hun-HU
2019. 08. 11.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

GCC: a kedvezőtlen pénzügyi feltételek alternatív finanszírozási megoldások felé terelik a vállalkozásokat

GCC: kedvezőtlen pénzügyi feltételek alternatív finanszírozási megoldások felé terelik a vállalkozásokat

Az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa (GCC) tagállamainak javuló gazdasági teljesítménye ellenére a pénzügyi és gazdasági lehetőségek továbbra is kedvezőtlenebbek a 2015-öt megelőző időszakhoz képest. A külső finanszírozáshoz való hozzáférés jelenti a legnagyobb kihívást, különösen a kis- és középvállalkozások (KKV) számára. A kihelyezett hitelek aránya javuló tendenciát mutat a magasabb olajárnak köszönhetően, de továbbra is a történelmi átlag alatt marad.

Több tényező is hozzájárul ehhez, például a magasabb energiaárak, ami az egyes kormányok által az olajár bezuhanásakor juttatott rendkívüli finanszírozás visszavonásának köszönhető. Azt követően, hogy az Egyesült Államok Központi Bankja (Fed) új kamatemelési ciklusba kezdett 2013-ban, a GCC tagállamainak központi bankjai is emelni kezdték a kötvények kamatait a Fed stratégiájával összhangban. 

A szűkülő banki finanszírozási lehetőségek az olyan alternatív finanszírozási megoldások felé terelték a vállalatokat, mint a kötvények, vagy a sukuk kibocsátása, kereskedelmi hitelezés, vagy részvények elsődleges forgalomba hozatala. A különböző új finanszírozási források gyors terjedése ellenére ezek aránya továbbra sem éri el a hagyományos bankhitelek 5%-át.

A GCC tagállamaiban működő vállalatok jelenleg az Egyesült Államok várható gazdaságélénkítő monetáris politikai fordulatára várnak, ami segítség lehet számukra.

A hitelezés növekszik, de továbbra is visszafogott

Ahogyan szinte minden esetben, a GCC bankjai számára a legnagyobb kérdőjelet most is az olajár jelenti (a Coface referencia elemzése 65 dolláros hordónkénti árral számol a Brent olaj esetében).

Emelkedő olajárak és gyorsuló növekedés mellett a magánszektor hitelezése a GCC régió egészében várhatóan 5%-al növekszik majd 2019-ben, ami jelentősen elmarad a 2013 és 2015 között tapasztalható 9%-os átlagtól. Az Institute of International Finance (IIF) hitelezés eloszlását vizsgáló felmérése a banki kölcsönök visszafogott növekedését várja a következő negyedévekben: 2019 első három hónapjában a bankok tovább szorítottak a hitelezési feltételeken a közel-keleti és észak-afrikai régiókban egyaránt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a GCC országaiban elérhető pénz mennyisége hasonló tendenciát követ: az irány pozitív, de a növekedés visszafogott. A Fed döntései és az olajár jelentősen befolyásolja a GCC bankjai számára rendelkezésre álló forgótőke mennyiségét. A GCC tagországai (Kuvait kivételével) merev árfolyamot alkalmaznak, saját valutájuk értékét az amerikai dolláréhoz kötve.

A jövőre nézve az Egyesült Államok új monetáris politikája (az ország lassuló gazdasági növekedésére reagálva), minden bizonnyal élékítőleg hat majd a hitelezés növekedésére a GCC tagországaiban.  

 

Az olajárak emelkedése segít, de a kiszámíthatatlanság kihívásokat jelent

Annak ellenére, hogy a GCC tagállamai jelentős lépéseket tettek annak érdekében, hogy gazdaságukat az olajexporttól távolodva több lábra állítsák, továbbra is az olaj jelenti pénzügyi bevételeik legnagyobb részét, ez Szaúd-Arábiában 70%, Ománban és Bahreinben 80%, Katar és Kuvait esetében 60%, az Egyesült Arab Emirátusokban pedig 55%.

A magas olajár jelenleg biztonságot nyújt a bankoknak, de az ezt övező bizonytalanság komoly kockázatot jelent, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy néhány GCC ország máris lazított néhány szigorú pénzügypolitikai döntésén.

 

A vállalatok a finanszírozás alternatív formáit választják

A 2015-öt megelőző időszakhoz képest a hitelezés fokozatos, de visszafogott növekedése és forgalomban lévő pénz alacsony mennyisége felértékelte az alternatív finanszírozási forrásokat a vállaltok számára. A sukuk kötvények és garanciák kibocsátása ezeknek az alternatív forrásoknak a részét képezi.

A GCC kötvénypiaca kihívásokkal kénytelen szembenézni. A továbbra is zajló infrastrukturális és építőipari fejlesztések létfontosságúak a gazdaság sokszínűségéhez, de egyúttal növelik a projektfinanszírozás iránti igényt, ahogyan ebbe az irányba hat az is, hogy ezek a piacok egyre nyitottabbak a külföldi befektetők számára valamint, hogy ezek a pénzügyi eszközök egyre inkább bekerülnek a köztudatba.

Töltse le ezt a sajtóközleményt : GCC: a kedvezőtlen pénzügyi feltételek alternatív finanszírozás... (371,64 kB)
Tetejére