hun-HU
2015. 07. 31.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Aggasztó áresés a tejszektorban, rizikósabb lehet az ágazat

A tej világpiaci ára többéves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban, az ENSZ mezőgazdasági szervezetének indexe májusban 167,5 pontra esett. Hasonlóan alacsony szintre legutóbb 2009-ben volt példa. Az árcsökkenés pedig gondot okozhat a szektornak – derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből. Magyarországon is süllyed az ár, ez pedig kedvezőtlenül érinti az 1,4 százalékos fizetésképtelenségi rátával rendelkező, az alacsony kockázatú tejágazatban érdekelt vállalkozásokat. 

 

Idén áprilisban alapvetően megváltozott az európai tejpiac, ugyanis megszűnt a 1984-től érvényben lévő európai tejkvótarendszer, így tisztán a piaci folyamatok határozzák meg a szektor teljesítményét, ezen belül is az árakat. A világpiaci tej- és tejtermékárak aggasztóan alakulnak a tejpiacon érdekelt vállalkozások számára.

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint májusban a tejtermékek árindexe 167,5 pontra csökkent, ami 2009 vége óta a legalacsonyabb szintet jelenti. Magyarországon is tapasztalható az árcsökkenés: az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján a nyerstej országos termelői átlagára 75,74 forint/kg volt 2015 júniusában, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjának átlagárához képest és több, mint 30%-os visszaesést az eddig rekordnak számító 2014 február-márciusi, közel 110 forint/kg értékekhez képest. Ráadásul a májusi inflációs adatok szerint a 2,8 százalékos pasztőrözött tej literenkénti ára 233 forintra csökkent, ami több mint 5 százalékkal marad el a 2014. májusában mért árszinttől.

 

Alacsony kockázatú a tejszektor

 

A Coface hitelbiztosító tejpiacról készült elemzése szerint a tejkvóta 1984-es bevezetése óta eltelt 30 évben 56 százalékkal nőtt a tejtermelés, a bővülést elsősorban a fejlődő országokban tapasztalható keresletnövekedés hajtotta. Ugyanakkor az Európai Unióban 2008 és 2013 között a tejfogyasztás 2 százalékkal csökkent, tehát az európai tejágazat az exportnak köszönhette a növekedést. Európa vezető tejtermelője Németország, a teljes termelés 22 százalékát biztosítja. A második legnagyobb Franciaország 17 százalékos részesedéssel, a harmadik pedig az Egyesült Királyság 10 százalékkal. Magyarország a tizenhatodik

 

A Coface adatai szerint a tejágazatban érdekelt magyarországi cégek kockázata eddig elmaradt az országos átlagtól. A múlt évben a magyar fizetésképtelenségi ráta 2,93 százalékos volt, ezzel szemben a tejszektor vállalatainál 1,4 százalékos eredményt mutatott ki a Coface.

 

A hitelbiztosító szakértői szerint a tejkvótarendszer kivezetése és ezzel a verseny kiéleződése középtávon átrajzolja majd Európa tejágazati térképét, ezért a tejpiac és az árak is változékonyak lehetnek a jövőben. Hitelbiztosítási szempontból a Coface arra számít, hogy a nagy termelő kapacitásokkal rendelkező európai országok ’tejes cégeinek’ hitelbiztosítási kockázata az átlagtól alacsonyabb maradhat, ugyanakkor nehézségekkel szembesülhetnek azon magyarországi ágazati szereplők, akik nem tudnak a megváltozott körülményekhez mielőbb alkalmazkodni.

Tetejére