hun-HU
2016. 06. 08.
Coface hírek

Coface: Lekörözi a világot a kelet-közép-európai régió gazdasága

CRC 2016

A gazdasági válságból való kilábalás lassabb a korábban vártnál, de javul a helyzet - derült ki a Coface hitelbiztosító szerdai, Budapesten tartott országkockázati konferenciáján. A Coface szakértői szerint a kelet-közép-európai régió 3 százalékos növekedésre lehet képes az idén, ez pedig meghaladja a világgazdaságtól várható 2,7 százalékos tempót, és a duplája az eurózóna várható növekedésének.

A 2008-ban és 2009-ben elmélyülő világgazdasági válságból való kilábalás a korábban vártnál lassabban halad, de fokozatosan javul a helyzet globális szinten - közölte a világ közel 100 országában jelen lévő, francia hátterű Coface hitelbiztosító szerdán Budapesten tartott országkonferenciáján Katarzyna Kompowska, a Coface regionális vezetője. Hozzátette: a kelet-közép-európai térség kétszer akkora növekedésre lehet képes, mint az eurózóna, ezzel folytatódhat a felzárkózás.

 Grzegorz Sielewicz, a társaság közép-keleti-európai régióért felelő elemzője a pontos számokat ismertetve közölte: a világgazdaság az idén 2,7 százalékos növekedésre lehet képes, a Magyarországot magában foglaló régió azonban ennél magasabb, 3 százalékos bővüléssel zárhatja az idei évet. A régión belül Románia, Lengyelország és Szlovákia teljesíthet a legjobban, ezek a gazdaságok 3,3-4 százalékos növekedhetnek, Magyarországon pedig 2-2,2 százalékos lehet a többlet. A Coface szakértői azt mondták, hogy a válság utáni javulás egyik jele a kelet-európai térségben az, hogy az itteni vállalatok egyre inkább az export felé fordulnak és igyekeznek a nemzetközi porondon is növekedni.

Sielewicz azt is elmondta, hogy több fejlett országban, de a fejlődő országokban, így a kelet-közép-európai régióban is fontos tényező a gazdasági növekedés szempontjából a bérek növekedése, az alacsony infláció és kamatkörnyezet miatt növekvő belső fogyasztás.  Ez utóbbi az idén például a magyar gazdasági növekedésében is főszerepet játszik. A Coface szakértői szerint bár kétségtelenül javul a helyzet a világgazdaságban, vannak kockázatok: például Kína növekedési problémái mellett a volatilis árupiaci árfolyamok is bizonytalanságot okozhatnak.

 Magyarországról szólva Kompowska kiemelte: a Coface januárban javította A4-esre a magyar gazdaság minősítését, amely egyrészt utal arra, hogy a növekedésnek adottak a feltételei, másrészt ez a minősítési kategória egyben befektetési szintet takar, azaz a külföldi országok számára célpontot jelenthet. Kompowska erről azt is elmondta, hogy a Coface nem csak a makroszámok, hanem az üzleti szféra, azaz a vállalatok fizetőképessége, teljesítménye alapján sorolja be az országokat, így pontos képe van a hitelbiztosítónak az adott gazdaság helyzetéről, lehetőségeiről.

A rendezvény keretében került sor a Coface Kiválósági Tanúsítvány átadására is. Ezúton is szeretnénk még egyszer szívből gratulálni díjazottainknak!

 

Röviden a tanúsítványról:

A „Kiváló Nagyvállalat” tanúsítvány a vállalkozás teljesítményére vonatkozó elismerés, amelyet a Coface Magyarország neves hitelbiztosító bocsát ki Magyarország legsikeresebb közép- és nagyvállalkozásai részére.

A tanúsítvány alapja a Coface Magyarország által elkészített jelentés a vállalkozás hitelállományáról, kockázati besorolásáról és a napi monitoring.

A tanúsítvány elhelyezése és használata lehetővé teszi a potenciális és a meglévő partnerek számára, hogy a valós és a virtuális világban egyaránt megkülönböztessék a sikeres és a kevésbé sikeres vállalkozásokat.

 

Az ügyfelek, illetve partnerek által élvezett előnyök:

  • Alacsonyabb üzleti kockázat
  • Nagyobb bizalom
  • Könnyebb, gyorsabb és kevesebb kockázattal járó üzleti döntéshozatal

 

A tanúsítvány tulajdonosa által élvezett előnyök:

  • Jól látható hitelminősítés: a tanúsítványt nyomtatott és elektronikus formában is elkészítjük az arra jogosult cégek számára, illetve elektronikus formában az a e-mail aláírásba illeszthető formátumban is tudjuk biztosítani.
  • Nagyobb hitelesség az ügyfelek és az üzleti partnerek körében

AKiváló Nagyvállalattanúsítvány kibocsátására akkor kerülhet sor, ha és amikor a vállalkozás megfelel az előírt feltételeknek. Az első követelmény az évi legalább 2 milliárd forintos éves árbevétel, továbbá az, hogy a vállalkozás megfeleljen a Coface hitelbiztosító saját tíz osztályból álló kockázati és hitelminősítési besorolási rendszerének legjobb 4 osztályába. A hitelminősítési pontszám a társaság üzleti pénzügyi elemzésén alapul, amely figyelembe veszi a fizetési fegyelem értékelését és a jövőbeni üzleti kockázatot a következő 12 hónapos időszakra vonatkozóan, a fizetésképtelenség valószínűségének becslése alapján. A tanúsítvány – a pénzügyi adatok Coface által végzett folyamatos monitorozásának eredménye  függvényében – 1 évig érvényes. Ha a vállalkozás hitelminősítése 7 pont alá esik, a tanúsítványt visszavonják. A folyamatos megfigyelés biztosítja a hitelképességet a hazai és a külföldi üzleti környezetben egyaránt.

 

A konferencián a díjat átadtuk az alábbi cégek részére:

77 Elektronika Kft.

DUNAPACK Papír és Csomagolóanyag Zrt.

Egis Pharmaceuticals Zrt.

Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.

RICOH HUNGARY OFFICE SYSTEMS Zrt.

Rondo Hullámkartongyártó Kft.

STI Petőfi Nyomda Kft.

V-Bor Kft.

VITAFORT Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.

Zip Technologies Kft.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : Coface: Lekörözi a világot a kelet-közép-európai régió gazdas... (309,71 kB)

Kapcsolat


Valentin PÓKA

Director Marketing & Sales
Tűzoltó utca 57.
1094 Budapest
HUNGARY
Tel: +36 1 2992076
mail: valentin.poka@coface.com

Tetejére