagosan jelzett, a fizetés esedékessége és a fizetés teljesítése közötti időszakra vonatkozik.

Szerzők és szakértők