hun-HU
2013. 11. 27.
Coface hírek, Ország kockázati és gazdasági elemzések

A munkaerőköltségek alapján továbbra is vonzó a közép-európai régió

A munkaerőköltségek alapján továbbra is vonzó a közép-európai régió

Magyarország, valamint a régió gazdasági helyzete, ezen belül az export lehetőségei és kockázatai voltak a fókuszban a világ egyik legjelentősebb hitelbiztosítója, a Coface által rendezett, „Az exportkockázatok a törékeny gazdasági növekedési tükrében” című országkockázati konferencián.

 

Kiszámíthatóság nélkül nem megy

 

Az üzleti kockázatokról szóló előadások és kerekasztal-beszélgetések résztvevői egyet értettek abban, hogy a kiszámíthatóság nélkül nincs tartós gazdasági fejlődés. Kárpáti Gábor, a Coface ország igazgatója elmondta, hogy az export bővítése elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez, ugyanakkor a kockázatok kezelése, áthárítása kulcsfontosságú a fenntartható növekedéshez. Bödőcs Róbert, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Üzletfejlesztési Főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a kormányzati és EU-s lehetőségek tárháza rendkívül széles ahhoz, hogy elkötelezett KKV-k export piacokra lépését segítse, és befektetési lehetőséget biztosítson az itt befektetni kívánók számára. A hazai Start-Up vállalkozások nemzetközi terjeszkedési lehetőségeiről és a külső környezet által hordozott kockázatokról Molnár András, a Portfolion vezérigazgató-helyettese tartott előadást.
Rábai Dániel, a Continental AG country coordinatora, és Tibor Dávid, a Masterplast Group vezérigazgatója is kiemelte: cégeik látnak fantáziát a magyarországi beruházásokban, ezért döntöttek mindkét cégnél újabb magyarországi befektetésekről. Azonban a két vezető hozzáfűzte, hogy tervezhető, kiszámítható környezetre van szükség ahhoz, hogy a beruházások beérjenek, jövedelmezővé váljanak, valamint újabb beruházásoknak adhasson helyet az ország.

 

A bizalom mindennek az alapja

 

A makrogazdasági helyzetről és az exportlehetőségekről folytatott elemzői kerekasztal-beszélgetés résztvevői, köztük Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója rámutatott arra, hogy Magyarország számos makrogazdasági adata, köztük például a költségvetési hiány kedvező, ám a tartós gazdasági növekedéshez szükséges alapok még hiányoznak. Balatoni András, az ING elemzője a többiekkel egyetértve azt mondta, ahhoz, hogy tartósan növekedési pályára álljon az ország, a gazdaságban jelenleg érzékelhető bizalomhiánynak el kell tűnnie. Gyurácz Németh Iván az Export Kooperáció egyik alapítója, M27 ABSOLVO Consulting  Partnere kiemelte, hogy a KKV-k exportteljesítménye sajnos elenyésző, jóllehet erős KKV-kra nagy szükség van, hogy biztos bázisra épüljön hazánk exportja.
A Coface szakértői, Anca Dan, a közép-kelet-európai régió key account hitelvizsgálati vezetője, valamint Sielewicz Grzegorz, a Coface régiós elemzője arról beszélt, hogy a közép-európai régió továbbra is versenyképes, és a külföldi cégeket befektetésre tudja ösztönözni részben az alacsony munkaerőköltségekkel. Míg Norvégiában 48,3 euró (több mint 14 ezer forint) egy munkaóra költsége, az euró zónában 28 euró (8300 forint), addig Magyarországon 7,5 euró (2235 forint). A munkaerőköltségek szempontjából vonzónak számító közép-európai régióban azonban jelentősek a különbségek: Romániában 4,4 euróra (1311 forint), Bulgáriában 3,6 euróra (1070 forint) jön ki egy óra munkaköltség, ezek pedig jóval elmaradnak a régió egyik legmagasabb értékét produkáló Csehországtól, ahol 10,6 euróba (3158 forint) kerül egy munkaóra, nem beszélve a szlovéniai 14,9 eurós (4440 forint) értékről.

 

Munkaerőköltség az európai országokban (euró/óra)

munka

A konferencián külön téma volt Németország, mint exportőr. A Coface szakértői előadásukban utaltak arra, hogy bár Németország már nem a világ legnagyobb exportőre, mivel Kína megelőzte, de továbbra is megkerülhetetlen tényező. Németország legfontosabb kereskedelmi partnere Franciaország, a második az Egyesült Államok, Kína pedig az ötödik helyen szerepel. A Coface elemzéséből az is kiderült, hogy Magyarország számára Németország a legfontosabb kereskedelmi partner, ám Magyarország csak a 17. helyen áll Németország kereskedelmi rangsorában.

 

Jobb lehet a környezet

 

A konferencián a Coface szakemberei ismertették előrejelzésüket, amely összességében a javuló környezetet valószínűsít a világgazdaságban 2014-ben. A hitelbiztosító előrejelzése szerint a világgazdaság idén 2,5 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 3,1 százalékra gyorsulhat az ütem. Az euró zóna kilábalhat a gödörből, a Coface-prognózis szerint az idén várható 0,4 százalékos visszaesést 1 százalékos fejlődés válthatja jövőre. Ebben főszerepet játszhat a magyar gazdaság szempontjából kiemelkedő fontosságú Németország, ahol a Coface szakértői ebben az évben 0,6, jövőre pedig 1,8 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek.

Kapcsolat


Valentin PÓKA

Director Marketing & Sales
Tűzoltó utca 57.
1094 Budapest
HUNGARY
Tel: +36 1 2992076
mail: valentin.poka@coface.com

Tetejére