hun-HU
2019. 11. 05.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

A Coface bemutatja a CRAFT-ot, egy új eszközt az eurozóna gazdasági növekedésének előrejelzésére

Coface introduces CRAFT, a new forecasting tool to estimate growth in the Eurozone
Recesszió, vagy mérsékelt lassulás, a CRAFT magyarázatot ad az eurozóna legnagyobb gazdaságainak lassulására.

2019 eleje óta megfigyelhető, hogy egyre több jel utal a világgazdaság lassulására. Mivel a gazdasági elemzők többsége egyetért a negatív tendenciával a növekedési ciklus csúcsának 2017-es elérését követően, a legfontosabb kérdés, hogy milyen mértékű lesz a lassulás az eurozónában. Sokan recessziót várnak 2020-ra, mások “csak” mérsékelt lassulásról beszélnek.

A tisztánlátás érdekében ezért nagyon fontos egy megbízható és innovatív előrejelző eszköz, ami az elérhető gazdasági mutatókra épül. Emiatt határozta el a Coface, hogy megalkotja saját előrejelző eszközét, a CRAFT-ot (Coface Research Activity Forecasting Tool).

 

 

CRAFT: értékes eszköz a meghatározó trendek előrejelzésére

Graph

Az előrejelző a főkomponens-analízis statisztikai módszerére épül. Gépi tanulási modellek nagyjából száz változó elemzését tették lehetővé és csak a GDP növekedése szempontjából legfontosabbakat tartották meg. A megmaradt változók – országonként nagyjából harminc és ötven között – bekerültek a főkomponens-analízisbe és öt jól elkülönülő csoportba sorolhatók:

  • tényadatok;
  • piackutatási adatok;
  • monetáris és pénzügyi változók;
  • nemzetközi mutatók;
  • a Coface által biztosított cégek besorolásai.

Az első négy típusba tartozó változókat rendszeresen használják a gazdasági aktivitás előrejelzésére, az ötödik csak a Coface-ra jellemző. A CRAFT szorosan együtt mozog a negyedéves GDP növekedéssel és lehetővé teszi, hogy megbízhatóan előrejelezzük az aktuális negyedévi adatot (nowcasting) és a következő negyedévit (forecasting) is.

 

A francia és a spanyol gazdaság ellenálló, Németországban visszaesés várható, Olaszország pedig stagnál

A modell eredményei alapján Németország a harmadik negyedévben recesszióba fordul (-0,1%, az előző negyedév -0,1%-a után) és stagnálni fog az év utolsó három hónapjában. A német gazdaságot, ami nagyon erősen függ az ország ipari termelésétől – ami önmagában is nagyon érzékeny a külső bizonytalanságra az export jelentős súlya miatt – különösen rosszul érinti a nemzetközi gazdasági környezet visszaesése 2018 eleje óta. Mivel az Egyesült Államok, Kína és az Egyesült Királyság is Németország öt legnagyobb exportpiaca között van, az ezekben tapasztalható változások kulcsszerepet fognak játszani az ország gazdasági növekedésben.

 

A francia gazdaság várhatóan szintén lassulni fog a harmadik negyedévben (+0,2%), mielőtt növekedésnek indulna az év végén (+0,3%), ellenállónak mutatkozva a nehéz a gazdasági környezetben. A GDP ennek megfelelően 1,3%-kal fog növekedni éves szinten. Azzal együtt, hogy a gazdasági növekedés 2017 óta lassul (2,4%, majd 1,7% 2018-ban), a francia növekedés végig pozitív maradt, negyedéves szinten folyamatosan 0,2% feletti értékekkel, ellentétben a legtöbb szomszédos országban tapasztalható hullámzással, mivel Franciaország gazdasága kevésbé függ a külső igényektől. 

A CRAFT eredményei alapján az olasz növekedés kis mértékben helyreáll a harmadik negyedévben 0,1%-kal, az év végi stagnálást megelőzően. Ezzel együtt az olasz gazdaság teljesítménye a legrosszabb az eurozóna országai közül 2019-ben, ami egymást követően a második ilyen év.

 

Ezzel egyidőben a GDP várhatóan növekedni fog Spanyolországban a harmadik negyedévben (+0,6%), mielőtt kis mértékben csökkenne az év végére (+0,5%). Bár a gazdasági teljesítmény kevésbe dinamikus, mint 2017-ban, amikor negyedévről negyedévre 0,8% és 0,9% volt, a növekedés stabil és csak fokozatosan csökken. A még mindig nagyon magas munkanélküliség (a munkaképes korú népesség 14%-a júniusban) és a politikai helyzet bizonytalansága ellenére a spanyol gazdaság kiemelkedően egyenletesen teljesít a válságból történő kilábalás 2013 év végi kezdte óta.

 

Download the Publication

Töltse le ezt a sajtóközleményt : A Coface bemutatja a CRAFT-ot, egy új eszközt az eurozóna gazdaság... (269,66 kB)
Tetejére