Új megegyezés: mely feltörekvő országok lehetnek a holnap világának nyertesei?

A nyugati országoktól való különbözőségek mellett a déli országok globális stratégiai érdekei is nagyon eltérőek, sőt néha még egymástól is különböznek. Mely feltörekvő országok tudják a legtöbbet kihozni - a nagyfokú heterogenitás és a tényleges lehetőségek között - a világgazdasági színtéren zajló változásokból?

A Coface idei központi forgatókönyve a világgazdaság (meghosszabbított) puha landolását vetíti előre (+2,3%, a 2023-as +2,6% után). Bár a geopolitikai kockázatok (Vörös-tenger, Közel-Kelet) megzavarhatják a globális ellátási láncokat, és az inflációs nyomás nem csupán távoli emlék a fejlett gazdaságok és a vállalkozások számára, a világgazdasági növekedés még mindig 2% felett várható. "És ez minden eddiginél jobban a feltörekvő gazdaságoknakköszönhető."- hangsúlyozza Bruno de MOURA FERNANDES, a Coface makrogazdasági kutatási részlegének vezetője.

A nyugati értékek megkérdőjelezése, Kína-USA ellentét: ebben az átalakuló világban a feltörekvő gazdaságok előnyt kovácsolhatnak abból, hogy engedményeket vagy lehetőségeket kínálnak Kínának, az Egyesült Államoknak vagy bármely más regionális nagyhatalomnak.

A világszintű növekedés több mint 70%-át a feltörekvő gazdaságok generálják

2024-ben a feltörekvő országok lesznek a világgazdaság fő mozgatórugói

"Az Egyesült Államok lassulásával és az eurózóna továbbra is visszafogott növekedésével szemben a feltörekvő országok lesznek a világgazdaság fő mozgatórugói 2024-ben: várhatóan 1,7%-kal járulnak hozzá a világ GDP-jének 2,3%-os növekedéséhez.Összességében a globális növekedés több mint 70%-át a feltörekvő gazdaságok fogják generálni, ami 2013 óta a legmagasabb szint.Ez a többpólusú, egymásra épülő, ellentmondásos és első látásra szervezetlen világgazdaság számos lehetőséget kínál a fejlődő gazdaságok számára"- részletezi Bruno de MOURA FERNANDES.

Bruno de Moura Fernandes interjújának megtekintéséhez kattintson ide

 

Az új geopolitikai szövetségek, a régiókon belüli kereskedelmi megállapodások térnyerése, valamint - és ez egy új egyezség - a helyi valuták nemzetközi kereskedelemben történő használata közepette mely fejlődő országok rendelkeznek a megfelelő képességekkel, erőforrásokkal és hatékony stratégiákkal ahhoz, hogy a holnap világának nagy nyertesei legyenek?

Közgazdászunk, Bruno de Moura Fernandes a videóinterjúban válaszol meg néhány kérdést.

Szeretne többet megtudni? Nézze meg Feltörekvő gazdaságok: kockázatok és lehetőségek című kerekasztal-beszélgetésünket, amelyben négy gazdasági szakértőnk elemzi a helyzetet.

Szerzők és szakértők