hun-HU
2017. 05. 02.
Ország kockázati és gazdasági elemzések

Kedvező kilátások a közép-európai régióban

A várható GDP-bővülést nézve elérheti a régiós országok eredményét Magyarország. A magyar gazdaság a Coface szakértői szerint 3,1 százalékkal növekedhet 2017-ben. Ha ezt a teljesítményt sikerül elérni, akkor a Csehországban várható 2,7 százalékos bővülésnél jobb eredményt érhet el a magyar gazdaság. Így azonos ütemben növekedne a lengyel gazdasággal, amelytől szintén 3,1 százalékos többletet várnak a Coface elemzői. Ugyanakkor Romániától és Szlovákiától még jobb eredményt remélnek, a román GDP a prognózis szerint 3,6 százalékkal gyarapodhat, a szlovák pedig 3,3 százalékkal. A Coface-elemzés szerint a szóban forgó kelet-európai országokban várható 2,7-3,6 százalékos gazdasági növekedés meghaladja majd az Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban várható 1,3-1,6 százalékos GDP-növekedést.

 

A Coface a gazdasági növekedésre adott prognózisok mellett rendszeresen minősíti a világ országainak gazdaságát, valamint az üzleti szféra teljesítményét a fizetési és fizetésképtelenségi mutatók alapján. A hitelbiztosító skáláján az A1-es besorolás a legjobb, Ausztria és Németország mindkét osztályzata A1-es. A régiós országok közül Csehország gazdaságának minősítése és az üzleti szféra osztályzata is A2-es, ezek alacsony kockázatra utalnak. A régión belül Lengyelországban osztályzata A3-as, de az üzleti szektort kevésbé tartják kockázatosnak a hitelbiztosító szakértői, így annak A2-es besorolást adtak. A magyar gazdaságot A4-es szinten tartják a Coface elemzői, ugyanott, ahol Romániát, ugyanakkor a magyar üzleti szféra A3-as besorolásnál jár, ami jobb, mint a románok A4-es osztályzata. Szlovákiában mindkét mutató A3-as szinten jár.

 

Jól teljesít a régió

Az elemzés szerint a kelet-európai országok összességében egyébként nemzetközi viszonylatban is jól teljesítettek az utóbbi időszakban. Ebben szerepet játszott, hogy jelentősen csökkent a régióban a munkanélküliség, alacsony szintre süllyedt az infláció, emellett az alacsony kamatszintek a régióban a lakossági fogyasztást is felpörgették. A kedvező gazdasági folyamatok miatt a legtöbb kelet-közép-európai országban elfogadható az üzleti kockázat.

 

A Coface-elemzésből kiderül az is, hogy a régiós országok között Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos adósság, meghaladja a 74,1 százalékot. Ezzel szemben a Lengyelországban és Szlovákiában alig több mint 50 százalék, Csehországban és Romániában pedig 37 százalék. Ugyanakkor a hitelbiztosító elemzői szerint fontos, hogy a magyar adósságszint csökkenő pályán van, ami kedvező a gazdaság szempontjából.

 

Magyarország gyengeségei közé sorolják a Coface szakértői a demográfiai folyamatokat, az idősödő népességet, az alacsony születési arányt és a külföldre való kivándorlást. Szintén kedvezőtlenek az országon belüli egyenlőtlenségek, az alacsony mobilitás, a szakképzés hiányosságai és az innovációs és kutatás-fejlesztési szint. Magyarország erősségei között szerepel ugyanakkor az európai termelési láncba való integráltság, az alacsony társasági adószint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is. 

Tetejére